blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Las Baulas Marine Park

Marine natuurpark met veel stranden waar zeeschildpadden als de lederschildpad haar eieren legt

Marino Las Baulas MarinePark in Costa Rica is perfect om zeeschildpadden te zien die op het strand eieren komen leggen. Marino Las Baulas National Park is volgens velen een van de beste plekken om de grootste van allemaal, de lederschildpad, te zien. Met name in het piekseizoen. Dit zijn de beste tips voor jouw excursie.

Het nationale park omvat een groot gebied langs de kust ten noorden van de stad Tamarindo. Dit ligt in het noorden van Costa Rica in de regio Guanacaste. Het beschermde gebied is ongeveer 43.243 hectare groot, wat ongeveer 175 km² is. Waarbij met name de zee wordt beschermd. Alsook tientallen stranden, een estuarium en mangroven bossen.

Een lederschildpad in Las Baulas Marine Park in Costa Rica.

Speciale zeeschildpad excursies

Op de stranden in het park worden in de juiste maanden speciale excursies georganiseerd. Dit zijn de stranden Playa Carbón, Playa Ventanas, Playa Grande en Playa Langosta en enkele kleinere strandjes. Dit gebeurt als de dieren eieren leggen, alsook als de eieren na zo’n anderhalf tot twee maanden uit komen. Je gaat op pad onder begeleiding van parkwachters, die ervoor zorgen dat de dieren niet gestrest raken door de toeristen.

Hou er rekening mee dat je niet met flits mag fotograferen, ook niet met je mobiel. Daarnaast is een zaklamp of hoofdlamp verboden. Je krijgt van de gids een zaklamp als je een stuk moet lopen naar het strand bijvoorbeeld. De gids gebruikt zelf rood licht, dat voor de dieren niet als vervelend wordt gezien. Ook moet je (logischerwijs) niet te luidruchtig zijn en luisteren naar de gids. Als je dit niet doet word je weggestuurd. In Costa Rica nemen ze natuurbescherming al jaren heel serieus, en terecht.

Een lederschildpad legt eieren. ©Corno van den Berg

Welke zeeschildpadden kan ik zien in Marino Las Baulas?

De lederschildpad legt hier van eind november tot half februari. Al worden de dieren ook wel eerder en later gezien op de stranden. In maart worden hier dan opvallend veel jonge dieren gezien die naar de zee kruipen.
De warana komt ook hier aan land om eieren te leggen. Dit gebeurt vooral van begin september tot en met december. In januari en februari heb je een redelijke kans om jonge dieren uit te ei te zien komen.

Ook de soepschildpad legt hier zijn eieren. Dit gebeurt volgens deskundigen vooral van Oktober tot en met half februari. In die laatstgenoemde maand, alsook in maart, kun je dan jonge dieren zien op het strand. 

Strikte strand regels

Twee jonge surfers kijken naar hun collega's. ©Corno van den Berg

Voor de stranden gelden veel regels. Zo mag je hier bijvoorbeeld geen parasol of andere dingen in het hoger gelegen zand steken. Dit omdat de dieren hun eieren leggen in deze hoger gelegen delen, die veilig zijn tegen de golven. Ook zijn huisdieren verboden, net als open vuren, je mag er niet kamperen en niet vissen.

In de avond zijn de stranden afgesloten om de dieren te beschermen. Zo mag je tussen 18.00 en 05.00 in de ochtend niet het strand op zonder gids. In het broedseizoen is dit van 18.00 tot 06.00 uur. Als je het wel doet krijg je een zware bekeuring. En die kans is aanwezig, omdat de stranden worden gepatrouilleerd. 

Daarom is het slimmer om met een excursie mee te gaan, waarbij je de beste kans hebt om de dieren te zien. Zonder problemen, voor zowel mens als dier.

Andere dieren in Marino Las Baulas

Ik hoorde tijdens mijn bezoek brulapen in de bomen boven me. In het estuarium leven Amerikaanse krokodillen, alsook talloze reigersoorten, rode lepelaars en maraboes. De witzwarte grondleguaan zie je hier over de stranden schuifelen. In de bossen achter de stranden heb je een kans om de kleine miereneter te spotten.

Het park is veel minder bekend dan bijvoorbeeld Tortuguero National Park voor het zien van zeeschildpadden. Maar dit park ligt aan de Caribische Kant van Costa Rica, terwijl Marino Las Baulas aan de Grote Oceaan ligt. Waardoor beide parken een belangrijke rol spelen in het beschermen van deze kwetsbare dieren. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen