Waarom moet ik dit dier zien?

De orang-oetan is een magisch dier. Veel mensen gaan naar Azië om deze mensaap te zien. Wat ook kan in een opvangcentrum of in het wild. En dan zul je verbaasd zijn over de menselijkheid van het dier.

Veel mensen weten niet dat de orang-oetan niet bestaat, maar dat het feitelijk twee verschillende soorten zijn. De Borneose orang-oetan leeft op Borneo (zowel het Maleisische als Indonesische deel), terwijl de Sumatraanse orang-oetan op het Indonesische eiland Sumatra leeft. Beiden soorten vechten om te overleven.

De Engelse naam van het dier is Bornean orangutan, terwijl de Latijnse naam pongo pygmaeus is. Vraag ter plekke naar de verschillen tussen de twee soorten. De diverse gidsen kunnen je het uitleggen. Al merkte ik ter plekke dat niet iedereen op de hoogte is van de twee soorten. En eerlijk is eerlijk, die zijn met het blote oog niet te zien namelijk.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.

 

De beste plekken om de Borneose orang-oetan te zien: