Waarom moet ik hier heen?

De Sossusvlei is een ongekend schilderij van Moeder Natuur. Het is een wit uitgeslagen zoutpan met eromheen enorme knalrode duinen en meestal een blauwe lucht. Een mooie foto maken is hier eenvoudig. Genieten ook...

De Sossusvlei in Namibië behoort tot de mooiste landschappen van Afrika. Denk aan immense duinen van opvallend rood zand waar je in loopt. Met her en der zoutpannen, wat struiken en meestal dieren als struisvogels, springbokken, gemsbokken en mogelijk zelfs een luipaard. Hier moet je dus altijd opletten. Want de dieren zorgen er ook voor dat je foto’s een stuk levendiger worden.

Excursie naar Sossusvlei

Een bezoek aan de Sossusvlei kan gemakkelijk in één dag. Je mag het park in bij zonsopgang. De meeste mensen gaan vroeg naar de Deadvlei om daar met name foto’s te maken. Maar ook de zonsopgang op de beroemde Sossusvlei is een waar natuurspektakel. Het licht op de duinen in fenomenaal. De duinen rond de Sossusvlei zijn ideaal voor een picknick of om simpelweg te genieten van het landschap.

Het water van de Sossusvlei.
Het water van de Sossusvlei. Corno van den Berg

Hou er rekening mee dat je op de weg naar Sossusvlei al veel hoge duinen in de meest sterke kleuren tegen komt. En veel dieren zoals struisvogels en diverse antilopensoorten. Dus ook de reis er naar toe, en weer terug natuurlijk, is meer dan de moeite waard. Let er wel op, dat je bij zonsondergang weer buiten moet staan, anders krijg je een boete.

Tip: Zie de Sossusvlei in bloei

In het voorjaar kun je geluk hebben. Na de stevige regenbuien in de Namib komen er bloemen op: diverse soorten lelies. En dus ook bij de bijna onaardse Sossusvlei, wat voor ongekende contrasten zorgt. De bodem is bezaaid met witte bloemen met daarboven de dode bomen in een uitzonderlijk decor van rood zand en (meestal) een blauwe lucht.

Deze bloemenexplosie duurt ongeveer een week en is helaas niet te plannen. In maart heb je de grootste kans dit natuurwonder mee te maken. Al moet je dus geluk hebben.

Sossusvlei in combinatie met de Deadvlei

Je kunt de Sossusvlei goed combineren met de nabijgelegen Deadvlei. Wie meerdere dagen heeft kan op beide plekken de zonsopgang meemaken. Al kun je ook de zonsondergang meemaken, maar dan moet je wel op tijd het park uit zijn. Op het heetst van de dag is het eigenlijk te warm om iets te ondernemen. Maar dat zul je snel genoeg merken.

Maar het belangrijkste is dat je in de ochtend hier op tijd bent. Waarbij het slim is dit vooraf te regelen met een betrouwbare partij. Zodat het nog niet te warm is. En je dus de meeste toeristen voor bent. Al zul je hier nooit helemaal alleen zijn.

Corno’s reistips:

Een reis door Namibië kan eenvoudig worden gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika of Botswana. Maar Namibië heeft meer dan genoeg te bieden voor een rondreis van meerdere weken.