Krabben migratie Varkensbaai

Jaarlijks trekken miljoenen rode krabben over het vasteland

Elk jaar vind de migratie van miljoenen krabben plaats in de Varkensbaai (Bay of Pigs) in Cuba. Met name rond Playa Larga en Playa Giron in de regio Matanzas zie je de krabben hun holen verlaten om te paren. Jij kunt die jaarlijkse trek van de krabben meemaken op het eiland. Wat een waar natuurspektakel is. Ontdek de beste tips en informatie om deze excursie te beleven.

Het bijzondere is dat het maar liefst twee soorten krabben zijn, die beiden geen Nederlandse naam hebben. Het zijn de red-black crab en de yellow land crab. Met name de rode landkrab zie je veel als je hier rond april bezoekt. Sterker nog, je ziet er duizenden die onder meer de weg oversteken. Waardoor je wel moet opletten als je hier rijdt, of als je een taxi neemt bijvoorbeeld. 

Door de pandemie was het de afgelopen jaren rustiger op de weg. Hierdoor hebben de krabben zich massaal vermenigvuldigd. Wat overduidelijk te zien is volgens onderzoekers. Veel meer krabben dan normaal laten zich zijn, waardoor het een ware invasie lijkt. Iets wat je op de beelden goed kunt zien.

Bekijk de video

Waar ligt de Varkensbaai?

Dit natuurverschijnsel is te zien in de zogeheten Varkensbaai, of Bay of Pigs in het Engels. De baai ligt op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Havana op het zuidelijk deel van het eiland. Het vormt de rand van het Ciénaga de Zapata National Park. Dit natuurgebied is ook bekend vanwege de flamingo's en andere dieren die hier leven.

Wanneer kan ik de miljoenen krabben zien?

De jaarlijkse migratie vindt plaats in april, meestal in de eerste weken. Check ter plekke of de dieren actief zijn, zodat je het goed kunt zien.