Stokstaartje

Zeer grappig, lief en sociaal dier

Het stokstaartje is guitig, alert en lief. Ze komen voor in het zuidelijk deel van Afrika en laten zich op sommige plaatsen eenvoudig zien. Het maakt je safari extra speciaal en je zult het niet snel vergeten.

Het stokstaartje is een dier dat bekend is van de dierentuin en van televisie. Er zijn talloze natuurdocumentaires over gemaakt. Ze zijn eenvoudig te herkennen als ze nieuwsgierig op hun achterpoten staan. En zo om zich heen kijken. Dit doen ze vooral om te zien of er roofdieren zijn.

Stokstaartjes zijn extreem sociale dieren

Deze dieren zijn opvallend sociaal. Elk lid van de groep is bijvoorbeeld om toerbeurt wachtpost, jagen of babysitten. Ze wisselen bij toerbeurt, al hebben sommige dieren ook vaste rollen, zoals wachtpost. De meest alerte van het stel krijgt deze taak.

Hoe kan ik een stokstaartje spotten?


De beste kans om dit dier te zien is in de vroege ochtend bij hun hol. Ze zullen dan in de eerste zon opwarmen net buiten hun hol. Je kunt ze dan goed bekijken en foto’s van ze maken. Of video’s, want ze zijn extreem grappig. Let maar op, je zult geregeld glimlachen om hun gedrag.

De Engelse naam is meerkat of suricate, terwijl de Latijnse naam suricata suricatta is. Ook de naam meerkat wordt meer en meer gebruikt in Nederland.

Dit guitig diertje behoort tot de familie van mangoesten. Diverse soorten van deze dieren kun je vaker tegen komen op safari in Afrika. Vaak zie je ze dan in groepen, net als stokstaartjes.

Op safari

Als je op safari gaat in zuidelijk Afrika heb je een kans. De gidsen weten waar de dieren hun hol hebben gemaakt en gaan vroeg in de ochtend kijken of de dieren al buiten zijn. Als je langer wilt blijven vraag dit dan als je ze tegen komt op een safari.

Stokstaartjes excursie

Er zijn ook speciale stokstaartexcursies, met name in Zuid-Afrika. Waarbij je met een gids op pad gaat. En je lekker lang bij deze dieren kunt blijven, zonder ze te storen. Zodat je veel van hun gedrag ziet.

Beste plekken om een stokstaartje te zien