Lederschildpad

Grootste zeeschildpad ter wereld

De lederschildpad is opvallend groot. Hij wordt zelden bij het snorkelen gezien, maar wel vaak op stranden. Waar ze eieren leggen. Dit zijn de beste locaties om dit te beleven.

De lederschildpad is de grootste zeeschildpad ter wereld. Ze kunnen meer dan 900 kilo wegen en een lengte van maximaal 2,4 meter hebben. Het is ook één van de grootste oceaanreizigers, zo blijkt uit onderzoek. Er zijn dieren bekend die de complete Atlantische Oceaan over zwemmen. En jij kunt op diverse plekken zien.

De naam lederschildpad komt door hun leerachtig schild, dat opvallend dun is. De nek van deze dieren is kort en dik. Ze voeden zich voornamelijk met kwallen, maar eten ook krabben en vissen.

De kans dat je deze dieren in zee ziet tijdens het snorkelen is minimaal. Echter, als ze eieren leggen des te meer. Of om jonge dieren te zien die naar de zee kruipen. dit zijn de beste tips voor een excursie om lederschildpadden te zien in het wild.

Het eieren leggen van de lederschildpad

De vrouwtjes komen in bepaalde maanden aan land om eieren te leggen. Daarvoor komen ze naar het strand waar ze zijn geboren. Ze worden vlak voor de kust massaal opgewacht door de mannetjes om te paren. Daarna klimt ze het strand op.

Een lederschildpad legt eieren.

Dit is vaak een enorme klus voor de dieren die zijn gemaakt voor de oceaan. Met hun gewicht kruipen ze het strand op, om daarna met hun poten een gat in de grond te graven. Dit kan uren duren. Als het gat diep genoeg is legt ze haar eieren er in.


Wanneer kun je ongestoord gaan kijken?

Dat is ook meestal het moment dat je als toerist kunt gaan kijken. Als een vrouwtje eenmaal begonnen is met eieren leggen kan ze dit niet meer stoppen. Je blijft op een gepaste afstand van het dier. Als het vrouwtje klaar is met eieren leggen, dekt ze de eieren toe met zand.

Waarbij ze geregeld ook op andere plekken zand verplaatst. Dit doet ze om roofdieren in verwarring te brengen. En gaat ze langzaam, moe maar voldaan, terug naar de zee.

De baby’s zien

De eieren van de lederschildpad komen na ongeveer negen weken uit. Dan klimmen de jonge dieren door het zand naar de oppervlakte. Dit gebeurt meestal bij slecht weer of in de nacht. Zodat ze minder gevaar lopen voor roofdieren.

Waarna de baby schildpadden naar de zee kruipen. Dit kun je meemaken. Je ziet vanzelf de sporen van de kleine schildpadjes. En als je dan goed kijkt zie je er meer en meer. En fascinerend gezicht.

Een jonge lederschildpad uit het ei.

Beide spektakels zien

Lederschildpadden leggen vaak wekenlang hun eieren. Waardoor als je het goed plant je beide spektakels kunt zien. Oftewel dieren kunt zien die eieren leggen alsook jonge dieren die uit het ei kruipen. Ik heb het op diverse plekken gedaan en was zeer onder de indruk.

Beste plekken om de lederschildpad te zien