Kahuzi-Biega National Park

Leefgebied van de laaglandgorilla

Kahuzi-Biega Nationaal Park is een rijk natuurgebied in de Democratische Republiek Congo. Het bergachtige gebied omvat twee slapende vulkanen. Dit is het leefgebied van bijzondere dieren waaronder de chimpansee, maar ook de berggorilla.

Dit relatief onbekende natuurgebied behoort tot de mooiste plekken van Afrika. De laaglandbossen herbergen talloze bijzondere dieren, die hier al decennialang worden beschermd. Nationaal park Kahuzi-Biéga
 ligt in het uiterste oosten van Congo, op circa 50 km ten westen van de stad Bukavu.

Dian Fossey

De meeste mensen weten niet dat Dian Fossey eerst in Nationaal park Kahuzi-Biéga werkte met de berggorilla's. De Amerikaanse onderzoekster begon hier in 1963 de berggorilla's te observeren. In 1967 werd ze mishandeld, waarna ze naar het naastgelegen Rwanda vluchtte. 

Kahuzi-Biega werd in 1970 opgericht

Het nationale park dankt zijn naam aan de twee uitgedoofde vulkanen in het gebied. Dit zijn de 3.308 m hoge Kahuzi en de 2.790 m hoge Biéga. De Kahuzi is het hoogste punt van de gehele regio. Al in 1970 werd het park opgericht. Dit gebeurde op initiatief van de Belg Adriën Deschryver, nadat Dian Fossey hier de basis legde voor natuurbescherming van de gorilla's.

Op safari naar chimpansees of berggorilla's

Deze unieke dieren kun je bezoeken op speciale excursies. Waarbij je een grote kans hebt om deze mensapen te zien. Met enig geluk zie je ook nog andere dieren, zoals andere soorten apen en vogels. Zoals bijvoorbeeld de laaglandgorilla, oostelijke franjeaap, de rode franjeaap, de Afrikaanse buffel, het reuzenboszwijn en de bosolifant.