Waarom moet ik hier heen?

Voor velen is dit de ultieme treinreis. Reis van Moskou langs de uitgestrekte berkenbossen van Rusland, langs het Baikalmeer, door de steppes van Mongolië, dwars door de Gobi-woestijn en langs de Chinese Muur naar Peking. Waarbij je uit kunt stappen wanneer je wilt.

Eerst ga je met de Trans Siberië Express diep Siberië in, waarna je met de Trans Mongolië Express vanuit Oelan-Oede verder gaat. Dit is een ontdekkingsreis van bijna 10.000 kilometer per trein door zeven tijdzones.

De trein volgt eeuwenoude handelsroutes. Het deel van de Trans-Mongolische spoorlijn is gebouwd langs de oude handelsroute van theehandelaren. In de 19e eeuw werd de thee van Peking naar Oelan-Oede vervoerd. Destijds hoorde Mongolië bij het Chinese Rijk.

De voorzieningen is de trein zijn keurig, beddengoed is inclusief en de Samowar (een Russisch-Turkse theemachine) zorgt altijd voor kokend water. De wagon wordt tijdens de reis schoongehouden door de Provodnika, de trein-stewardessen.

Verschillende stops van de Trans Mongolië Express:

Moskou:

Het vertrekpunt van de Trans Mongolië Express is Moskou. En natuurlijk is het Rode Plein een bezoek waard.

Irkoetsk:

Deze stad wordt ook wel het Parijs van Siberië genoemd.

Taltsi Openluchtmuseum:

Beroemd openluchtmuseum bij Irkoetsk.

Baikalmeer:

Het wereldberoemde Baikalmeer is een stop meer dan waard. Je kunt hier wandelen, met een boot het meer op en een bezoek brengen aan het ‘Baikal Openlucht Museum’ met de traditionele houten huisjes zoals ze overal in Siberië staan.

De grens tussen Rusland en Mongolië.
De grens tussen Rusland en Mongolië.

Vervolgens gaat de trein de grens naar Mongolië over…

Terelj National Park:

De plek om te overnachten in een yurt (ook vaak ger genoemd). Waarbij je ook kennismaakt met de lokale bevolking; een bijzondere ervaring. Dit park is beroemd om zijn mooie bergachtige landschappen en velden met het beroemde bloemetje edelweiss. Je kunt hier ook goed paardrijden.

Ulaanbaatar:

Dit is de hoofdstad van Mongolië. Beroemd zijn het Gadan-klooster en het Natuurhistorisch Museum met veel dinosaurus-skeletten.

De grens met China over…

Datong:

Je kunt onder meer de beroemde Yingxian Wood Pagoda en de Hangende Tempels bezoeken. Interessant zijn ook de Aanging Grotten, Sanhua Tempel en de Nine Dragon Wall.

Peking:

Naast het Tiananmen Plein, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Peking, moet je natuurlijk ook de Chinese Muur bezoeken. Deze heb je vanuit de trein al diverse keren kunnen zien. En ook een paar keer gekruist.

Corno’s reistips:

Deze reis brengt je in ruim drie weken van Moskou via Irkoetsk, Ulaanbaatar (hoofdstad van Mongolië) en Datong naar Peking. Je kunt op talloze plekken uitstappen en er een paar dagen verblijven. De meeste reizigers doen er zo’n vijf tot zes weken over. Neem met name in Mongolië de tijd…

Treinreizen