Trans Mongolië Express

Van Moskou naar Peking; dwars door Rusland, Mongolië en China

De Trans Mongolië Express is voor velen de ultieme treinreis. Eerst ga je met de Trans Siberië Express diep Siberië in, waarna je met de Trans Mongolië Express vanuit Oelan-Oede verder gaat. Dit is een ontdekkingsreis van bijna 10.000 kilometer per trein door zeven tijdzones.

Reis van Moskou langs de uitgestrekte berkenbossen van Rusland, langs het Baikalmeer, door de steppes van Mongolië, dwars door de Gobi-woestijn en over de vlaktes en langs dorpen. Waarbij je uit kunt stappen wanneer je wilt.

De trein volgt eeuwenoude handelsroutes. Het deel van de Trans-Mongolische spoorlijn is gebouwd langs de oude handelsroute van theehandelaren. In de 19e eeuw werd de thee van Peking naar Oelan-Oede vervoerd. Destijds hoorde Mongolië bij het Chinese Rijk. 

De voorzieningen is de trein zijn keurig, beddengoed is inclusief en de Samowar (een Russisch-Turkse theemachine) zorgt altijd voor kokend water. De wagon wordt tijdens de reis schoongehouden door de Provodnika, de trein-stewardessen.

Je maakt verschillende stops in de Trans Mongolië Express. Dit zijn de bezienswaardigheden onderweg. En de leukste excursies tijdens deze treinreis.

Moskou

Het vertrekpunt van de Trans Mongolië Express is Moskou. En natuurlijk is het Rode Plein een bezoek waard. Wat op elk moment van de dag kan.

Irkoetsk

Deze stad wordt ook wel het Parijs van Siberië genoemd. als je hier rond loopt zul je begrijpen waarom.

Taltsi Openluchtmuseum

Beroemd openluchtmuseum bij Irkoetsk. Het is een van de absolute bezienswaardigheden van de Trans Mongolië Express.

Baikalmeer

Het wereldberoemde Baikalmeer is een stop meer dan waard. Je kunt hier wandelen, met een boot het meer op en een bezoek brengen aan het Baikal Openlucht Museum met de traditionele houten huisjes zoals ze overal in Siberië staan. Vervolgens gaat de trein de grens naar Mongolië over…

De grens tussen Rusland en Mongolië.

Terelj National Park

De plek om te overnachten in een ger, die ook vaak yurt wordt genoemd. Waarbij je ook kennismaakt met de lokale bevolking; een bijzondere ervaring. Dit park is beroemd om zijn mooie bergachtige landschappen en velden met het beroemde bloemetje edelweiss. Je kunt hier ook goed paardrijden.

Ulaanbaatar

 Dit is de hoofdstad van Mongolië. Beroemd zijn het Gadan Klooster en het Natuurhistorisch Museum met veel dinosaurus-skeletten. Waarna de trein de grens met China over gaat.

Onderweg op de Trans Mongolië Express.

Datong

Je kunt onder meer de beroemde Yingxian Wood Pagoda en de Hangende Tempels bezoeken. Interessant zijn ook de Aanging Grotten, Sanhua Tempel en de Nine Dragon Wall.

Peking

Het Tiananmen Plein, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Peking zijn beroemd. En natuurlijk kun je ook de Chinese Muur bezoeken. Deze heb je vanuit de trein al diverse keren kunnen zien. En ook een paar keer gekruist.