Zie hoe mooi het bevroren Baikalmeer is

In de winter is hier een uniek natuurspektakel te zien

Het Baikalmeer in Rusland is het oudste en diepste meer ter wereld. Het is ongeveer 600 km lang en op sommige plekken 1,6 km diep. In de Siberische winter bevriest het meer. Er ligt dan een ijslaag van zo’n 1,5 tot 2 meter. Genoeg om er met een auto op te kunnen rijden.

Het meer in Siberië is het gehele jaar mooi. Maar in de winter is hier een wonderlijk schouwspel zichtbaar. Het meer bevriest dan en brokken ijs komen dan door de druk van het ijs omhoog. Ook zijn er vaak grote scheuren te zien.

Het bijzondere is daarnaast dat er veel methaan vrij komt. Dit zorgt voor wonderlijke vormen in het ijs. Soms worden zelfs stukken ijs omhoog geduwd. Het is een plek waar fotografen graag zijn om deze wonderlijke wereld vast te leggen.

Methaan in het Baikalmeer.

De lokale bevolking rijdt op het ijs met auto’s (en motoren) en kinderen proberen er te schaatsen, wat niet echt makkelijk is met de vele scheuren.

Tips voor het Baikalmeer

In de winter is het wel fris hier, het kan hier maar zo -30 worden. Ook overdag. Kleed je dus extra goed aan. En zorg goed voor je cameraspullen, zoals batterijen. Maar het is een machtig gezicht en alle moeite meer dan waard.

Het wonderlijke ijs van het Baikalmeer.

Hoe kom ik hier?

De dichtstbijzijnde stad is Irkoetsk. Vanaf het busstation kun je met de bus naar het stadje Listvyanka (1.5 uur). Van daaruit kun je zelf het ijs op, maar ook met een georganiseerde groep mee.

De Trans Mongolië Express rijdt langs het meer. En je kunt van de trein af en dan een excursie boeken om het meer te ontdekken. Dit kan met name in de winter een avontuur zijn, maar is absoluut de moeite waard.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Rusland

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen