Eifel

Heerlijk wandel- en fietsgebied op de grens met België

De Eifel is een fraai laaggebergte in Duitsland. Het ligt in een soort driehoek tussen Aken, Koblenz en Echternach. Met bossen, kastelen en historische dorpen met vakwerkhuizen. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. Het is een heerlijk gebied om te ontdekken, er is meer dan genoeg te doen.

Bij veel Nederlanders is de Eifel geliefd. Dit grote bosgebied ligt gedrapeerd in het landschap. Je vindt hier talloze statige beuken, rivieren en beken met heuvels. Maar dit gebied biedt meer. Dit zijn de bezienswaardigheden en attracties. Met ook diverse excursies zoals wandelen. 

Burg Eltz

Burg Eltz in het laatste daglicht.

Burg Eltz is een bijzonder kasteel in het Eltzerbos. Het is een typisch Duitse ridderburcht, die in een opvallend goede staat is. Je vindt het bij de plaats Wierschem in Duitsland. Het slot ligt in een dal in de Moezel. Er is een heerlijke wandeling naar het kasteel.

Zie mijn tips voor Burg Eltz

Cochem

Cochem met het kasteel.

Het stadje Cochem is overbekend. Het ligt aan de rivier de Moezel en is herkenbaar door het kasteel boven op de heuvel. Deze dateert uit de 13e eeuw en moest de stad beschermen. je kunt de burcht bezoeken via een rondleiding. Ook de Sint-Martinuskerk in Cochem is de moeite waard.

Overnachten in de Eifel

Als je optimaal wilt genieten van deze regio moet je hier wel een paar nachten verblijven. Dit kan zowel in stadjes als Cochem, maar ook in de natuur bijvoorbeeld. Ik heb op meerdere locaties geslapen, om alle attracties te kunnen bezoeken.  

Bekijk de leukste accommodaties in de Eifel

Eifel National Park

De Rursee in het Eifel Nationaal Park.

Een deel van het gebied is sinds 2004 een nationaal park. Maar dit ruige deel is al decennialang bekend bij wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers.

Het gebied is vooral geschikt om te wandelen, er zijn speciale wildernispaden. Je vindt er ook talloze fietspaden om te verkennen. Maar ook diverse stuwmeren als de Rursee, Obersee en Urftsee.

Je vindt het natuurgebied tussen Nideggen in het noorden en Gemünd in het zuiden, en de Belgische grens in het westen. 

Wandelen in Eifel National Park

In het park liggen ruim 240 kilometer aan wandelpaden. Je kunt kiezen uit routes van een paar kilometer tot meerdere dagen. Het merendeel is redelijk vlak en onderweg kom je diverse picknick plaatsen tegen. 

Dieren in Eifel National Park

Een pad in het Eifel National Park.

In het natuurgebied kun je diverse dieren tegen komen. Denk aan de lynx, wolf, wilde kat, edelhert en zwarte ooievaar. Maar de meeste dieren zijn schuw en laten zich zelden zien. Al kun je geluk hebben, zeker als je vroeg op de dag op pad gaat.

Overige dorpen

Het vakwerkstadje Monreal in de Eifel.

In de Eifel liggen diverse monumentale dorpjes. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel vakwerkhuizen. Met name het stadje Monschau en het iets verder gelegen Monreal zijn een bezoek meer dan waard. Deze stadjes zijn heerlijk om te verblijven en om uit te rusten na een dag wandelen.

Hohe Acht

Het hoogste punt in de Eifel is de Hohe Acht met 747 meter. Bovenop staat de Kaiser-Wilheml-Turm. Deze toren werd in 1909 gebouwd om als uitkijktoren te dien voor keizer Wilhelm II. Deze heuvel is perfect om te wandelen, er zijn meerdere wandelroutes uitgezet.

Enkele daarvan gaan naar ook de 678 meter naastgelegen heuvel. Op deze hoge vulkaankegel staat het Kasteel van Nürburg. Je vindt de Hohe Acht bij Adenau.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen