Engelse naam: Kalahari Desert

De Kalahari is één van de grootste zandvlaktes ter wereld. Het is de thuisbasis van de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. Deze jagers en verzamelaars worden als oudste bewoners van de wereld beschouwd. De Kalahari is daarnaast volgens wetenschappers één van de oudste stukken land ter wereld. Een immense halfwoestijn die in het regenseizoen opvallend groen is. En waar de flora en fauna zich hebben aangepast.

De ontstaansgeschiedenis is eigenlijk simpel. De basis vormt één van ’s wereld oudste stukken aardkorst, gedateerd op 3,5 miljard jaar. Zo’n 65 miljoen jaar geleden zorgen diverse uitbarstingen voor verse lava. Wind en regen brachten geleidelijk massa’s zand van de kust naar dit deel van zuidelijk-Afrika. De rode duinen die nog dagelijks van vorm veranderen door de elementen zijn inmiddels het visitekaartje van de Kalahari. Maar er zijn ook bossen en grasvlaktes te vinden.

De Kalahari kent een extreem klimaat. ’s Nachts kan het tot vijftien graden vriezen, overdag wordt het gemiddeld zo’n dertig graden. Het is één van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Het woord Kalahari betekent ‘grote dorst’. Het is afkomstig van de Tswana, een bij ons relatief onbekende stam, die vooral in zuidelijk Afrika leven. Deze halfwoestijn ligt voornamelijk in Botswana, maar beslaat ook delen van Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola.

De dieren hebben zich aan de omstandigheden aangepast. Ooit was de Kalahari het toneel van één van de grootste kuddes dieren ter wereld. Diverse Nederlandse kolonisten verhaalden over een eindeloze vlakte vol springbokken. De kudde zou zo’n 200 kilometer lang en 20 kilometer breed zijn. Waarna één van de grootste slachtingen volgde. Desondanks is het een veel gezien dier in dit gebied.

Tegenwoordig trekken nog steeds veel diersoorten rond op zoek naar voedsel, vooral gnoes en zebra’s. In het droge seizoen houden ze zich vooral in het noordelijke deel op. In juni trekken ze massaal naar de Okavango-rivier en de Boteti-rivier bij Makgadikgadi. In hun kielzog volgen roofdieren als leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en gevlekte en bruine hyena’s. Na de eerste regenbuien in januari verspreiden ze zich weer.

Dit gebied kent overigens ook een Big Five lijst. De Kalahari is geen standaard safariterrein en heeft dus een aangepaste Big Five: gemsbok, Kalahari-leeuw, springbok, eland en luipaard. Dit indrukwekkend lijstje is een prioriteit voor veel toeristen. De gidsen weten dat en slagen er opvallend vaak in.

Beste tijd:
Wie dieren wil zien kan het beste in de winter (juni tot en met augustus) gaan. De temperatuur is overdag niet te hoog, maar ’s nachts laag.

Wie bloemen wil zien moet tussen december en mei gaan, maar hou wel rekening met forse (korte) regenbuien en onweer. Het is wel de tijd om de ruige kant van het gebied te zien. Ook zie je dan hoe de flora en fauna omgaan met de weerselementen. En het is minder druk met toeristen.

Let op!
Het kan hier ’s nachts (en dus ook ’s ochtends) ongenadig koud zijn en overdag bloedheet. Wees goed voorbereid en drink genoeg water.

Sommige delen hebben last van malaria, andere niet. En na enkele natte jaren is de overlast van deze gevaarlijke ziekte groter dan na enkele droge jaren.

Laat je vooraf adviseren en ga goed voorbereid op pad.

De Kalahari is voor een groot deel absolute wildernis. Wie hier zelf op pad gaat kan het beste goed voorbereid doen. Met goede kaarten, een grote voorraad drank en eten en laat vooraf aan mensen weten wat je plannen zijn. Zodat er alarmbellen afgaan als je na een aantal dagen niet opduikt.

Woestijn