blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Zie stokstaartjes in Oudtshoorn

Deze guitige dieren kun je in de Klein Karoo goed bekijken

Stokstaartjes (ook wel meerkatten genoemd) in het wild zien is een unieke excursie. Dit kan het beste bij een speciale excursie met een gids in Oudtshoorn in Zuid-Afrika. Vroeg in de ochtend ga je op pad. Oudtshoorn is de beste plek om dit dier in het wild te zien.

De guitige stokstaartjes zijn vrolijke vleeseters. Ze zijn familie van de mangoesten. Het dier is vooral bekend vanwege zijn karakteristieke houding. Er zijn speciale wandelsafari's naar deze dieren als ze net wakker worden.

Waar kan ik stokstaartjes zien?

De vroege ochtend is de beste tijd om deze dieren te zien. Zeker als het zonnetje schijnt. Rond Oudtshoorn is verreweg de beste plek om deze dieren te zien. Er zijn speciale excursies waarbij je in de vroege ochtend met een gids naar een burcht loopt om daar te wachten tot ze naar buiten komen. De dieren zijn niet bang en staan al snel in hun karakteristieke houding op hun achterpoten.

Stokstaartjes excursie Oudtshoorn

Staand op de achterpoten, draait hij voortdurend zijn kop om te zien of er roofdieren zijn. Ze leven in groepen die erg sociaal zijn. Zo fungeert elk lid van de groep om toerbeurt als wachtpost.

Met name om te waarschuwen voor roofvogels, maar ook om rivaliserende andere groepen stokstaarten te lokaliseren. Andere taken binnen de groep zijn: jagen of babysitten. Alleen de rol van de leider staat vast voor een langere tijd. 

Hun schuilplaatsen (of eigenlijk ondergrondse burchten) kennen slaapkamers, babykamers en zelfs toiletten. Ze behoren tot de meest sociale dieren ter wereld. Door de documentaireserie Meerkat Manor op de televisiezender Animal Planet is stokstaartjes kijken populair geworden. 

De dieren zijn zelf ook nieuwsgierig en komen vanzelf dichtbij. Alle leden van de familie doen mee. Ze staan fier op wacht, zoeken spelenderwijs naar eten, verzorgen de jongen en hebben veel voor elkaar.

Stokstaartjes warmen zich in de ochtend graag op in de zon. Ga dus vroeg op pad, dan zie je de families wel buiten hun hol zitten. En dan zie je hoe ze reageren op andere dieren, op de wind en op nog veel meer.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 34 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen