Maak een meerdaagse cruise naar Antarctica

De ultieme cruise en de ultieme reis...

Een cruise naar Antarctica is volgens veel natuurliefhebbers de mooiste reis ter wereld. Maar hoe vind je de juiste reis? En hoe lang ga je. Ook al omdat dit een hele dure reis is. Sterker nog, de meeste mensen moeten sparen voor een reis naar de Zuidpool. Dit zijn mijn tips voor de meeste populaire route, die vanuit Zuid-Amerika vertrekt. En ook weer daar aankomt.

De beste manier om Antarctica te ontdekken is per cruiseschip. De meest populaire is vanuit Ushuaia in Argentinië. Al kun je ook bijvoorbeeld vanuit Oceanië afzakken naar de zuidpool. Feit is dat een meerdaagse tocht per schip je de laatste echt grote wildernis van Moeder Aarde goed laat zien.

De stad Ushuaia ligt in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Het vormt het vertrekpunt voor de meeste cruises naar Antarctica. Je kunt grofweg kiezen uit twee soorten cruises. Die nogal in prijs verschillen, maar ook in route en excursies die je onderweg maakt. 

Voordat ik de reis heb gemaakt heb ik me er in verdiept. En het viel me op dat er nogal wat denkfouten worden gemaakt bij diverse reizigers. Wat zonde is, want zo snel kom je hier niet meer denk ik. 

Cruise naar Antarctica boeken met deze tips voor de reis. ©Corno van den Berg

Bij excursies moet je denken aan tochten met een zodiac waarbij je op verschillende plekken wordt afgezet. Waar je met een gids op pad kunt om bijvoorbeeld dieren te bekijken. Waarbij je ook vaak vrije tijd krijgt. Zodat je zelf dingen kunt ontdekken. En kunt wandelen of foto’s kunt maken.

De lange Antarctica cruise (zo’n 20 dagen)

De langere versie duurt zo’n 16 tot 21 dagen. Het belangrijkste verschil met de kortere cruise is dat je ook andere plekken aan doet. die echt de moeite waard zijn.

Falklandeilanden

De Falklandeilanden zijn afgelegen, maar erg bijzonder. Op deze eilanden leven ongekend veel pinguïns. Die je onder meer op de goudgele stranden kunt zien.

Zie mijn tips voor Falklandeilanden 

South Georgia

South Georgia ligt op de route van de cruise naar Antarctica.

Maar het hoogtepunt is South Georgia. Dat onder meer bekend is van BBC’s Frozen Planet. Hier leven miljoenen pinguïns, maar ook talloze andere dieren als zeeberen zeeluipaarden, walvissen en nog veel meer. 

Zie mijn tips voor South Georgia

South Shetland Islands

De South Shetland Islands tijdens een cruise naar Antarctica.

De South Shetland Islands zijn ongekend steile puisten op de weg naar Antarctica. Hier worden meestal geen excursies aangeboden, maar er zijn cruises die het wel doen. Check dit dus goed. Bij de andere cruises is het fraai om de eilanden te zien vanaf het dek. De Zuidelijke Shetlandeilanden vormen een extreem ruig gebied. En zeer fraai.

Zie mijn tips voor de South Shetland Islands

Antarctisch Schiereiland

Het Antarctisch Schiereiland is het eindpunt van deze reis. Waar je diverse excursies gaat maken. Onder meer met een zodiac, maar je gaat ook aan land. Zodat je het Zevende Continent ook echt betreed. Daarnaast ga je ook hier op zoek naar de pinguïn soorten die ook op Antarctica leven. En zoals gezegd, dat zijn ze niet allemaal.

Zie mijn tips voor het Antarctisch Schiereiland

Deze reis duurt dus vrij lang. Waarbij je zo’n tien dagen op zee zit. De overige dagen ben je in de buurt van land. En worden er excursies georganiseerd. Althans bij goed weer. Met veel meer excursies onderweg. Maar je zult vooral veel meer dieren zien. En ja, deze cruise heeft ook een hoger prijskaartje. 

De korte Antarctica cruise (zo’n 10 dagen)

Meestal is dit een tiendaagse cruise. Of negen bijvoorbeeld. In totaal tien dagen vaar je dan via de beruchte Drake Passage naar het Antarctisch Schiereiland. Je maakt diverse excursies waarna je weer terug vaart. Van de tien dagen zit je ongeveer zes dagen op zee. Op de andere dagen heb je excursies.

Het nadeel is dat je veel plekken in de buurt niet aandoet en dus minder soorten pinguïns zult zien. Alsook veel minder andere dieren. Verhoudingsgewijs reis je ook veel meer dan op de langere cruise. Het voordeel is een lagere prijs dan de langere versie. Aan jou de keuze.

Het belangrijkste verschil

Een van de dingen die mij opviel is dat ik de meeste dieren niet op Antarctica heb gezien, maar juist op de eilanden eromheen. Waaronder de diverse soorten pinguïns; het merendeel komt niet eens op Antarctica voor. En als je die plekken dus niet aan doet is dat erg zonde.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Antarctica

Lees mijn Tips

alle 9 artikelen over Antarctica

Bekijk alle artikelen