Mongolië

Authentiek land dat anders is dan anders

Mongolië voel je overal. Een reis door dit land is meer dan boeiend. Met name ook door de vriendelijke mensen, die in het mooie, maar ook harde landschap overleven.

De Mongoolse steppes moet je ooit hebben gezien. En de mensen hebben ontmoet die hier leven. Mongolië is meer dan intrigerend. Met uitgestrekte landschappen, ruige bergketens en unieke festivals.

Ik heb de mooiste bezienswaardigheden bij elkaar gevoegd in dit artikel. Zodat je eenvoudig de mooiste plekken voor je trip kunt vinden. Met daarbij ook enkele bijzondere excursies en attracties.

Mongolië bezoeken met alle bezienswaardigheden.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië. En waarschijnlijk het vertrekpunt voor je rondreis door het land. Het meest bekende is het centrale plein Sukhbaatar Square. Het is vernoemd naar de Mongoolse held Damdin Soeche Bator, die ook wel als Damdin Sükhbaatar bekend staat.

Gandan Klooster

Het Gandan Klooster is het grootste klooster van Mongolië. Hier leven zo’n 150 monniken. Je kunt het klooster bezoeken. als je het goed plant kun je een ceremonie bijwonen. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden. Je vindt Gandan Khiid, zoals het ook wordt genoemd, in Ulaanbaatar.

Altai gebergte

Het Altai Gebergte in Mongolië.

Het Altai gebergte is een van de meest ruige delen van Mongolië. Met onder meer het Altai Tavan Bogd National Park. Dit imposante gebergte ligt in het westen van Mongolië en gaat de grens over naar Rusland, Kazachstan en China

Dit is puur natuur in een machtig landschap. Hier leven talloze wilde dieren als wolf, bruine beer, steenbokken en de zeer zeldzame sneeuwluipaard. De hoogste top in Mongolië is de Tavan Bogd Uul met 4.374 meter.

Golden Eagle Festival

Het Golden Eagle Festival in Mongolië kun je bezoeken.

Het Golden Eagle Festival is wereldberoemd. Hier laten valkeniers met hun steenarenden hun kunsten zien. De indrukwekkende roofvogels zijn sterk, snel en zeer nauwkeurig in het zoeken van hun prooi. Dit wordt op verschillende manieren getoond Het festival vindt plaats in het eerste weekend van oktober. 

Maar ook al in september zijn er kleinere festivals die je kunt bezoeken. dit is iets kleinschaliger, waarbij je betere kansen hebt voor fotografie. Regel vooraf je toegang zodat je niet wordt teleurgesteld. Het festival wordt jaarlijks gehouden in Bayan-Ölgii aimag in het Altaj-gebergte. Dat op zo’n 1.600 kilometer van Ulaanbatar ligt.

Gorkhi-Terelj National Park

Overnachten in een ger (of yurt) in Gorkhi-Terelj National Park.

Het Gorkhi-Terelj National Park is de parel van Mongolië. Je kunt het park bezoeken en bijvoorbeeld overnachten in een ger, die we ook kunnen als yurt. Het Gorkhi-Terelj Nationaal Park zit vol met grotten, warmwaterbronnen en rivieren. De bekendste is rivier Tuul. Het gletsjermeer Hagiin Har is zeer de moeite waard om naar toe te wandelen.

Daarnaast kun je hier goed wandelingen maken in de natuur. Onderweg hebt je kans op dieren als de bruine beer, maar ook op de bijzondere Mongoolse gazelle en het Siberisch muskushert. Je hebt een grote kans op de Siberische wapiti, een groot hert. 

Dit beroemde natuurgebied ligt in de provincie Töv. Het is eenvoudig te bereiken. Gorkhi-Terelj ligt op ongeveer 70 km van de hoofdstad Ulaanbaatar.

Naadam Festival

Traditionele kledij tijdens het Naadam Festival in Mongolië.

Zoals het Naadam Festival. De jaarlijkse wedstrijd in juli is één van de hoogtepunten voor de bewoners van Mongolië. Het Naadam Festival op de beroemde Mongoolse steppes kent veel tradities. 

Het festival wordt al gehouden sinds de tijden van Dzjengis Khan, de beroemde Mongoolse heerser die leefde in de 12e eeuw. Het festival bestaat uit talloze sporten. Waaronder het intense boogschieten, maar ook worstelen en paardenrennen. Dit is een festival dat je niet meer zult vergeten.

Gobi Woestijn

De Gobi Woestijn in Mongolië.

De beroemde Gobi Woestijn ligt gedeeltelijk in Mongolië en in het aangrenzende China. Je kunt deze woestijn tijdens je rondreis goed aan doen. De populaire Bayanzag Flaming Cliffs zijn fraai. Je komt vanzelf een karavaan tegen en kunt een groep bewoners bezoeken. En zien hoe zij overleven in deze zandbak.

Overnachten in een ger of yurt

Op bezoek bij een familie in Mongolië in een ger.

Je kunt bij lokale bewoners op bezoek om het leven in een ger, of yurt, te zien. Wat een bijzondere ervaring is. Vraag aan de gids of je ze iets mag geven voor hun gastvrijheid. Daarnaast kun je op diverse locaties slapen in een ger. Wat eigenlijk wel hoort bij een reis naar Mongolië.

Rondreis Mongolië

Het is relatief eenvoudig om een rondreis door het land te maken. Dit kan per groep, maar ook met je eigen gids en chauffeur. Dat laatste is natuurlijk duurder, maar geeft ook veel meer vrijheid. En je hebt veel meer kans op interactie met de lokale bevolking. Aan jou de keuze.

Alle 2 Bucket List Tips voor Mongolië