Waarom moet ik hier heen?

De Serengeti is het thuis van de 'Big Five', maar de Serengeti is ook dé plek voor de jaarlijkse trek van gnoes en zebra's. In dit savannelandschap heb je ook de beste kans om een jachtluipaard op je jeep te krijgen.

Het Serengeti National Park in Tanzania is wereldberoemd. Deze vlakte vol met savanne is de thuisbasis van de ‘Big Five’, maar vooral vanwege de jaarlijkse migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles. De beelden van hongerige Nijlkrokodillen die de overstekende dieren grijpen zijn overbekend. De Serengeti-vlakte is officieel een natuurreservaat dat in twee landen ligt. In Tanzania heet het de Serengeti, in Kenia de Masai Mara.

Jachtluipaarden gebruiken graag jeeps om naar prooien te zoeken in de Serengeti.
Jachtluipaarden gebruiken graag jeeps om naar prooien te zoeken.

Door de droogte trekken rond oktober zo’n anderhalf miljoen planteneters vanuit het noorden via het oostelijke deel naar het zuiden in Tanzania. Na het regenseizoen (rond april) trekken ze via het westen weer terug naar Kenia. Hun route heeft wel wat weg van een soort klok. Tijdens hun trektocht maken ze optimaal gebruik van de weersomstandigheden die voor de groei van het gras zorgt. Wetenschappers hebben uitgezocht dat de dieren ongeveer 800 kilometer per jaar af leggen. In hun kielzog volgen veel roofdieren, zoals leeuwen.

De Serengeti-vlakte is één van de oudste safari-terreinen in Afrika. De naam zegt het al: Serengeti is afgeleid van de Masai-taal en staat voor ‘eindeloze vlaktes’. Enigszins verwarrend is het wel. Het Tanzaniaans deel wordt Serengeti genoemd, maar in Kenia heet het de Masai Mara. En er horen nog diverse gebieden tot de Serengeti-vlakte. Ongeveer tweederde van de totale Serengeti-vlakte ligt in Tanzania, een derde in Kenia.

Sommige wetenschappers rekenen ook de beroemde Ngorongoro-krater en het omliggende gebied bij de Serengeti-vlakte, onder meer omdat de migratie ook door dit del van Tanzania loopt. Waardoor het gebied meer dan 30.000 km2 groot wordt. Terwijl ook zonder de krater het gebied al zo groot is dat het lastig te bevatten is.

Gevlekte_hyena
Een gevlekte hyena is niet bang voor de toeristen in de Serengeti. Corno van den Berg

Voor zover het oog reikt zie je hier savannes, grote grasvlaktes met af en toe een boom. En opvallend weinig water, behalve in het regenseizoen. Het gebied telt ook diverse bossen, rivieren en rotsachtige heuvels. Maar het zijn vooral de bewoners die de Serengeti-vlakte tot een gewilde bestemming voor toeristen maakt. En dan met name het deel in Tanzania dat groter is en volop mogelijkheden biedt om bijzondere dieren te ontmoeten zonder een mens in de buurt.

De beste excursies van de Serengeti:

De vlaktes van de Serengeti zijn goed voor een meerdaagse safari’s. Maar in dit deel van Oost-Afrika is nog veel meer te doen.

Help mee roofdieren tellen

Wie een roofdier in het wild heeft gezien kan dit melden bij het Serengeti Wildlife Research Centre (SWRC) dat de populaties van allerlei soorten dieren in de gaten houdt. Maar met name bij roofdieren. Dus als je een wilde hond, jachtluipaard, luipaard, hyena, leeuw of elk ander roofdier hebt gezien, meld het. Zeker nu overal in Afrika roofdieren zwaar onder druk staan.

Volg een cursus ‘wildlife’ filmen

Een eenzame giraffe op de vlaktes van de Serengeti.
Een eenzame giraffe op de vlaktes van de Serengeti. Corno van den Berg

Wie denkt dat hij de documentaires op televisie ook kan maken, of tijdens zijn vakantie graag mooie beelden wil maken kan een echte cursus ‘film maken’ volgen. Deze cursus is inclusief uitleg over de apparatuur, alle andere benodigdheden, maar ook aandacht voor diergedrag en compositie. Oh ja, en veel aandacht voor het geduld dat je soms nodig hebt bij het filmen. Er zijn niet altijd cursussen voorhanden. Maar wie de website in de gaten houdt, ziet de cursus in de Serengeti vanzelf voorbij komen.
Meer informatie: www.wildeye.co.uk

Stuur zelf je 4×4-wagen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je mag zelf een auto huren en in de parken rond rijden. De consequentie zal zijn dat je waarschijnlijk wat minder ziet (een gids heeft haviksogen), maar de beleving is wel totaal anders. Hou er wel rekening mee dat je goed voorbereid op stap gaat, want als je verdwaalt heb je een groot probleem. Ook kun je een lokale gids huren die de weg kent. En mogelijk meehelpt met het spotten van dieren.

Ga op wandelsafari

Het klinkt levensgevaarlijk, maar bij wandelsafari’s vallen opvallend weinig slachtoffers. Gidsen en parkwachters kennen de dieren goed en vuren waarschuwingsschoten af als de dieren te dichtbij komen. In het uiterste geval schieten ze gericht. Maar zover komt het meestal niet. De meeste dieren zijn bang voor lopende mensen. Maar ondanks dat je minder ziet als in een jeep kun je niet dichter bij de Afrikaanse natuur komen dan op een wandelsafari. Je kunt enkele uren wandelen, maar bijvoorbeeld ook van kamp naar kamp.

Word wakker met de dieren

In de vroege ochtend gaan de nachtdieren slapen en de ‘dagdieren’ worden wakker. Dit proces is al eeuwenlang bezig, maar is in de Serengeti goed te zien. Wie vroeg genoeg op pad gaat kan hyena’s en jakhalzen zien op hun laatste speurtocht naar voedsel. Terwijl de gazellen opstaan en beginnen met grazen. En de zon langzaam boven de horizon uit komt. Een ander voordeel is dat je de meeste toeristen voor bent, terwijl foto’s door het zachte licht een extra dimensie krijgen.

Jonge jachtluipaarden in de Serengeti.
Jonge jachtluipaarden in de Serengeti.

Ontmoet de Masai

Bij de Masaï (ook vaak Massai of Maasai genoemd) denken veel toeristen aan de Masai Mara in Kenia. Maar dit grotendeels nomadisch volk in Oost-Afrika leeft ook in en rond de Serengeti. Ze komen al decennialang in aanraking met de Westerse wereld, maar bewaren hun eeuwenoude tradities. Je zult deze veehouders waarschijnlijk tegen komen met dieren. Ze eten het vlees, drinken het bloed en melk, gebruiken de huiden voor huizen en hun botten om kammen van te maken. Een ontmoeting blijft intrigerend.

Corno’s reistips:

Een rondreis door Tanzania wordt vaak gecombineerd met één of meerdere omliggende landen zoals Kenia of Zambia. Je kunt de route zelf samenstellen of een georganiseerde reis boeken. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Tanzania te regelen.

Staar naar de sterren

Wie kampeert in de Serengeti zal niet alleen onder de indruk zijn van de geluiden, maar ook van de hemel. Op een wolkenloze dag (en die zijn er veel) is er totaal geen lichtvervuiling. En zie je de sterren, maar ook de melkweg en planeten, extreem goed. En het zuiderkruis, dat alleen op het zuidelijk halfrond te zien is. Veel lodges en hotels hebben sterrenkijkers waarmee je de hemel af kunt speuren. Een halfuurtje staren benadrukt het gevoel dat je ver weg van de bewoonde wereld bent.

Groet de ‘tommies’

Ook Thomsongazelles doen mee met de migratie, maar krijgen veel minder aandacht dan de gnoes en zebra’s. Terwijl er jaarlijks toch ook zo’n 500.000 de lange tocht maken. Dit ‘fastfood’ voor de roofdieren wordt vaak voor lief genomen, maar kent (net als de impala’s) een complex sociaal leven in een kudde. Deze dieren die je vaak massaal ziet verdient wel iets meer respect.

Slaap in een ‘tentend camp’

De luxe lodges zijn erg aantrekkelijk, maar ook erg prijzig. Wie hier goedkoop wil verblijven kan natuurlijk kamperen. Maar er is ook een combinatie van beiden mogelijk. De ‘tented camps’ luxe safaritenten met een echt bed, meestal een douche en tal van andere voorzieningen. Ideaal voor wie dicht bij de natuur wil slapen, maar met comfort.

Ook heb je in de Serengeti diverse ‘mobile tented camps’ die in het seizoen in de wildernis worden opgezet. De keus is aan jou. Vraag bij het samenstellen van je reis naar de mogelijkheden om dit soort tentenkampen in je reis op te nemen.

Jonge leeuwen hebben vaak nog vlekken op hun poten, zoals dit jong in de Serengeti. Corno van den Berg

Beste tijd:

Wie de migratie wil meemaken heeft eigenlijk twee keuzes:

 • februari tot en met juni in Tanzania
 • juni tot en met september in Kenia
 • Verder kan het gebied het gehele jaar door worden bezocht. Behalve tijdens het regenseizoen, dat van maart tot en met mei duurt. Dan zijn de wegen slecht of helemaal niet bereikbaar.

  Let op!

  Het is lastig te zeggen of je het beste Tanzania (Serengeti) of Kenia (Masai Mara) kunt bezoeken. De migratie kan in beide landen worden gezien, inclusief de oversteek van rivieren. Je kunt ook, net als de Masai, beide landen doorkruisen.

  Waarom Tanzania?

 • Het gebied is veel groter.
 • Nacht- en wandelsafari’s toegestaan.
 •  
  Waarom Kenia?

 • De Masai zijn hier veel prominenter aanwezig.
 • Geen nachtsafari’s en wandelsafari’s toegestaan.