Nog geen account?
Wordt ook wel Europese bizon genoemd
6 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest
De wisent is een dier dat in het verleden in ons land rond liep. Je kunt hem nog slechts op enkele plekken in Europa zien. Dit imposante dier wordt meer en meer uitgezet in Nederlandse natuurgebieden.
De wisent wordt ook wel Europese bizon genoemd. Het is het broertje van de beroemde bizon die in Amerika op de prairies leeft. Ze lijken ook wel wat op elkaar. Al is de wisent minder gedrongen. Het is een van de grootste zoogdieren in Europa. Ze kunnen wel drie meter lang worden met een schouderhoogte van 188 cm. Mannetjes kunnen wel 800 kilo wegen. Vrouwtjes zijn kleiner.
Deze dieren hebben donkere manen en kortere haren op hun rug. Zowel mannetjes als vrouwtjes dragen hoorns. Ook bij jonge dieren zie je vaak al kleine hoorns. Wisenten eten graag bladeren, maar ook struiken en schors van bomen. Deze herkauwers zijn ook dol op scheuten van jonge bomen. Hierdoor zijn het perfecte grazers voor bijvoorbeeld duingebieden en heidelandschappen. Deze dieren eten zo’n 60 kilo per dag. Ze leven vaak in kleine groepjes. Al leven volwassen mannetjes ook vaak alleen. Jonge mannetjes vormen vaak vrijgezellengroepen. Totdat ze sterk genoeg zijn om te vechten voor de vrouwtjes. Dit gebeurt meestal in het najaar.
Deze diersoort was aan het begin van de 20e eeuw bijna uitgestorven. Met name door de jacht. Al werd hun leefgebied ook steeds kleiner. Alleen in het oerbos van het Białowieża National Park in Polen leefden er nog slechts zeven. Maar natuurbeschermingsorganisaties begonnen met een fokprogramma; al was de basis erg mager. Uiteindelijk werd de soort toch gered. Wisenten zijn de afgelopen decennia in talloze landen geherintroduceerd. Zoals in diverse parken in Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Duitsland, Litouwen, Slowakije en Roemenië.
In Nederland zijn ook op diverse plekken wisenten uitgezet. Dat gebeurt in een semi-vrije omgeving. Oftewel een met hekken afgezet gebied. Dat overigens wel voldoet aan het leefgebied van deze dieren. Ze worden dan ook niet bijgevoerd. Je kunt dus wisenten zien in de diverse natuurgebieden in ons land. Maar let op. Wisenten zijn agressiever dan bijvoorbeeld Galloways of Heckrunderen. Daarom moet je als wandelaar wel echt afstand van deze dieren houden. En ze altijd de ruimte geven. Zeker als er jonge dieren in de groep zijn.
In het buitenland, maar ook in Nederland zijn er excursies om de dieren te bekijken. Waarbij je met een gids op pad gaat naar de dieren. Meestal weten ze waar de dieren ongeveer zijn, zodat je niet te lang hoeft te zoeken. Deze tochten zijn perfect voor het maken van foto’s van de dieren in hun natuurlijke omgeving.
6 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest