Donauquelle in Donauschingen: De bron van de Donau - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Donauquelle en Donaueschingen

In dit stadje ligt volgens de verhalen de bron van de Donau

De Donauquelle in Donauschingen wordt in de geschiedschrijving vaak als de bron van de Donau genoemd. Wat later niet waar blijkt te zijn, maar de Donauquelle nog steeds wel een magische sfeer geeft. De Donauquelle is de meest bezochte attractie in het stadje. En de omgeving. En zelfs in Duitsland.

De Donauquelle; het betekent letterlijk de bron van de Donau. In het stadje Donaueschingen komt het water uit een bron omhoog. Het water borrelt hier letterlijk uit de grond met zo'n honderd liter per seconde. Op zo’n 870 meter hoogte, wat bijzonder is. Dit zijn de bezienswaardigheden van Donaueschingen.

Donauquelle in Donaueschingen. ©Corno van den Berg

Donauquelle

De Donauquelle is verreweg de grootste attractie in het stadje Donauschingen. Het is een van de bronnen in de buurt, maar deze ligt middenin het stadje. En de bron is rijkelijk bewerkt, waardoor het een attractie is geworden. 

Het water van deze bron stroomt naar de Brigach, een klein riviertje, die een paar meter verderop samen komt met nog een stroompje. Tezamen vormen ze de machtige Donau, maar ook weer niet. Dat merk je snel genoeg als je langs het water gaat wandelen. 

Schloss Donaueschingen

De bron ligt aan de voet van Schloss Donaueschingen, dat nog steeds in particuliere handen is. Je kunt het kasteel ook zien vanuit het naastgelegen park, dat wel toegankelijk is.

Donautempel

Zo’n 400 meter verderop stroomt het water via de ‘Donautempel’ een riviertje in. Al is het water van de Donau wat weinig in vergelijking met de andere rivier. Het blijkt een van de twee toevoerrivieren te zijn; de Brigach.

Het water van de Donauquelle valt in de Brigach. ©Corno van den Berg

De andere bronnen en het Schlosspark

Als je het wandelpad verder afloopt zie je twee rivieren bij elkaar komen. De Brigach en de Breg, die beiden zo’n 30 kilometer eerder beginnen. Wat wonderlijk is, want ze worden niet als Donau genoemd. Daar waar de twee rivieren samen komen staat een paaltje met 2.779 km. Dat dus niet bij de Donauquelle staat…

Het tellen begon destijds aan de Zwarte Zee en om de kilometer werd een paaltje neergezet. Het is duidelijk dat ze in het verleden ook verward raakten door de diverse rivieren die hier samen komen. En nu nog steeds dus.

Het laatste kilometerpaaltje bij de Donau. ©Corno van den Berg

Let op!

De Donauquelle alsook het stadje Donaueschingen kan erg druk worden. Met name in de zomer tijdens de schoolvakanties. Ook de weekenden zijn erg druk, waardoor de beleving iets minder wordt. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan, dan heeft deze plek nog echt iets speciaals. En kun je goed foto’s maken.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 47 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen