Waarom moet ik hier heen?

De Donaudurchburch bij Kelheim, oftewel de 'Donaudoorbraak'. De Duitse naam is wat overdreven. Maar dit deel van de Donau behoort tot de mooiste van de 2.780 kilometer lange Donau. Dat je kunt verkennen te voet en per rondvaartboot.

De Donaudurchbruch ligt bij het stadje Kelheim. Hier wringt de wereldberoemde Donau zich eerst door een kloof met veel bomen, rotsen en zelfs stranden. In dit deel van de Donau in Duitsland is de rivier slechts 400 meter breed.

De Donaudurchbruch.
De Donaudurchbruch.Corno van den Berg

De beste tips en bezienswaardigheden:

Rondvaartboot Kelheim

Vanuit het stadje Kelheim kun je op de rondvaartboot stappen die op zijn gemak door de Donaudurchbruch vaart. Je kunt een complete rondvaart maken, maar ook van A naar B gaan en dus verderop uitstappen en bijvoorbeeld terug wandelen. Vraag ter plekke bij de lokale VVV naar een accurate kaart, zodat je niet verdwaald.

De rondvaartboot op de Donau.
De rondvaartboot op de Donau. Corno van den Berg

Weltenburger Enge

Een tocht met een boot voert langs een opvallend hoge rotspartij, die dichtbij bij elkaar liggen. Dit wordt de Weltenburger Enge genoemd. In dit deel stroomt het water erg snel, waardoor alleen speciale rondvaartboten zijn toegestaan op het water. Let op, je vaart dus ook tegen de stroom in. En dan zie je waarom andere boten hier niet mogen varen. Het is simpelweg te gevaarlijk. De Weltenburger Enge is voor velen het mooiste stuk van de tocht.

Klooster Weltenburg

Langs dit deel van de Donau ligt Klooster Weltenburg, waar je een rondleiding kunt volgen. Ook kun je hier goed eten (veel lokale gerechten) en drinken. Oftewel een lunch hier is slim, en relatief goedkoop. Je kunt hier eenvoudig naar toe lopen, je hoeft niet met de rondvaartboot te gaan.

Klooster Weltenburg aan de Donau.
Klooster Weltenburg aan de Donau. Corno van den Berg

Oudste kloosterbrouwerij ter wereld

In het Klooster Weltenburg staat de oudste kloosterbrouwerij ter wereld. Al zou je er snel aan voorbij lopen als je niet oplet. De brouwerij is bijna 1.000 jaar oud. Ook hier is een rondleiding mogelijk, maar vooral de proeverij is de moeite waard.

Op bezoek bij de oudste Kloosterbrouwerij ter wereld.
Op bezoek bij de oudste Kloosterbrouwerij ter wereld. Corno van den Berg

Stranden aan de Donau

Dit gebied heeft opvallend veel stranden langs de rivier. Waar je bij lekker weer goed kunt vertoeven. Ook het water is bijvoorbeeld in de zomer zeer aangenaam.

Je kunt naar de meeste stranden vrij eenvoudig wandelen. Met de auto lukt het niet, waardoor ze een eigen sfeer krijgen. Alleen de rondvaartboten komen voorbij.

als je gaat zwemmen, hou wel de stroming in de gaten. Die kan hier met name in het midden van de rivier sterk zijn. En ja, er gebeuren elk jaar ongevallen.

Een strandje aan de Donau.
Een strandje aan de Donau. Corno van den Berg

Wandelen langs de Donaudurchbruch

Je kunt hier ook goed wandelen. Zo kun je aan beide kanten van de Donau op pad, waarbij je diverse uitkijkpunten tegen komt. Er zijn diverse bewegwijzerde paden, waaronder omhoog gaat in de heuvels erom heen. waardoor je een heerlijk uitzicht krijgt. Te voet op pad gaan is ook de manier om de stranden langs de rivier te ontdekken.

Meer informatie: www.tourismus-landkreis-kelheim.de/donaudurchbruch