Caño Negro

Nationaal wildreservaat vol vogels, kaaimannen en andere dieren in het noorden van Costa Rica

Caño Negro in Costa Rica behoort tot de meest belangrijke moerasgebieden ter wereld. Een boottocht over de rivier is een unieke excursie, met ongekend veel wilde dieren.

Sinds 1984 is het een beschermd natuurgebied. De reden is omdat het precies tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika ligt en dus een rustplaats is voor trekvogels. Per boot kun je de rijkdom van het natuurgebied zien. Ik heb op mijn excursie talloze dieren gezien, waaronder drie soorten apen en een luiaard van erg dichtbij.

Dit bijzondere natuurparadijs ligt in het noorden van het land. Dit immense moerasgebied zit vol met leven dat je met een boot kunt bezoeken. Denk aan kaaimannen, apen, luiaarden en veel vogels.

Boottocht door Caño Negro

Met een boot en gids ga je op pad op de Rio Frio. Dat is de rivier die hier doorheen stroomt en in het regenseizoen overstroomt. Het regenseizoen is van mei tot en met oktober, als hier een groot meer ontstaat. Daarna daalt het waterniveau weer en overwinteren talloze trekvogels hier.

De boot vaart enkele uren zowel stroomopwaarts als -afwaarts. De kapitein en gids weten vaak waar de dieren zich graag ophouden, waardoor je extra veel krijgt te zien. De boot stopt als er iets bijzonders wordt gespot, zodat je goed foto’s en video’s kunt maken.

De dieren van Caño Negro

Een witschouderkapucijnaap. ©Corno van den Berg

De lijst met dieren die je hier kunt zien is lang. Denk aan kaaimannen in verschillende lengtes, waaronder ook jonge dieren. Het gaat hier om de brilkaaiman. Ook leeft hier de Amerikaanse krokodil, al wordt die veel minder vaak gespot. Maar je ziet zeker wel tientallen leguanen, waarbij met name de mannetjes imposante kammen met stekels hebben. Ook de felgroene helmbasiliek is bijzonder, die wordt ter plekke jesus christ lizard genoemd, omdat hij over het water kan lopen. Maar dit dier is ook gewoon mooi om te zien.

Twee soorten luiaarden

Daarnaast vind je hier ook luiaarden, zowel de tweevingerige luiaard als de drievingerige luiaard. Ik zag een jonge luiaard die helemaal nat was van de regen. Hij at op zijn gemak van de blaadjes, terwijl hij me af en toe aan keek. Ook zag ik slapende vleermuizen op boomstammen, een slang in het water en nog veel meer. Een heerlijke excursie.

Een luiaard in de regen. ©Corno van den Berg

Drie soorten apen

Dit gebied telt drie soorten apen: brulapen, kapucijnapen en slingerapen. Deze dieren leven in de bomen aan het water op zoek naar vruchten. Je vindt ze meestal in groepjes en ze zijn meestal goed hoorbaar. Met name de brulapen in de ochtend. De kapucijnapen zijn ook opvallend luidruchtig naar elkaar toe.

De vogels

Vogelspotters zijn dol op dit gebied. Van de vogels zijn dit de meest populaire. In totaal zijn hier meer dan 400 soorten gespot. Waaronder veel soorten reigers en ijsvogels. Maar ook: Slangehalsvogel, zwarte ibis, witte ibis, kleine fuutkoet, rode lepelaar, blauwvleugeltaling, zwarthalsooievaar, Amazonedwergral en nog veel meer.

Slangehalsvogels drogen graag hun vleugels in de zon en zijn goed zichtbaar. Kaaimannen zijn ook dol op de warmte van de zon en dus zie je die vooral aan de kant van de rivier liggen. IJsvogels jagen in het troebele water op visjes. Reigers zoeken een goede plek om hetzelfde te doen. Zwaluwen vliegen mee met de boot om insecten te pakken, waaronder muggen. Als je hier goed kijkt zie je overal wel leven.

Een kaaiman in Cano Negro. ©Corno van den Berg

Hoe regel ik de excursie?

Caño Negro ligt in het noorden van Costa Rica, op de grens met Nicaragua. Je kunt ter plekke een cruise boeken, maar dat is lastig. Het beste kun je vanuit het stadje La Fortuna bij de Arenal-vulkaan een complete excursie van een dag boeken. Dan word je opgehaald bij je hotel, rij je met een bus naar Caño Negro, maak je de boottocht en krijg je een uitgebreide lunch. Daarna word je ook weer thuis afgezet. 

Ook zit er een gids bij die je helpt bij het zoeken naar de vele dieren. Wat echt wel toegevoegde waarde heeft. Hij ziet veel meer, zodat je simpelweg meer ziet. Maar hij kent ook talloze weetjes van de dieren. Waardoor de belevenis een stuk interessanter wordt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen