blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Bwindi National Park

Land van berggorilla's en chimpansees

Bwindi National Park is een beroemd nationaal park in Oeganda. Het is tevens een van de beste plekken in Afrika om de bedreigde berggorilla te zien. In dit deel van Oeganda leeft de helft van gehele wereldpopulatie.

De naam zegt genoeg. Het staat ook bekend als Bwindi Impenetrable Forest. Bwindi betekent woud, terwijl impenetrable staat voor ondoordringbaar. En er is misschien nog wel een toepasselijkere naam: land of darkness. Hier vechten bomen, struiken en planten om elk stukje grond.

En, vooral, om zonlicht. Hier geldt het recht van de sterkste. Bwindi is een groene muur, die mensonvriendelijk is. Het is ook de reden waarom de dieren hier zo lang hebben overleefd.

De berggorilla’s van Bwindi Impenetrable Forest

De belangrijkste reden om naar Bwindi Impenetrable National Park te gaan zijn de berggorilla's. Dit oudste stuk jungle van Afrika is volgens wetenschappers de beste plek om naast gorilla's ook chimpansees te zien. Dit is ook de plek waar de Batwa-pygmeeën leven.

De absolute ster hier is de berggorilla. Deze ondersoort van de Oostelijke gorilla leeft hier volgens wetenschappers al minimaal 25.000 jaar in het Bwindi-woud. Een gebied dat opvallend weinig menselijke invloed heeft ondervonden, want al in 1932 is een groot gedeelte beschermd door de overheid van Uganda, wat later is uitgebreid. Zelfs nu nog is de menselijk invloed beperkt. Het woud ligt op een hoogte van 1.160 tot 2.607 meter op de westelijke heuvels van de Riftvallei.

Een berggorilla mannetje in Bwindi. ©Corno van den Berg

Bekijk mijn video

Hoe ziet een berggorilla safari in Bwindi er uit?

Je wordt ingedeeld in een groep en ontmoet dan je gids. Hij legt uit hoe de excursie gaat lopen, welke regels er gelden en hoe de dieren zullen reageren. Heel belangrijk is het onderdeel waarbij hij de ‘gorillataal’ uitlegt. En welke geluiden je moet maken als je in de buurt bent bij de dieren. En dan met name bij het dominante mannetjes.

Onderweg zie je het landschap van Bwindi, dat voor een groot deel uit regenwoud bestaat. Mogelijk zie je nog andere dieren, al is de kans klein. De berggorilla’s worden continu in de gaten gehouden, zodat de trackers weten waar de dieren ongeveer zijn. Waardoor jij een grotere kans hebt om de dieren te zien. De ontmoeting duurt een uur, daarna ga je weer terug. En ja, dit is het geld meer dan waard. Ook al is het prijzig.

Overige plekken met berggorilla’s

Bwindi ligt op slechts zo’n 25 kilometer van het Virunga-gebergte. Ook het kleine Mgahinga National Park in Oeganda heeft nog een groep berggorilla’s, maar Bwindi heeft nog vier groepen die hier rond lopen. Mgahinga hoort ook bij het Virunga-gebergte, waartoe andere beroemde parken als Virunga National Park in Rwanda en Volcanoes National Park (ook bekend als Parc des Volcans) behoren.

Batwa-pygmeeën

Een deel van de lokale bewoners, de Batwa-pygmeeën, leefden in het park. Toen Bwindi in 1991 de status van Nationaal Park kreeg zijn de Batwa hardhandig uit het gebied verdreven. Zij leven nu aan de rand van het woud in weinig florissante leefomstandigheden. De traditionele jacht is de pygmeeën verboden, ze mogen zelfs het park niet meer in. Net als in bijvoorbeeld Virunga zijn er momenteel plannen om hen weer toegang tot hun voormalig leefgebied te geven.

Beste tijd:

Bwindi kent twee goede periodes voor een bezoek. Dit zijn januari en februari, maar ook de periode van juni tot en met september. Dit zijn de drogere maanden hier en dus zijn de paden redelijk tot goed te bewandelen. Al kan er nog steeds bui vallen, waardoor sommige delen van het pad modderig worden.

Van maart tot en mei is het hier warm, vochtig en klam. Ook in oktober en november is het hier erg nat, waardoor veel wegen onbegaanbaar zijn. En je dus niet eens in de buurt van het park komt. De temperatuur bedraagt hier zo’n 22 tot 30 graden, ook in de droge maanden.

Let op!

Per dag mag in Bwindi slechts beperkt aantal mensen naar de gorilla’s. Dit betekent dat je ver vooraf je ‘permit’ (vergunning) moet regelen. Dit kan bij de Uganda Wildlife Authority in Kampala. Of je boekt een reis waarbij de vergunning is geregeld.

Als je verkouden bent (of slechts een loopneus hebt) is de kans groot dat je niet wordt toegelaten. Dit is vooral om de dieren te beschermen, ze kunnen overlijden aan ziektes die bij ons geen gevaar meer vormen. Zorg dus dat je gezond bent als je hier aankomt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oeganda

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen