Bruine kiwi

Deze vreemde vogel is een uniek, maar lief dier

De bruine kiwi vogel is een van de meest bijzondere dieren op aarde. Je vindt deze vreemde vogels alleen op Nieuw-Zeeland, al moet je wel geluk hebben om ze te zien.  Het is absoluut de moeite waard om een excursie te boeken voor dit bijzondere dier. Dit zijn de plekken waar je een kiwi in het wild kunt zien.

Er zijn meerdere soorten kiwi vogels in de wereld. De bruine kiwi is diegene die het meest wordt gezien door toeristen. Het is een van de vijf soorten kiwi’s die er nog rondlopen. De lokale naam is tokoeka, in het Engels wordt hij brown kiwi genoemd. De Latijnse naam is apteryx australis.

Deze zeer bijzondere dieren lijken op een bonte mix van zoogdieren en vogels. Zo heeft hij geen staart. Zijn botten zitten vol merg in plaats van lucht zoals bij veel vogels. Ooit hebben ze vleugels gehad, maar dat zijn nu nog slechts stompjes.

Kiwi’s zien bij een excursie

Er zijn speciale excursies om deze dieren te zien in de avond. Ik heb zo’n excursie gedaan en zag maar liefst vier bruine kiwi’s. Het was heerlijk om deze wonderlijke dieren te zien scharrelen over het strand en door de struiken.

De beste plek om de bruine kiwi te zien

Mason Bay is een wereldberoemde plek om de zuidelijke bruine kiwi te spotten. Het ligt op Stewart Island, het meest zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De kans om er overdag een te zien is niet erg groot, maar in de nacht is het zo goed als zeker in Mason Bay. Een gids neemt je mee op pad met een speciale zaklamp met rood licht. Je zult deze nieuwsgierige vogels overal op het strand tegenkomen. Het is een unieke ervaring.

Zie mijn tips voor de Kiwi op Stewart Island

alle 100 artikelen over Dieren

Bekijk alle artikelen