Rij in een Amerikaanse oldtimer op Cuba

Een ritje met een Amerikaanse klassieker behoort tot de hoogtepunten van Cuba

In een Amerikaanse oldtimer rijden op Cuba is een bijzondere ervaring. Je kunt het op twee manieren doen. Maar zeker is dat je in een klassieker moet hebben gezeten. Dit zijn de best tips.

Je kunt een taxi nemen en zo naar de plaats van bestemming rijden. Of je huurt de auto voor een uur of een paar uur. Ik heb beide gedaan en vond het geweldig.

Wie naar Cuba gaat, ziet ze rijden. Amerikaanse oldtimers fungeren in Cuba vooral als taxi. En dus kun je eenvoudig (en ook relatief goedkoop) een ritje maken. Zowel in de hoofdstad Havana, als op het platteland.

Ooit wel eens in een zwart-witte Chevrolet Belair uit 1959 gezeten? Of in een Plymouth uit de jaren veertig? In Havana doen veel klassieke Amerikaanse auto’s uit de jaren veertig en vijftig dienst als taxi. En dat moet je eens beleven.

De beroemde taxi's van Havana. ©Corno van den Berg

Tips om een tocht in een Oldtimer te maken

Een ritje kost niet zoveel; hou rekening met een paar euro. Spreek vooraf wel de prijs af voor de rit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En daarna; leun achterover en geniet. Als je zelf wilt sturen zijn de prijzen veel hoger. Maar ook hier helpt het onderhandelen vooraf.

Een sfeerbeeld van het stadje Viñales. ©Corno van den Berg

Het is een bijzondere ervaring, want de meesten zijn opvallend goed onderhouden. Al hoor je hier en daar wel een kraakje en een piepje, maar dat hoort bij de beleving.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Een tocht door de oude stad van Havana, met vele stops, en het praatje met de vriendelijke chauffeur maken deze bijzondere ervaring af. Steek je hand op en laat je rondleiden. Maar een taxi nemen kan eigenlijk door het gehele land. 

Een van de tienduizenden Amerikaanse auto's op Cuba. ©Corno van den Berg

Overigens heb je ook de mogelijkheid om zelf achter het stuur te kruipen van een oldtimer in Havana. Op diverse plekken in de stad kun je met een gids naast je zelf sturen. Dit is meestal erg kort, maar wel een unieke ervaring.

Meer artikelen over Cuba