Guanaco

Dit dier is het toonbeeld van Zuid-Amerika

Guanaco’s leven in groepen en worden bijna twee meter groot en tussen de 100 en 200 kilo zwaar. Deze karakteristieke dieren zijn makkelijk herkenbaar aan de rossige vacht op de rug, het onderste deel van de buik is wit.

De guanaco is een bijzonder dier in Zuid-Amerika. Dat je in diverse natuurgebieden kunt zien. De Latijnse naam is lama guanicoe. Hiermee weet je ook meteen met welk dier de guanaco verwant is. 

Hij wordt ook wel wilde lama genoemd. Als je te dichtbij komt gaan hun oren naar achteren. Hét teken dat je te dichtbij bent. En net als lama’s kunnen ze spugen.

Zo herken je een guanaco

De guanaco is opvallend groot. Het dier is herkenbaar aan zijn rossig bruine vacht op de rug, terwijl de buik wit is. De wol van dit dier is opvallend ruw, al zit er een zachtere laag onder tegen de kou in de bergen van Patagonië. Deze dieren leven in een groep, waardoor je ze ook makkelijker kunt spotten tijdens je reis.

Een moeder guanaco met jong.

Deze fraaie dieren hebben een territorium, oftewel ze leven steeds in hetzelfde gebied. De mannetjes verdedigen hun territorium tegen andere hengsten. Dit gaat met veel geweld, onder meer met bijten en trappen. Met wat geluk kan je dit spektakel zien.

Dit eet een guanaco

Deze dieren eten vooral bladeren van struiken, maar ook grassen en paddenstoelen. Bijzonder is dat guanaco’s dagen zonder water kunnen. Ze halen veel vocht uit hun eten.

Waar leven guanaco’s?

Deze dieren komen in het midden en zuiden van Zuid-Amerika voor. Hun favoriete leefgebied zijn graslanden, maar je vindt ze ook in woestijnen en de bergen.

Beste plekken om de guanaco te zien