Waarom moet ik dit dier zien?

De berggorilla ontmoeten staat hoog op het verlanglijstje van veel dierenliefhebbers. En terecht, een ontmoeting met deze mensapen is magisch. Deze dieren zijn een van de symbolen van de rijkdom van de natuur in Afrika geworden.

De berggorilla is eigenlijk geen soort. Officieel heet hij oostelijke gorilla. Daarnaast leeft in Afrika nog de westelijke gorilla, die ook wel laaglandgorilla wordt genoemd. Wetenschappers discussiëren nog steeds over het aantal ondersoorten.

De berggorilla is de grootste primaat ter wereld, ze worden bijna twee meter groot (als ze rechtop staan). Ze zwerven rond op de flanken van de bergen. Een leefgebied kan wel 800 hectare groot zijn. Ze zoeken vooral bladen, jonge loten en het merg uit bamboestengels. Ook eten ze vruchten, wortels, boombast, paddestoelen en mieren.

De dominante zilverrug (vanwege zijn lichte kleur op zijn rug) is de vader van de meeste jongen in de groep. Een groep kan wel 40 individuen bevatten. Omdat de dieren niet in dierentuinen kunnen gedijen zijn alleen de wilde dieren nog over.

Feit is wel dat natuurliefhebbers ooit oog in oog met deze dieren moeten staan. Wat een unieke belevenis is. En je zult zien dat deze dieren opvallend veel menselijk gedrag vertonen. Of is het andersom? Vertonen wij veel van hun gedrag?

De Engelse naam is mountain gorilla, terwijl de Latijnse naam gorilla beringei beringei is. Oftewel een ondersoort van gorilla beringei; de oostelijke gorilla.

Ik ging berggorilla’s zoeken in Afrika:

Ik ben zelf op berggorillasafari geweest in Rwanda. Een unieke ervaring. Lees mijn reisverhaal:

Rwanda; land van de berggorilla's

Rwanda werd gekweld door een van de ergste burgeroorlogen ooit. Inmiddels is dat alweer twintig jaar geleden en opent het land haar deuren voor toeristen. Met als sterkste troef de unieke berggorilla. Ik was bij de naamgeving van de jonge dieren en ging natuurlijk ook op gorillasafari.

Reisverhaal
zilverrug gorilla

Rwanda opent meer en meer haar deuren voor toeristen. Met als sterkste troef de unieke berggorilla. Ik was bij de naamgeving van de jonge dieren en ging natuurlijk ook op gorillasafari.

 

De beste plekken om de Berggorilla te zien: