Zoek de kiwi op Stewart Island

Unieke excursie om een uniek dier te zien

De bruine kiwi is een van de vijf soorten kiwi’s die er nog rondlopen ter wereld. Die allemaal leven in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland. Deze zeer bijzondere dieren lijken op een bonte mix van zoogdieren en vogels. Zo heeft een kiwi geen staart.

Het zeer zuidelijk gelegen Stewart Island in Nieuw-Zeeland is een van de beste plekken om deze vreemde vogel te zien. Ik ging op pad met een gids in de nacht. En ik zag er meerdere. Sterker nog, ik wist bijna niet waar ik moest kijken. Als je de tijd hebt is deze tour eigenlijk verplicht.

Het is een vreemd gezicht. In het donker scharrelt er een soort kip over het strand. Met zijn lange snavel port hij tussen het zeewier op zoek naar voedsel. Het is een bruine kiwi, een van de meest bijzondere vogels ter wereld. Met dus geen staart.

Maar er is meer. Zijn botten zitten vol merg in plaats van lucht zoals bij veel vogels. Ooit hebben ze vleugels gehad, maar dat zijn nu nog slechts stompjes. Deze schuwe dieren worden zelden gezien. Maar bij Mason Bay wel. Elke avond weer. Ook toen ik de Kiwi Tour boekte.

Het beroemde Mason Bay

Mason Bay op Stewart Island is wereldberoemd als plek om deze dieren te zien. Het is ook de enige locatie in de wereld waar het relatief makkelijk kan. Hier kun je een excursie maken om de bruine kiwi te zien. waarbij de kans ongekend groot is om deze vreemde dieren te zien.

Hoe ziet de kiwi excursie er uit?

Met een gids en speciale zaklantaarns (met rood licht) ga je op pad. En kom je op het strand letterlijk vreemde vogels tegen. Ze zoeken hier naar eten in het kelp bijvoorbeeld. Een unieke ervaring.

Ook overdag

Overigens zoeken opvallend veel kiwi’s ook overdag naar voedsel, dus je hebt altijd de kans deze vreemde vogels tegen te komen. Let dus op als je hier rond loopt of rond rijdt. Hou er rekening mee dat de kans ze overdag te spotten niet al te groot is. 

Meer informatie: www.ruggedyrange.com/guided-walk_kiwi-dunes-beach.htm

alle 17 artikelen over Nieuw-Zeeland

Bekijk alle artikelen