Brockenbahn

Stoomtrein naar de top van de berg Brocken

De Brockenbahn is een beroemde stoomtrein naar de top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Het is tevens een van de laatste stoomtreinen in Duitsland. Een rit met de stoomtrein naar de top, en terug, is indrukwekkend. Met name in de winter, als de vele bomen en top vol ligt met sneeuw. Ik maakte de treinreis in de winter en vond het bizar mooi. Dit zijn de beste tips voor de excursie met de Brockenbahn. In dit artikel vind je onder meer informatie over de route, de prijs van een ticket en de bezienswaardigheden onderweg en bij het eindpunt.

De stoomtrein is de enige manier om de top van de Brocken op een makkelijkere manier te bereiken. De andere optie is te voet. De trein is een attractie merk je al snel als je met de trein reist. Onderweg zie je overal mensen foto's en video's maken van de trein, die met veel kabaal voorbij komt. Een rit met de Brockenbahn is een volledige dagexcursie, aangezien je op het eindpunt heerlijk kunt wandelen. Dit geldt voor alle seizoenen.

De route van de Brockenbahn is 19 kilometer lang. Dit is als je in Wernigerode instapt. De reis duurt bij elkaar zo'n 1,5 uur. De route voert door het stadje, maar al snel rij je door de bossen die er omheen liggen. De weg voert omhoog en je slingert door de heuvels. Het uitzicht wisselt na elke bocht, met vaak veel vergezichten. De trein is onderdeel van de Harzer Schmalspur Bahnen.

Elke wagon heeft een buitenstandplaats, vanwaar je goed foto's en video's kunt maken. Zorg dus dat je een plekje aan het begin of het einde van de wagon hebt. Zodat je geregeld naar buiten kunt om te genieten van de omgeving. 

Bekijk mijn video

Ik maakte een video van mijn reis. Waarbij met name het laatste deel zeer mooi is. Kijk maar naar de video, dan zie je vanzelf meer en meer sneeuw. En zelfs bomen vol met ijs. 

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Vertrekpunt Wernigerode

Wernigerode is een bijzonder stadje met veel vakwerkhuizen. Het staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt een bezoek aan dit stadje goed combineren met de Brockenbahn. Als je een accommodatie hebt is het nog simpeler om op de trein te stappen. Dit kan op het Wernigerode Hauptbahnhof, maar ook op het Westerntorbahnhof Wernigerode. De afstanden in het stadje zijn zeer beperkt, alles is goed te voet te doen.

Overnachten in Wernigerode

Als je in de ochtend de trein wilt pakken is het handig om de nacht door te brengen in Wernigerode. Je vindt hier zowel hotels, hostels en Bed & Breakfasts. De meeste liggen in of net buiten het centrum, maar ook net er buiten. Zorg wel dat je op tijd boekt, want het kan hier in het voorjaar en de zomer erg druk worden.
Bekijk de leukste accommodaties in Wernigerode

Vertrekpunt Drei Annen Hohne

Het treinstation Drei Annen Hohne werd speciaal gebouwd om twee soorten spoor met elkaar te verbinden. Het verbindt de Harzquerbahn (ook smalspoor) met de Brockenbahn. De naam komt van de plaatsen Drei Annen en Hohne die in de directe omgeving van het station liggen. Het is nu een populair opstappunt. 

Vertrekpunt Schierke

De trein bij Schierke Treinstation. ©Corno van den Berg

Schierke is de laatste stop voor de klim naar de top van de Brocken. Het stadje ligt op 687 meter hoogte en is populair bij wandelaars. Het is een gezellig dorp met een paar winkels, restaurants en diverse soorten plekken om te overnachten. Denk aan hotels, hostels en vakantiewoningen. Als je van rust en ruimte houdt is dit een perfecte plek voor je reis met de trein.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Brockenbahn in de winter

Volgens veel bezoekers is de Brockenbahn met sneeuw het meest magisch. Dan verandert het landschap in een winterparadijs. Met de ronkende stoomlocomotief die door het landschap ploegt. De foto's en video's die je maakt zijn ongekend fraai. En het is een uniek gezicht: een stoomlocomotief die door de sneeuw rijdt.

De berg Brocken heeft maar liefst 120 sneeuwdagen. Wat betekent dat op de top sneeuw ligt voor bijna een derde van het jaar. Deze berg heeft een eigen klimaat, waardoor een bezoek extra speciaal is in de winter. Denk aan letterlijk bevroren bomen, maar ook gebouwen vol met sneeuw en ijs. Het is een ijzig landschap dat ongekend mooi is. Daarom is een reis met de Brockenbahn ook populair in december, januari en februari bijvoorbeeld.

De verijsde bomen op de top van Brocken. ©Corno van den Berg

Hou wel rekening met kou. De gevoelstemperatuur is vaak veel lager dan de buitentemperatuur. Ik was er bij min 6, maar de gevoelstemperatuur was min 15 door de scherpe wind. Dikke kleding, een muts, goede handschoenen zijn dan een must. Check dus vooraf de weersverwachting en hou rekening met iets meer kou. Dit omdat de berg een eigen klimaat heeft.

Brockenbahn in voorjaar, zomer en najaar

Deze treinreis kan het gehele jaar worden gedaan. En is in het voorjaar ook de moeite waard door de vele bloemen die op de berghelling bloeien. In de zomer heb je extreem lange dagen, met een redelijke kans op een kleurrijke zonsondergang. Al kan het dan wel druk worden. In het najaar is het rustiger, met vaak ook goed weer. En is het perfect om te wandelen en te genieten van de omgeving.

Stoomtrein en wandelen

Als je graag de Brockenbahn combineert met een wandeling heb je diverse mogelijkheden. Zo kun je vanuit Schierke wandelen naar de top van de Brocken om dan met de trein terug te gaan. Ik deed het omgekeerde. Ik ging met de trein omhoog, waarna ik naar Bahnhof Schierke liep (6 kilometer) om daar weer de trein naar Wernigerode te pakken.

De stoomtrein komt voorbij. ©Corno van den Berg

Ook kun je goed met de trein omhoog om dan rond de berg te gaan wandelen. Er zijn diverse wandelroutes die je rond de berg leiden. Zodat je daarna weer de trein naar beneden kunt nemen. In het bezoekerscentrum op de top van Brocken kun je veel informatie krijgen over de keuze aan wandelingen. Ga goed voorbereid op pad, het weer kan hier snel omslaan. Zorg dus voor extra kleding en eten en drinken, mocht je wandeling langer duren dan verwacht.

Prijs van een kaartje voor de Brockenbahn

Een van de veel gehoorde klachten is de stevige prijs van een entreebewijs voor de trein. Deze is rond de 50 euro heen en weer. Het maakt niet uit of je in Weningerode, Drei Annen Hohne of Schierke instapt. Een treinkaartje enkele reis is een stuk goedkoper, maar nog steeds duur.

Al hoorde ik ook veel mensen zeggen dat de excursie bijzonder is. Zeker in de winter als de trein en de mensen op de trein hard moeten werken om de trein boven te krijgen. En weer veilig naar beneden.

Treinkaartjes kopen

Je kunt bij de diverse treinstations een kaartje kopen. Maar het is slimmer om dit online te doen. Dan loop je niet de kans dat de trein is volgeboekt. En ben je dus zeker van een plek aan boord. Zeker in de weekenden en het hoogseizoen kan het zijn dat de trein is volgeboekt. Daarnaast zijn ze online goedkoper. Regel je kaartjes via de officiële website, dan heb je zekerheid.
Meer informatie: officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Duitsland

Lees mijn Tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen