blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Brugge

Kleine, gezellige stad met opvallend veel cultureel erfgoed

De stad Brugge is synoniem voor genieten in België. Je kunt hier goed shoppen, lekker eten en genieten van de Belgische gastvrijheid. Daarnaast zijn er diverse excursies, zoals met een boot door de grachten varen.

Slenteren door Brugge is heerlijk. Deze kleine stad herbergt opvallend veel cultureel erfgoed. Met name het historisch centrum is goed geconserveerd. Deze stad is een ideale plek voor een weekendje weg.

Een bezoek aan Brugge is dwalen over straatjes en over bruggetjes. En je vergapen aan de historische gebouwen, terwijl af en toe een heerlijke geur je neus prikkelt. Dat is Brugge. Veel gebouwen werden in de 19e eeuw verfraaid, gerestaureerd of herbouwd in een neogotische stijl, al zijn veel huizen eeuwen ouder.

Een rondvaart door de kanalen is erg populair, net als het verfijnde eten en drinken in de stad. Brugge is een heerlijke stad, met name buiten het hoogseizoen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Brugge. Met ook enkele leuke excursies om te doen. Dit zijn zowel bekende als minder bekende tours.

Grote Markt van Brugge

De Grote Markt van Brugge.

De markt is het centrale punt van de stad. Je vindt hier enkele belangrijke attracties, maar ook veel gezelligheid met restaurants, terrasjes en winkels. Het is een heerlijke plek om rond te slenteren, wat te shoppen en te eten en drinken. Zeker aan het einde van de dag is dit een goede plek om te zijn.

Belfort

De Belfort van Brugge.

De Belfort van Brugge staat fier aan de Grote Markt. Deze beroemde toren stamt uit de 13e eeuw en is 83 meter hoog. Een van de beste excursies is om de toren te beklimmen voor een heerlijk uitzicht over de stad. Je kunt hier de beiaardier horen als hij de klokken luidt.

Historium Museum

Het fraaie Historium.

Het Historium is een historisch museum over de Gouden Eeuw in Brugge. Het is een hypermodern museum. En dan begrijp je ineens waar de rijkdom van de stad vandaan komt. Kijk ook vanaf de binnenplaats over de stad. Het is een fijn uitzicht.

Het Duvelorium

De naam Het Duvelorium is helemaal geweldig. Dit is een café van de overbekende Duvel biertjes. Ook vind je hier talloze andere Belgische biertjes. Ga bij het raam zitten als het kan, want het uitzicht over de markt is zeer fraai. Je vindt Het Duvelorium in hetzelfde gebouw als het Historium.

Basiliek van het Heilig Bloed

Het interieur van de Basiliek van het Heilig Bloed.

De Basiliek van het Heilig Bloed is beroemd vanwege een flesje met een druppel bloed van Christus. De bloeddruppel zou door Dietrich van Alsace in 1149 na de Tweede Kruistocht zijn meegenomen. Het interieur van de kerk is fraai met onder meer glas-in-lood ramen.

Varen over de kanalen van Brugge

De kanalen van de stad zijn overbekend. De beste manier is een rondvaart in een boot. Er zijn diverse tours die je kunt boeken. Let vooral op het tijdstip. Als je foto’s wilt maken is vroeg in de ochtend of juist laat op de dag het best. Zeker als de zon schijnt. Je mag hier overigens niet zelf met een boot varen.

Bonifaciusbrug

De Bonifaciusbrug in Brugge.

De Bonifaciusbrug is de meest beroemde brug in Brugge. Dit komt ook door de statige huizen eromheen. Zodat je hier goede foto’s kunt maken. Zeker als de bootjes voorbij varen.

De Halve Maan brouwerij

De Halve Maan brouwerij is beroemd in heel België. Bij Halve Maan wordt het enige in Brugge gebrouwen bier gemaakt. En natuurlijk mag je die proeven. Tijdens het bezoek aan de brouwerij leer je alles over het bier en de geschiedenis. Je vindt de brouwerij aan het zeer fraaie Walplein. Ook vanaf hier heb je een fraai zicht op Brugge.

Meer info: Halve Maan

Arentshof

Het Arentshof is een tuin bij het beroemde Arentshuis. De naam komt van Aquilin Arents de Beerteghem, die in de 19e eeuw eigenaar was. Je kunt hier goed wandelen en van de diverse kunstwerken in het parkje genieten.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Brugge met de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Vanuit het Arentshof loop je zo naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hij is maar liefst 115,6 meter hoog, waardoor je hem al van ver ziet. Hier ligt onder meer Maria van Bourgondië begraven. Zij was in de 15e eeuw vorstin van de Nederlanden. Ook het praalgraf van haar vader Karel de Stoute is hier te zien. Daarnaast zie je hier de beroemde beeld Maria met Kind van Michelangelo.

Chocolademuseum Choco-Story

Choco Story is het inmiddels beroemde chocolademuseum van Brugge. De stad is erg bekend om zijn chocolade, maar hoe komst dat? In het museum leer je alles over de Belgische chocolade. De excursie is inclusief een proeverij.

Groeningemuseum

Het Groeningemuseum is voor kunstliefhebbers die van schone kunsten houden. En dan met name de Belgische schilderkunst, of eigenlijk de Vlaamse schilderkunst. Denk aan grote namen als Jheronimus Bosch, Albert Cuyp, Jan van Eyk en Jan Provoost. Het is niet bijzonder groot, maar wel de moeite waard.

Overnachten in Brugge

Brugge in de avond.

Als je Brugge bezoekt, neem dan de tijd. Het is erg leuk om in deze gezellige stad te verblijven. Er zijn diverse hotels, hostels en Bed & Breakfasts om uit te kiezen. Wees er wel op tijd bij, want Brugge is populair. Zeker in het weekend en de vakantieperiodes. Voor je het weet is de keuze beperkt en duur.

Bekijk de leukste accommodaties in Brugge

Frietmuseum Brugge

Geloof het of niet, maar het Frietmuseum bestaat echt. Je ziet hier hoe de Vlaamse friet de wereld heeft veroverd. En bij de rondleiding zit natuurlijk een proeverij van een pakske friet.

Begijnhof Ten Wijngaerde

Het Begijnhof Ten Wijngaerde is bekend vanwege de fraaie witte huisjes. En het is een heerlijke plek om te relaxen. Je vindt het Begijnhof bij het Minnewater.

Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is niet alleen fraai, maar ook bekend vanwege de oude apotheek en kruidentuin. Als je het Sint-Janshospitaal bezoekt hoor je alles over het gebouw uit de 12e eeuw. Hier werden zieken opgevangen, waaronder ook reizigers en pelgrims. Het voormalige hospitaal ligt fraai langs het water.

Brugge op de fiets

Fietsen in Brugge.

Een van de beste manieren om de stad te beleven is per fiets. Dit kun je zelf doen, op verschillende plekken kun je een fiets huren. Maar dit kan ook met een gids. Er zijn speciale excursies waarbij je langs de mooiste plekjes rijdt. En uitleg krijgt over de stad.

Brugge bezoeken

De stad is opvallend klein. Mede hierdoor kun je alle attracties relatief snel zien. Het is wel slim om te overnachten in de stad. Dan zie je hoe mooi de stad in de avond is. En kun je vroeg in de ochtend de stad zien ontwaken. En dus kun je voor de meeste dagjesmensen op pad. 

Brugge met openbaar vervoer

Je kunt Brugge erg goed met het openbaar vervoer bereiken. Het treinstation ligt ten zuidwesten van de stad. Maar je loopt zo de stad in. Het is dan ook veel slimmer om met de trein te komen dan met de auto. Het parkeren is hier zeer prijzig en je hebt de auto niet echt nodig.

Let op!

Brugge is erg populair bij dagjesmensen. Waardoor het hier in de zomermaanden te druk wordt. Ook in veel weekenden in het voorjaar en najaar zijn er veel mensen. Doordeweeks is dan beter, waarbij je het beste vroeg op de dag de bezienswaardigheden buiten kunt bezoeken. Op het drukst van de dag kun je dan een museum of andere attractie bezoeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over België

Bekijk alle artikelen