Hallerbos

Miljoenen bloeiende wilde hyacinten zorgen voor een kleurenspektakel

Het Hallerbos in België is wereldberoemd door de jaarlijkse bloei van wilde hyacinten. Deze kleurrijke bloemen worden ook wel boshyacint genoemd. Je moet het zien om het te geloven. De bodem kleurt blauw en het levert heerlijke foto's op. Dit zijn de beste tips om het Hallerbos te bezoeken. Zodat jouw trip optimaal is.

Dit bos bij Halle gaat jaarlijks de wereld over via sociale media. De bloei van de bloemen is een lust voor het oog. De bodem van het bos kleurt dan blauw of eigenlijk paars. Het Hallerbos is slechts 552 ha groot en ligt ten zuidoosten van het plaatsje Halle. Dat ligt zo’n 190 kilometer ten zuiden van Utrecht. Het gebied is zeer toegankelijk dankzij de vele paadjes die zijn aangelegd. 

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Wandelen in het Hallerbos

Er zijn drie wandelroutes uitgestippeld. Deze zijn niet lang, maar wel perfect om het bos te ontdekken. Neem de tijd voor deze routes.

Hyacintenwandelingen (4,8 km en 5,1 km)

Er zijn twee gemarkeerde wandelingen om de bloemen te zien. De wandeling van 4,8 kilometer vertrekt vanaf Parking 1 aan de Hogebermweg. De Hyacintenwandelingen van 5,1 kilometer vertrekt vanaf Parking 8 bij Achtdreven.

Achtdrevenwandeling (1,8 km)

De start is bij de Achtdreven. Dit pad is ook toegankelijk voor mindervaliden. Je hoeft simpelweg de zwart met witte paaltjes te volgen. Je vindt er ook zitbanken en picknicktafels. Het is een heerlijk pad om te beginnen als je net bent aangekomen in het bos.

Sequoiawandeling (4 km)

Wandelpad in het Hallerbos.

Ook voor de populaire Sequoiawandeling is de start bij de Achtdreven. Voor deze wandeling volg je de blauwe paaltjes. Bijzonder aan dit pad zijn de loofbomen, maar ook de naaldbomen. Die het Hallerbos een heel andere sfeer geven.

Reebokwandeling (7 km)

Ook de Reebokwandeling is populair. De reden is simpel. Deze laat het meeste van het bos zien. En vooral ook de diversiteit. Je loopt hierbij door drie valleien, waarbij het licht elke keer anders valt. 

Ongeveer de helft van de wandeling loopt door het gebied van boshyacinten. Je volgt hierbij de gele paaltjes. De start is bij het Jachtpaviljoen. 

Welke bloemen groeien in het Hallerbos?

In het bos groeien diverse bloemen, maar de kleurenpracht komt van wilde hyacinten. Deze wordt ook wel boshyacint genoemd. Die we ook kunnen van onze bossen, maar niet in deze aantallen.

De plek is zeer fotogeniek, met name als de voorjaarszon door breekt. Waarbij je talloze mogelijkheden hebt om de bloemen in het bos vast te leggen. Foto’s die half (of zelfs helemaal) tegen de zon zijn ingenomen doen het erg goed op Facebook en Instagram. Probeer het zelf.

En ga eens door de knieën om zo op ooghoogte te komen met de bloemen. Je zult merken dat de foto’s meer diepgang krijgen. En het wordt ook kleurrijker.

Overnachten bij het Hallerbos

Ik ben er drie dagen geweest, warbij ik twee overnachtingen had in een van de dorpjes rondom het bos. Ik kon dus vroeg in de ochtend op pad. Zodat ik de meeste bezoekers voor was. Waarbij ook het zonlicht zacht was, waardoor de beleving extra bijzonder was.  
Bekijk de leukste accommodaties rond het Hallerbos
Mijn favoriet als Hallerbos B&B is Gusto

Bloeiperiode om de bloemenzee in Hallerbos te zien

Het hoogtepunt van de bloeiperiode van de wilde hyacinten is eind april/begin mei. Maar soms valt het voorjaar erg vroeg, dan zijn de hyacinten ruim een week eerder. En verandert het bos in een blauwe bloemenzee. 

In begin april kun je het bos ook goed bezoeken. Dan komen de eerste wilde hyacinten te voorschijn en straalt het bos voorjaar uit. En is het niet zo druk.

Vervoer naar het Hallerbos

Auto

Met de auto komen is mogelijk, al kan het erg druk zijn. De parkeerplaatsen 1 en 11 zijn daarvoor perfect. Je wordt op de drukke dagen geholpen door vrijwilligers die je een parkeerplek aan wijzen.

Pendelbussen

In de bloeiperiode is het hier erg druk. En is het slimmer om met de pendelbussen vanuit het centrum van Halle te komen.

Op de fiets

De beste manier om het bos te ontdekken is per fiets. Er is een uitgestippelde fietsroute van 4,9 kilometer vanaf het station naar het Hallerbos. Wat dus eenvoudig te doen is. Op het station kun je goedkoop fietsen huren. En dit geeft je veel mobiliteit en vrijheid. En je bent ook nog lekker actief om bij het bos te komen. 
Meer informatie vind je op deze website

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Let op!

Door de aandacht op social media kan dit bos vol bloemen veranderen in een bos vol mensen. Wat erg zonde is. Mede daarom worden er meer en meer maatregelen genomen om de mensenstroom te reguleren. Denk aan linten en een soort parkwachters die moeten voorkomen dat mensen het bos inlopen. 

Wat geregeld gebeurt om zo een mooie foto te maken. Wat veel mensen niet weten is dat deze bloemen opvallend teer zijn. Als je er op gaat staan, dan gaan ze dood. En komen ze dus volgend jaar niet meer terug. Wat erg zonde is, toch? Probeer daarom de weekenden te vermijden, want het kan hier druk worden met wandelaars en fotografen. Of ga heel vroeg in de ochtend, wat so wie so een mooi moment is voor foto’s. Zeker als er zonlicht door de bomen valt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over België

Bekijk alle artikelen