Manuel Antonio National Park

Dit natuurpark wordt ook wel de 'dierentuin van Costa Rica' genoemd

Manuel Antonio behoort tot de parels van Costa Rica. Hier kom je gegarandeerd veel wilde dieren tegen, waaronder luiaards en diverse soorten apen.

Het beroemde Manuel Antonio National Park is synoniem voor een jungle vol dieren en de heerlijke goudgele zandstranden die samen komen.

Het natuurgebied ligt aan de Grote Oceaan. Hier leven 352 soorten vogels, 109 soorten zoogdieren en 346 soorten planten. Het park staat bekend om de gele doodshoofdaapjes en de luiaarden die in de bomen langs het strand hangen.

Welke dieren kan ik zien in Manuel Antonio zien?

Veel mensen komen vooral naar Manuel Antonio om de vele wilde dieren te zien. Denk aan drie soorten apen: de luidruchtige brulaap, die je vanzelf hoort als je hier rondloopt. De brutale kapucijnaap laat zich ook vaak zien. Eigenlijk is dit de witschouderkapucijnaap, een van de soorten kapucijnerapen die er bestaan. 

Het guitige doodshoofdaapje kun je ook eenvoudig spotten. Dit is eigenlijk het meest bijzondere dier van het park. Deze soort is het geel doodshoofdaapje dat alleen hier en in Corcovado National Park te zien is. En bijna is uitgestorven.

Een luiaard in Manuel Antonio. ©Corno van den Berg

De meeste bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in de luiaarden die hier in twee soorten rond lopen. Of eigenlijk rondhangen; het zijn de tweevingerige luiaard en de drievingerige luiaard. Ze lijken erg op elkaar. Alleen de vingers, of eigenlijk nagels zijn anders.

Andere dieren die je hier kunt (en waarschijnlijk zult) zien zijn: agoeti, wasbeer, witzwarte grondleguaan, groene leguaan, veel krabben en talloze vogels. Waaronder ook de ara’s die graag voorbij vliegen onder luid kabaal. Ook worden hier veel  toekans en kolibries gespot. Lees hier mijn tips voor de verschillende bezienswaardigheden van Manuel Antonio. 

Mangrove Boardwalk

Na binnenkomst gaat het pad over in de Mangrove Boardwalk, waarbij je loopt tussen een mangrovenbos. Deze vormen een essentieel onderdeel van het natuurpark. Waar je veel felgekleurde krabben kunt zien, alsook diverse leguanen die in de zon liggen te bakken.

Stranden

De stranden van Manuel Antonio zijn wereldberoemd. Je komt ze snel tegen als je het park binnen wandelt. Deze zijn vrij lang, maar het park heeft ook enkele kleinere stranden die iets verderop liggen. Waaronder Cemelas Beach, wat een heerlijke plek is voor een stop. Voor een picknick bijvoorbeeld.

Wandelroutes Manuel Antonio

Wie wil wandelen in Manuel Antonio kan zijn hart ophalen. De meeste toeristen verblijven vooral langs de stranden, waardoor je heerlijk het achterliggende regenwoud kunt ontdekken. Waardoor je veel dieren kunt zien.

Waterfall Trail

De eerste ietwat langere wandelroute na de ingang is de Sendero Catarata, oftewel de waterval-route. Deze loopt dwars door het regenwoud naar een waterval, althans in het regenseizoen. In het droge seizoen is de waterval niet te zien, hooguit na een fikse regenbui. Maar ook dan nog is de wandeling de moeite waard.

Playa Espadillo Sur Trail

De Playa Espadillo Sur wandelroute loopt langs het beroemde langgerekte strand van Manuel Antonio. Het is een van de beste plekken om te zoeken naar een luiaard die hier op zijn gemak in de boom hangt. Het is ook een ideale plek om op het strand te liggen en te zwemmen in het warme zeewater.

Punta Catedral Trail

De Puneta Catedral wandelroute loopt over het uiterste puntje van het natuurpark. Je wandelt eerst langs drie uitkijkpunten waarbij je uitkijkt over de rotsen en de zee. Doordat dit meer afgelegen is, kom je hier dus minder mensen tegen.

Playa Manuel Antonio Trail

De Playa Manuel Antonio Trail loopt langs het kleine Manuel Antonio strand. Het is ook een pad dat leidt naar het oostelijk deel van het park. Hier kun je verder lopen over het Puerto Escondido Trail en de Miradores Trail.

Nieuswgierige aapjes in Manuel Antonio. ©Corno van den Berg

Puerto Escondido Trail

De Puerto Escondido Trail is een van de minst populaire wandelroutes. Dit komt omdat hij aan het einde van het park ligt. Deze wandelroute eindigt bij een uitkijkpunt. Onderweg kun je geregeld brulapen spotten. Ze liggen vaak op de takken te slapen, of je hoort ze vanzelf. Deze dieren zijn extreem luidruchtig en geven het bos daardoor een extra beleving.

Miradores Trail

De Miradores Trail is een afgelegen route die meestal opvallend rustig is. Ook hier kom je langs diverse uitkijkpunten, die perfect zijn voor foto’s. Maar deze wandelroute is vaak wel goed om wilde dieren te zien, met name apen.

Hoe vermijd ik de drukte in Manuel Antonio?

Manuel Antonio is erg populair bij toeristen. Om de fragiele natuur te beschermen worden maximaal 1.600 bezoekers per dag toegelaten, en 600 tegelijkertijd. Al kan het nog erg druk aanvoelen in de weekenden en vakantieperioden. Zeker op het stuk vlak na de ingang. Zorg dus dat je vrij snel dieper het park in gaat, waar het rustiger is.

De ochtend in Manuel Antonio

Maar vroeg in de ochtend is het heerlijk hier en zijn de stranden nog verlaten. Op enkele dieren na. Dit is sowieso een goed moment om veel dieren te spotten. Waaronder de luiaarden, apen en agoeti’s.

De namiddag in Manuel Antonio

Ook in de namiddag is het een stuk rustiger. Al sluit het park wel om vier uur, waardoor je dus erg weinig tijd hebt om alles te zien. En je loopt het risico dat het aantal toegestane bezoekers voor die dag al is overschreden. Waardoor je dus niet naar binnen mag.

Manuel Antonio bezoeken

Manuel Antonio Nationaal Park ligt ingeklemd tussen dorpen. De toegangsweg ligt bij Quepos, waar talloze hotels, bed & breakfasts en restaurants te vinden zijn. Het is handig om hier te overnachten, zodat je vroeg in de ochtend het park in kunt. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Costa Rica

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Costa Rica

Bekijk alle artikelen