Berggorilla

Grootste primaat ter wereld

De berggorilla ontmoeten staat hoog op het verlanglijstje van veel dierenliefhebbers. En terecht, een ontmoeting met deze mensapen is magisch. Deze dieren zijn een van de symbolen van de rijkdom van de natuur in Afrika geworden. Je kunt de berggorilla bezoeken in de volgende landen: Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Geen officiële soort

De berggorilla is eigenlijk geen soort. Officieel heet hij oostelijke gorilla. Daarnaast leeft in Afrika nog de westelijke gorilla, die ook wel laaglandgorilla wordt genoemd. Wetenschappers discussiëren nog steeds over het aantal ondersoorten.

Grootste primaat ter wereld

Dit dier is de grootste primaat ter wereld, ze worden bijna twee meter groot (als ze rechtop staan). Ze zwerven rond op de flanken van de bergen. Een leefgebied kan wel 800 hectare groot zijn. Ze zoeken vooral bladen, jonge loten en het merg uit bamboestengels. Ook eten ze vruchten, wortels, boombast, paddestoelen en mieren.

De imposante zilverrug

De dominante zilverrug (vanwege zijn lichte kleur op zijn rug) is de vader van de meeste jongen in de groep. Een groep kan wel 40 individuen bevatten. Omdat de dieren niet in dierentuinen kunnen gedijen zijn alleen de wilde dieren nog over.

Bekijk mijn video

Berggorilla's bezoeken

Feit is wel dat natuurliefhebbers ooit oog in oog met deze dieren moeten staan. Wat een unieke belevenis is. En je zult zien dat deze dieren opvallend veel menselijk gedrag vertonen. Of is het andersom? Vertonen wij veel van hun gedrag?

Beste plekken om een berggorilla te zien