Corcovado National Park

Eén van de beste plekken in Costa Rica om wilde dieren te spotten

Corcovado National Park in het zuidwesten van Costa Rica is absolute wildernis. Denk aan een immens ongerept regenwoud dat uitkomt op zee.

Dit natuurpark is een heerlijke plek waar je dagenlang kunt wandelen in het eeuwige groen. En je krijgt hier gegarandeerd ontmoetingen met dieren. Waarbij voor velen de tapir het hoogst op het wensenlijstje staat. Met goudgele stranden waar je eerder dieren dan toeristen tegen komt. 

Corcovado National Park ligt op het schiereiland Península de Osa. Met een immens regenwoud, mangroves, stranden en de vele diersoorten heeft het park de grootste biodiversiteit. Een ideale plek om te wandelen, van enkele uren tot meerdere dagen.

Welke dieren leven in Corcovado?

Neusbeer in Corcovado. ©Corno van den Berg

Want dit regenwoud is bekend vanwege de vele dieren. Met name apen als brulapen, kapucijnapen, slingerapen en het zeldzame geel doodshoofdaapje. Dieren die je waarschijnlijk ook ziet zijn de neusberen (coati’s), witlippekari’s en halsbandpekari’s (soort wilde varkens) en waarschijnlijk ook rondstruinende wasberen. 

Maar Corcovado is ook het thuis van talloze soorten slangen. Maar ook veel vogels waaronder de mooiste; de quetzal, luiaards en kleurrijke vlinders. Ook de Amerikaanse krokodil en de harpij (de grootste arendsoort) leven hier. 

De tapirs van Corcovado

Veel toeristen komen vooral om de bedreigde Midden-Amerikaanse tapir (ook wel Baird’s tapir genoemd) te spotten. En Corcovado is een van de beste plekken om dit dier te zien. De gidsen weten waar de dieren graag liggen te rusten of waar ze graag rond lopen. Waardoor je kans aanzienlijk is om deze machtige dieren te zien.

Het park telt meer dan 400 vogelsoorten, waaronder 16 soorten kolibries. Je vindt hier de meeste geelvleugelara’s in heel Midden-Amerika. Alles zes de roofdieren leven hier: jaguar, poema, ocelot, jaguarundi, tijgerkat en margay. Je kunt tijdens je wandelingen meer dan 100 soorten vlinders spotten. En meer dan 10.000 soorten insecten.

Een luiaard aan het eten. ©Corno van den Berg

Los Patos

Los Patos is de ingang aan de noordzijde, waar je kunt starten met wandelen naar Sirena aan de kust. Dit duurt ongeveer acht uur en je loopt dwars door het park.

Sirena

Sirena ligt aan de kust en is een van de beste plekken om te beginnen met je wandeling. Deze plek is het eenvoudigst per boot te bereiken vanuit Drake Bay. Vraag ter plekke of de excursie naar Sirena gaat of naar San Pedrillo dat in het westen ligt.

San Pedrillo

San Pedrillo is vanuit Drake Bay het makkelijkste te bereiken. Het ligt aan het strand in het uiterste westen van het park. Met de boot word je afgezet op het strand, waarna je met een gids de jungle intrekt. Hier lopen diverse wandelpaden langs het strand, maar ook dwars door het regenwoud. Ook is er wandelpad langs de rivier waarbij je een waterval bereikt. Waar je je kunt opfrissen in het opvallend warme water.

La Leona

La Leona is de ingang die in het oosten ligt. Je kunt hier met een combitaxi naar toe, waarna je nog wel ruim een uur moet lopen voordat je bij de ingang van het park bent. Een van de populairste wandelingen in het park is van La Leona naar Sirena, waar je ongeveer vijf uur over doet.

Een strand in Corcovado. ©Corno van den Berg

Laguna Corcovado

Het meer van Corcovado is een bijzondere plek, waar opvallend vaak tapirs worden gespot die hier komen drinken. Je kunt het meer zien als je van Sirena naar Los Patos loopt, of andersom. Kijk hier goed of je dieren ziet, want dit de absolute ‘hotspot’ van het park.


Kamperen in Corcovado

Kamperen in dit natuurgebied is toegestaan. En noodzakelijk als je het park echt goed wilt ontdekken. Neem meer dan genoeg eten en drinken mee, net als een tent en slaapspullen logischerwijs. Als je langs de kust loopt is het slim om te weten wanneer het eb wordt als je de rivieren over moet steken.

De temperatuur in het park is vaak klam, waardoor je spullen vochtig worden. Gebruik de zon overdag om alles te drogen. Neem ook genoeg insecten werende spullen mee alsook zonnebrand. En laat mensen weten wat je plannen zijn, zodat er alarm wordt geslagen als je na een aantal dagen niet komt opdagen. 

Wandelen in Corcovado

Wandelen is Corcovado betekent dat je geregeld een rivier moet doorkruisen, waarbij je soms wel tot je middel in het water gaat. Het is hier warm, klam en je moet alles goed voorbereiden. Voor een meerdaagse excursie is het zinvol om een gids te huren. Dit geldt zowel voor de route, de bezienswaardigheden alswel de gevaren die hier toch echt wel op de loer liggen.

Als je met een dagexcursie met een gids meegaat is het eenvoudiger. Al kun je nog steeds door het water moeten waden, maar de gids helpt je erbij. De gids laat je talloze bijzondere dieren zien, die je veelal goed kunt bekijken door een telescoop. Deze excursie is wel een stuk minder avontuurlijk.

Hoe kom ik in Corcovado?

Het nationale park Corcovado is op twee manieren te bereiken. Of eigenlijk drie; als je te voet meerekent. Want dat is het belangrijkste -en enige- vervoermiddel in het park.

Via de weg

Je kunt het park via de weg bereiken, waarbij Carate de toegangsweg is. Dit dorp ligt 43 km ten zuidwesten van Puerto Jiménez. Hou er rekening mee dat in het park geen wegen zijn en je dus te voet verder moet. Wat een fikse uitdaging kan zijn. Bereid je reis goed voor, in het park zijn de middelen zeer beperkt.

Per boot

Vanuit het naastgelegen Drake Bay worden dagexcursies per boot georganiseerd. Al kun je ook meerdere dagen op pad. In Drake Bay liggen diverse hotels en lodges die deze excursies met een gids organiseren. Waarbij je in een dag een deel van het park te voet verkent. Meestal hike je over diverse wandelpaden, waarbij je ook kunt zwemmen in een rivier. In zee zwemmen wordt afgeraden; onder meer door de sterke stroming, maar ook door de soms gigantisch grote en levensgevaarlijke krokodillen die hier leven.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen