Goslar

Karakteristiek Duits stadje, met een rijk verleden

Goslar is een bekend vakwerkstadje in Duitsland. Je kunt hier lekker rond lopen en zelf het stadje verkennen. De historische binnenstad van Goslar staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. In het stadje zijn opvallend veel vakwerkhuizen te vinden. Ook kun je hier veel beelden van kunstenaars zien. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Goslar. In dit artikel vind je ook enkele bijzondere excursies om te doen.

Het stadje ligt aan de rand van de Harz. Je kunt een bezoek aan het stadje goed combineren met een paar dagen wandelen in het middelgebergte. Dit kan zowel in de zomer, als in de winter als hier geregeld sneeuw ligt.

De Keizerpalts

De Keizerpalts in Goslar.

De Keizerpalts is indrukwekkend, maar vooral bijzonder. Dit was al vanaf de 11e eeuw de verblijfplaats van de Duitse keizers. De Keizerpalts is het grootste en best bewaarde gebouw uit deze tijd van de middeleeuwen in Duitsland. Tegenwoordig is het een museum waar je van alles kunt leren over de keizers die hier leefden.

Het Marktplein

Het Marktplein is zeer imposant. Je vindt hier talloze bekende gebouwen die nog in goede staat zijn. Waaronder het gotische Raadhuis uit de 15e eeuw. Het meest bijzondere is de Huldigungssaal. De wanden en het plafond zijn compleet bedekt met zestiende-eeuwse schilderingen. Je kunt een rondleiding volgen met een gids.

Marktbrunnen

De Gouden Adelaar van Goslar.

De Marktbrunnen is de fraaie fontein in het hart van het plein. Deze fontein uit de 12e eeuw is beroemd om zijn keizerlijke adelaar. Het Kaiserworth is het rijk gedecoreerde gildehuis van de kooplieden. Het stamt uit 1494 en is nu een hotel.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Marktkerk

De Marktkerk is opvallend door zijn twee totaal verschillende torens. Deze kerk werd in twee fases gebouwd. De eerste toren in de 12e eeuw en de tweede in de 14e eeuw. Je krijgt een goed beeld van de veranderende gedachten over architectuur in deze eeuwen.

Vakwerkhuizen in Goslar.

Overnachten in Goslar

Veel bezoekers bezoeken de stad overdag. Wat zonde is, merkte ik toen ik hier bleef slapen. In de avond kun je hier goed eten en drinken, waarbij de sfeer heerlijk relaxt is. Je vindt hier diverse leuke hotels en hostels, maar ook knusse Bed & Breakfasts.

Dit zijn de leukste accommodaties in Goslar  

Middeleeuwse binnenstad

Als je door Goslar loopt zie je talloze eeuwenoude vakwerkhuizen. Het St. Annenhaus is het oudste vakwerkhuis van Goslar. Het stamt uit 1488. ook de moeite waard is het patriciërshuis Brusttuch uit 1521. Dit is vooral bekend vanwege het zeer rijk houtsnijwerk aan de buitenzijde. Ook bijzonder is het Siemenshaus uit 1693. Zoals de naam al doet vermoeden is dit woonhuis van een van de voorvaderen van de familie Siemens. Die we nu kennen van elektronica bijvoorbeeld.

Kerst in Goslar

Kerst in Goslar.

Elk jaar verandert Goslar in een kleurrijke kerststad. Denk aan talloze kraampjes, veel kerstverlichting en kerstversiering.  Proef lekkere drank en veel lekkere hapjes. En geniet van de sfeer en gezelligheid. Hou er wel rekening mee dat het druk kan worden, maar dat hoort bij deze periode van het jaar.

Goslar bezoeken

Het stadje is erg populair. Waardoor het hier erg druk kan worden. In het hoogseizoen vind je hier rond het middaguur veel toeristen. Zeker in de weekenden. Hou hier dus rekening mee als je Goslar bezoekt. Het beste kun je het stadje doordeweeks aan doen buiten de schoolvakanties.

Een wandeling in de vroege ochtend door Goslar is magisch. Dan zie je hoe de stad ontwaakt. Loop door de binnenstad en zie hoe mooi de stad is. Ook in de avond kun je hier goed wandelen. 

Bekijk de leukste accommodaties voor Goslar

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen