Waarom moet ik hier heen?

Wie naar Cuba gaat, ziet ze rijden. Amerikaanse oldtimers fungeren in Cuba vooral als taxi. En dus kun je eenvoudig (en ook relatief goedkoop) een ritje maken. Zowel in de hoofdstad Havana, als op het platteland.

Ooit wel eens in een zwart-witte Chevrolet Belair uit 1959 gezeten? Of in een Plymouth uit de jaren veertig? In Havana doen veel klassieke Amerikaanse auto’s uit de jaren veertig en vijftig dienst als taxi. En dat moet je eens beleven.

De beroemde taxi's van Havana.
De beroemde taxi’s van Havana. Corno van den Berg

Het is een bijzondere ervaring, want de meesten zijn opvallend goed onderhouden. Al hoor je hier en daar wel een kraakje en een piepje, maar dat hoort bij de beleving.

Cubanen zijn meesters in het rijdend houden van de vele klassieke auto's.
Cubanen zijn meesters in het rijdend houden van de vele klassieke auto’s. Kees de Vos

Een tocht door de oude stad van Havana, met vele stops, en het praatje met de vriendelijke chauffeur maken deze bijzondere ervaring af. Steek je hand op en laat je rondleiden. Maar een taxi nemen kan eigenlijk door het gehele land.

Een van de tienduizenden Amerikaanse auto's op Cuba.
Een van de tienduizenden Amerikaanse auto’s op Cuba. Corno van den Berg

Overigens heb je ook de mogelijkheid om zelf achter het stuur te kruipen van een oldtimer in Havana. Op diverse plekken in de stad kun je met een gids naast je zelf sturen. Dit is meestal erg kort, maar wel een unieke ervaring.

Corno’s reistips:

Als je naar Cuba gaat, is het aan te raden om meerdere delen van het eiland te bezoeken. Je kunt dit zelf (ter plekke) regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Tips om een tocht in een Oldtimer te maken:

Een ritje kost niet zoveel; hou rekening met een paar euro. Spreek vooraf wel de prijs af voor de rit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En daarna; leun achterover en geniet. Als je zelf wilt sturen zijn de prijzen veel hoger. Maar ook hier helpt het onderhandelen vooraf.

Een sfeerbeeld van het stadje Viñales.
Een sfeerbeeld van het stadje Viñales. Corno van den Berg