Belgische Ardennen

Lekker bosrijk laaggebergte om er even helemaal uit te zijn

De Belgische Ardennen vormen het grootste deel van de Ardennen. Dat in het zuiden van België ligt. Het is een populair laaggebergte om te relaxen of juist lekker actief te zijn te voet of op de fiets. De bekendste plaatsen zijn Spa, Verviers, Chimay, Bastenaken, Neufchâteau en Malmedy.


Het hoogste punt is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen met 694 meter. Er is ook een klein deel in het noorden van Luxemburg en een klein stukje aangrenzend in Frankrijk. Dat laatste worden de Franse Ardennen genoemd, maar de Belgische Ardennen zijn het meest populair bij Nederlanders.

Ik ben diverse malen naar de Belgische Ardennen geweest. Dit zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden. Met steden, watervallen en meer. En de leukste excursies om te doen.

Spa

Het stadje Spa bezoeken met alle bezienswaardigheden. ©Corno van den Berg

Het stadje Spa in de Belgische Ardennen is beroemd als een eeuwenoud kuuroord. Tegenwoordig is het vooral een heerlijke plek om de diverse bronnen te ontdekken. En het mineraalrijke water te proeven. Je vindt hier zes bronnen, waarvan een groot deel in het bos. Je kunt ze te voet, met de fiets of met de auto bezoeken.

Lees mijn tips voor Spa

Durbuy

Uitzicht op Durbuy.

Het overbekende Durbuy is een middeleeuws stadje in de Belgische Ardennen. Het heeft de kleinste stadskern van heel België. die je eenvoudig te voet kunt ontdekken. Het is een van de grootste trekpleisters van het gebied. Met in de omgeving veel hunebedden. Dit stadje is perfect als uitvalsbasis voor jouw bezoek aan de Ardennen.

Lees mijn tips voor Durbuy

Watervallen van Coo

Watervallen van Coo.

De Watervallen van Coo zijn volgens de bekende watervallen van België. Ze zijn 15 meter hoog. Het water van de rivier Amblève stort hier naar beneden. Niet iedereen weet dat deze watervallen door de mens zijn gemaakt. Door monniken welteverstaan. Deze monniken van de Abdij van Stavelot wilden het ruige water van de rivier meer ruimte geven. Voor veel bezoekers zijn de watervallen van Coo de attractie van de Belgische Ardennen. Tegenover de waterval vind je het pretpark Plopsa Coo.

Grotten van Han

Grotten van Han.

De Grotten van Han is een stelsel van grotten in Han-sur-Lesse. Ze zijn gevormd door de rivier de Lesse en zijn een van de grootste grottencomplexen van Europa. De Grotten van Han zijn het eerste UNESCO Global Geopark van België. Ook vind je hier het museum PrhistoHan, waarbij je informatie krijgt over het ontstaan van de grotten. Je kunt hier de grotten verkennen. De grotten liggen op de overgang van de Belgische Ardennen naar de Franse Ardennen. 

Meer informatie: grotte-de-han.be

De dolmen (of hunebedden) van de Ardennen

In België worden ze dolmen genoemd, terwijl wij ze meestal hunebedden noemen. Al worden ze ook wel menhirs genoemd. Het gaat allemaal om hetzelfde. Deze grafkamers van stenen stammen uit lang vervlogen tijden; zo’n 4000-3000 v.Chr.

In de Ardennen vind je meerdere dolmen. De meest bekende zijn Dolmen van Wéris, Menhir Danthine, Dolmen van Oppagne, Menhirs van Oppagne, Menhir van Heyd, Menhir van Ozo en Menhir van Morville. Je kunt ze eenvoudig bezoeken.

Kasteel Reinhardstein

Kasteel Reinhardstein.

Kasteel Reinhardstein is ook wel bekend als Burcht Reinhardstein. Hij werd in 1354 gebouwd door Reinout van Weismes. Het kasteel is omgeven door bossen, waardoor je hier lekker kunt wandelen. Je kunt een rondleiding in het kasteel volgen, maar er ook trouwen bijvoorbeeld. Er is ook een museum over de geschiedenis van de burcht.

Meer informatie: reinhardstein.net

Dinant

Het stadje Dinant is populair bij veel Nederlanders. Deze vestingstad is bereikbaar per kabelbaan. Of met een trap met maar liefst 408 treden. De Rots Bayard is recht op staande steen waar je met je auto langs kunt rijden. De klokkentoren van de Collegiale Onze-Lieve-Vrouw van Dinant heeft een bijzondere peervorm.

In de stad zie je veel saxofoons. De reden is dat hier Adolphe Sax woonde, die het instrument heeft uitgevonden. In het huis van Mijnheer Sax krijg je veel informatie over de man en de saxofoon.

Semois Vallei

De Semois is een rivier die door de Belgische Ardennen loopt. In de Semois Vallei kun je heerlijk wandelen. Een van de meest populaire routes is van Bouillon naar Dohan. Dit is maar liefst 60 kilometer, al kun je natuurlijk ook een deel ervan lopen. Een bekende uitkijkpunt is Botassart waar je ziet hoe de rivier door het dal loopt.

Kasteel van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon torent boven het stadje Bouillon uit. Hij stamt uit de 11e eeuw, maar werd meerdere malen verbouwd. Het uitzicht vanaf het kasteel is fraai. Het kasteel ligt op een hoogte van 340 meter. Je kijkt vanaf de muren uit over de rivier de Semois en het achterliggende heuvellandschap.

Euro Space Center

Bij het plaatsje Transinne werd in 1991 het Euro Space Center geopend. Hier kunnen kinderen zich astronaut wanen. En zien wat het leven van een ruimtereiziger inhoudt. Je vindt hier onder meer de Space Shuttle en er zijn speciale shows over de ruimte.

Meer informatie: eurospacecenter.be

Uitzicht van Rochehaut

Uitzicht van Rochehaut op Frahan.

Het dorp Rochehaut is bekend vanwege de ligging. Rochehaut ligt bij een bocht van de rivier de Lesse. En vanaf de oever kun je uitkijken over de rivier en het dorp Frahan. Dit is een populaire plek voor fotografen. En het is een mooi beeld van hoe ruig de Ardennen zijn.

Overnachten in de Ardennen

Je kunt eenvoudig vanuit één locatie de diverse attracties bezoeken. Ikzelf zou dan wel kiezen voor een locatie in het midden va de Belgische Ardennen. Zodat alle redelijk in de buurt ligt. Ik heb meerdere reizen gemaakt, met verschillende locaties, zodat je minder hoeft te rijden. Er is een grote keuze aan hotels, hostels en Bed & Breakfasts, al loopt het snel vol in het hoogseizoen. Plan je bezoek dus goed. 

Bekijk de leukste accommodaties in de Ardennen

Wandelen in de Belgische Ardennen

Door de Belgische Ardennen lopen diverse riviertjes. Deze zijn wild en slingeren door het landschap. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarbij je grotendeels de oever volgt.

De Hoëgne

De rivier De Hoëgne in de Belgische Ardennen.

De Hoëgne is maar liefst 30 kilometer lang. Het is een zijrivier van de Vesder. Je kunt goed wandelen door de Vallei van de Hoëgne. Er zijn diverse wandelroutes: Van 8 km tot 21 km. Een van de mooiste plekjes is de waterval Léopold II met veel rotsen. Ook de brug Pont de la Vecquée is de moeite waard. De wandelroutes zijn goed aangegeven.

Le Ninglinspo

Le Ninglinspo is de enige bergrivier in België. Het is een zijriviertje van de Amblève nabij Remouchamps. Het verval van de rivier gaat van 420 naar 170 meter. Hij is ongeveer 3 kilometer en je kunt heerlijk langs de oever wandelen. Je vindt hier ook een waterval van zo’n tien meter: Waterval van de Chaudière. Een van de mooiste plekken is Drouet, een uitkijkpunt op 315 meter hoogte.

Kanoën en kajakken in de Belgische Ardennen

Er zijn diverse mogelijkheden om te kanoën en kajakken op de diverse rivieren. Dit is een van de mooiste routes om het water op te gaan.

Kajakken langs de Ourthe

Kajakken op de Ourthe in de Belgische Ardennen.

De vele rivieren in de Ardennen zijn perfect om te kajakken. Op diverse plekken kun je een kajak huren. Ook kano’s kun je vaak huren. Een van de beste plekken is op de rivier Ourthe, waarbij je onder meer langs het fraaie plaatsje La Roche-en-Ardenne kajakt. Maar er zijn meer mogelijkheden. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over België

Bekijk alle artikelen