Ga op nachtsafari

In diverse privé-parken kun je in het donker op safari

Een nachtsafari in Afrika is een unieke ervaring. Net als overdag ga je er met een jeep op uit. Alleen nu is het donker. De chauffeur is vaak ook de spotter. Met een zoeklicht zoekt hij de omgeving af. Hij zoekt naar de reflectie van ogen, waarbij hij vaak al aan de kleur kan zien om welk dier het gaat. En hij zoekt naar beweging. Het is een bijzondere excursie, waarbij er elk moment wat kan gebeuren.

Een nachtsafari is eigenlijk niet te vergelijken met een dagsafari. Je ziet niet alleen veel minder, maar het lijkt ook een totale andere wereld. En dat is magisch.

Hoe ziet een nachtsafari er uit?

In de nacht gaan bijna alle dieren van overdag slapen. Terwijl andere dieren net wakker worden en op pad gaan. Sterker nog, in de nacht zijn opvallend veel dieren actief. Het is dan veel koeler bijvoorbeeld, wat veel dieren aangenaam vinden. Daarnaast hebben veel dieren opvallend goede ogen, waarbij ze ook ’s nachts goed kunnen kijken.

Ik ben zo’n twintig keer op nachtsafari geweest en zou direct weer in de jeep stappen. Op deze nachtsafari’s heb ik van alles gezien. Een troep leeuwen die in het donker op jacht gaan naar een groep zebra’s. En een luipaard die net een prooi heeft gevangen. 

Maar ook dieren als de guitige olifantspitsmuis, die over de weg rent. En civetkatten die zich goed laten bekijken. Al heb ik ook hyena’s, antilopen en tal van andere ‘bekende’ dieren gezien. Waaronder de zeldzame zwarte neushoorn. Alsook galago’s, een bijzondere soort nachtapen die met name in Zuid-Afrika vaak worden gezien. Ik heb zelfs de Big Five gezien op een nachtsafari.

Als je het vraagt aan je gids mag je zelf ook proberen de dieren te spotten met de speciale lamp. Wat nog lang niet mee valt. En dan krijg je vanzelf bewondering voor de spotter, die ook ’s avonds zijn vak verstaat. 

Waar kan je op nachtsafari in Afrika?

Leeuw op een nachtsafari.

In veel nationale parken in Afrika mag het niet. Maar, in de aangrenzende privéparken wel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de parken naast de beroemde Masai Mara en Kruger Nationaal Park. Wie wil zien hoe het Afrikaanse nachtleven er uit ziet, kan hier dus een nacht verblijven.

In Tanzania mogen nachtsafari’s wel in het nationale park, waaronder de overbekende Serengeti National Park.