blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Durbuy

Fraai stadje in de Belgische Ardennen

Durbuy is de kleinste stad van de Belgische Ardennen. Maar het is zeer de moeite waard door de vele monumenten in het historische centrum. De stad kent een bijzondere geschiedenis en is nog in een goede staat. Door het stadje stroomt de rivier de Ourthe.

Als je naar de Ardennen gaat, moet je Durbuy eigenlijk wel bezoeken. Maar dit moet je wel goed plannen, om de meeste andere toeristen te vermijden.

Al in 1331 kreeg Durbuy in België stadsrechten, maar het groeide nooit uit tot een stad. Waardoor het zichzelf tot Kleinste stad ter Wereld uitriep, al roepen Bronkhorst in ons land en Hum in Kroatië hetzelfde. Dit zijn de bezienswaardigheden van Durbuy. Ook de mooiste attracties en excursies heb ik vermeld. 

Historisch centrum

De straatjes van Durbuy.

Het historisch centrum van Durbuy is feitelijk hoe een Middeleeuwse stadskern er uit heeft gezien. De meeste huizen stammen uit de 17e of 18e eeuw en zijn met grote stenen gebouwd. De gemeente heeft allemaal regels uitgevaardigd zodat het centrum in goede staat blijft. Wat overduidelijk te zien is.

Falize van Durbuy

De Falize van Durbuy is de immense rots die je ziet in het stadje. Deze rots is 300 miljoen jaar oud en is ontstaan doordat de kalklagen omhoog werden gedrukt. Andere namen voor deze rots is Anticinaal van Durbuy of de Homalius rots. De rots van Durbuy is goed te zien vanaf de Avenue Hubert Philippart. 

Kasteel van Durbuy

Het Kasteel van Durbuy.

Het heet officieel Château de Durbuy, maar wordt in de volksmond het Kasteel van Durbuy genoemd. Dit kasteel stamt uit de 17e eeuw, en staat aan de oever van de Ourthe. Het werd op de ruïnes van een ander kasteel gebouwd. Het kasteel is nu nog privébezit en niet te bezoeken. Maar je ziet het wel diverse keren opdoemen als je door Durbuy loopt.

Uitkijktoren van Durbuy

Wie een mooi overzicht op de stad wil hebben moet de Uitkijktoren van Durbuy bezoeken. Hij heeft officieel Belvedère. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt te voet naar boven lopen. Rechts van de rots van Durbuy loopt een pad omhoog door de bossen. Het is een relatief steile klim, maar wel de moeite waard. Eenmaal boven kijk je uit over de stad, maar je moet de trein nemen om de uitkijktoren te kunnen betreden.

Natuurlijk kun je ook het treintje vanaf Place aux Foires nemen. Waarbij je onderweg allerlei informatie krijgt. Als de trein stopt bij de toren, maakt de chauffeur de poort open. En kun je naar boven voor het uitzicht.

Durbuy in de Belgische Ardennen.

Uitkijkpunt Thier de Palenge

Een goed alternatief is het Uitkijkpunt Thier de Palenge. De wandeling naar het uitkijkpunt start aan het kruispunt van Rue Fond de Vedeur en de Rue de la Haie Himbe in het noorden van Durbuy. Via een reeks trappen loop je door het bos, waarna het nog 500 meter wandelen is via een bospad. Het is wel een beetje steil, maar zeer de moeite waard. 

Parc des Topiaires

Een van de kunstwerken in Parc des Topiaires.

Het Parc des Topiaires is een tuin vol met kunstwerken van buxus struiken. Je vindt er meer dan 250 gesnoeide struiken in allerlei vormen van mensen en dieren. En natuurlijk ook Manneken Pis. Elk jaar komen er nieuwe bij.

In 2017 en 2018 had het park last van de buxusmot, die complete struiken kaalvrat. Inmiddels zijn buxus struiken geplant die beter bestand zijn tegen dit vraatzuchtige dier. Voor dit park moet je een toegangsprijs betalen.

Zie meer info op topiaires.be

Overnachten in Durbuy

Het stadje heeft veel locaties om de nacht door te brengen. En dat is de beste manier om Durbuy goed te ervaren. Met name de avond is het stadje erg gezellig, terwijl je in de ochtend heerlijk kunt wandelen in het omliggende bos. Er zijn diverse hotels, hostels en Bed & Breakfasts zowel in de stad als net er buiten. Let op, Durbuy is zeer populair, dus wees er op tijd bij. Dit geldt zeker voor de vakantie en de zomer.

Bekijk de leukste accommodaties in Durbuy

Boucle de Durbuy Wandeling (4,8 km)

Uitzicht op Durbuy.

Een van de mooiste wandelingen is de Boucle de Durbuy Wandeling. Deze wandeling is 4,8 kilometer lang en voert je langs de meeste bezienswaardigheden van Durbuy. Denk aan de oude binnenstad, maar ook de rots van Durbuy en het omliggende bos van Le Bois de Chapli. Dit pad is wat steil en kan glad zijn na een regenbui. Trek dus goede wandelschoenen aan.

Kajakken op de Ourthe

Durbuy is een van de beste plekken om te gaan kajakken op de rivier de Ourthe. In en rond het stadje vind je diverse verhuurbedrijven voor kajaks en kano's.

Een van de mooiste routes is van Durbuy naar Barvaux. Deze route is ongeveer 10 kilometer lang. Je vaart langs een paar van de mooiste delen van de Ardennen. Denk daarbij aan diverse indrukwekkende rotsformaties langs het water, maar ook vele (kleine) stroomversnellingen. 

Hou er wel rekening mee dat in de zomermaanden het waterpeil te laag kan zijn om te kajakken. Het beste kun je dus in het voorjaar gaan.

Kajakken op de Ourthe in de Belgische Ardennen.

Durbuy bezoeken

Durbuy is populair bij toeristen, waardoor het in het kleine stadje erg druk kan worden. Dit kun je gedeeltelijk vermijden door niet in de weekenden of het hoogseizoen te gaan. Als het niet anders kan, is het slim om vroeg op de dag het centrum te verkennen.

Parkeren in Durbuy

Veel reizigers komen met hun auto. De stad is eenvoudig via Brussel of Luik te bereiken. De stad heeft talloze parkeerplaatsen, maar deze zijn nogal prijzig. Daar betaal je per uur, maar bij Parc des Topiaires betaal je per hele dag. Als je een dag wilt doorbrengen in Durbuy is dat de goedkoopste oplossing.

Openbaar vervoer in Durbuy

De stad is ook met openbaar vervoer goed te bereiken. Het dichtstbijzijnde station is Bomal, dat op zo'n twee kilometer van Durbuy ligt. Er rijden bussen, maar niet al te vaak. Een taxi kan uitkomst bieden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over België

Bekijk alle artikelen