Dresden

Deze voormalige Oostduitse stad is hip en happening

Dresden was ooit de mooiste stad van Duitsland. De stad werd zelfs het Florence aan de Elbe genoemd. De stad heeft een eeuwenlange geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels platgebombardeerd. Maar inmiddels zijn grote delen gerestaureerd en is Dresden een gezellige stad om te bezoeken. Dit zijn de bezienswaardigheden van Dresden. Met in dit artikel ook enkele leuke excursies om te doen. Tot slot geef ik ook informatie over accommodaties voor je stedentrip.

De stad kent een ongekend rijke geschiedenis. De voormalige stad in de DDR is nu populair bij reizigers die willen shoppen, musea willen bezoeken en imposante paleizen willen ontdekken. De stad heeft veel attracties die je kunt aandoen. Daarnaast heb ik een aantal leuke dingen om te zien toegevoegd. Zodat je iets meer haalt uit je stedentrip naar Dresden.

Frauenkirche van Dresden

De Frauenkirche in Dresden.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk kun je niet missen. Deze imposante kerk stamt uit de 18e eeuw en is in barokstijl gebouwd. De kerk heeft een bijzonder verhaal. In de Tweede Wereldoorlog werd hij zwaar beschadigd. Het gemeentebestuur wilde de er een parkeerplaats bouwen, maar de lokale bevolking nummerde de stenen voor de opbouw. 

Na de hereniging met West-Duitsland werd gestart met de herbouw van de kerk. Bijzonder is dat je nog steeds de oude stenen in de muren kunt zien zitten. Deze zijn veel donkerder van kleur dan de nieuwere. Je kunt de kerk bezoeken. Klim naar de top van de Frauenkirche van Dresden voor een fraai uitzicht op de stad.

Zwinger Paleiscomplex

Het Zwinger Paleiscomplex van Dresden.

Het Zwinger, zoals het vaak wordt genoemd, is meer dan indrukwekkend. Augustus de Sterke liet de meerdere paleizen bouwen tussen 1710 en 1732. Augustus II van Polen, zoals hij officieel heette, was de keurvorst van Saksen en de koning van Polen. Hij was dol op kunst en verzamelde als een van de eerste belangrijke schilderijen. Die hij graag in de diverse zalen ophing.

De diverse gebouwen zijn tegenwoordig musea. Zoals de Gemäldegalerie Alte Meister met veel schilderijen. Het meest bekende werk is de Sixtijnse Madonna van Rafaël. Maar je vindt er ook de Mathematisch-Physikalischer Salon, de Porzellansammlung en de Rüstkammer met oude wapens en harnassen en het Museum für Tierkunde. Let vooral ook op de architectuur en de vele ornamenten.

Brühlsche Terrasse

De Brühlsche Terrasse is eigenlijk een verhoogd wandelpad langs de rivier de Elbe. Het is ongeveer 500 meter lang en staat bekend als het Balkon van Europa. Het terras werd al in de 16e eeuw aangelegd als een verdedigingsmuur. Als je hier loopt zie je talloze monumentale panden met bijzondere sculpturen. Langs de beroemde trap zie je beelden die de tijden van de dag voorstellen.

In de gewelven probeerde Johann Friedrich Böttger in 1707 goud te maken. Wat mislukte, maar hij ontdekte wel een bijzondere manier om porselein te maken. Waardoor de stad een ongekende rijkdom kreeg.

Fürstenzug Mozaïek

De Fürstenzug in Dresden.

De Fürstenzug wordt ook wel de Optocht der Vorsten genoemd. En dit wandpaneel in porselein het is uniek. Het is een 102 meter lange muurdecoratie van voormalige koninklijke gebouwen. In het mozaïek zijn 35 voormalige regerende prinsen, keurvorsten, hertogen, markgraven en koningen afgebeeld. 

De eerste is Koenraad de Grote uit de 12e eeuw. De laatste is George van Saksen die van 1902 tot 1904 heerste. Ook de bedenker en diverse schilders staan er op, net als 2 windhonden. In totaal zijn ruim 23.000 porseleinen tegels gebruikt. Het is een zeer indrukwekkend kunstwerk om te zien.

Boottocht van Dresden

Een van de leukste excursies is een boottocht over de Elbe. waarbij je gedeeltelijk door het centrum van de stad vaart. Maar bijvoorbeeld Schloss Pillnitz, dat net buiten de stad ligt. Vraag ter plekke bij de lokale VVV wat de mogelijkheden zijn in de tijd dat je er bent. Ik vond met name een boottocht bij het vallen van de avond erg mooi.

Schloss Pilnitz

Schloss Pillnitz in Dresden.

Het bekende Schloss Pilnitz is tegenwoordig vooral bekend door de Engelse tuin. Al is ook de Chinese tuin de moeite waard. Het werd in 1720 door August de Sterk gebouwd. In feite zijn het twee paleizen: het Bergpaleis en het Wasserpaleis, terwijl ruim 100 jaar later nog een derde paleis hier werd gebouwd: het Neues Paleis. Je kunt hier een rondleiding volgen en genieten van de buitenlucht.

Kabelbaan Dresden

De Schwebebahn Dresden.

De Schwebebahn Dresden is de oudste bergzweefbaan ter wereld. Hij is 274 meter lang met een hoogteverschil van 84 meter. Deze unieke kabelbaan werd tussen 1891 en 1900 gebouwd. Het is een leuk ritje dat eindigt bij een uitkijkpunt over de stad. Je vindt de Schwebebahn Dresden tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz.

Residenzschloss

Het Residenzschloss in Dresden.

Het Residenzschloss was ooit een kasteel, maar werd door de vorsten steeds uitgebreid. Het was lang de residentie van de koningen van Saksen tot het in 1701 uitbrandde. Waarna een nieuw kasteel in barokstijl werd gebouwd. Een groot deel is nu een museum. In het Grünes Gewölbe zie een grote verzameling aan koninklijke sieraden, juwelen en tafeldecoraties.

Gedenkstätte Bautzner Strasse

Het Gedenkstätte Bautzner Strasse is een bijzonder museum over de roerige DDR-geschiedenis van Dresden. De geheime dienst van de Sovjet-Unie maakte van dit pand na de Tweede Wereldoorlog een gevangenis. Dat ook verhoorkamers had en een uitgebreid archief had van veel mensen. 

Toen de Muur dreigde te vallen gingen talloze inwoners van Dresden naar dit pand. Ze willen de waarheid naar buiten brengen, terwijl de Stasi alles wilden vernietigen. Wat niet lukte, waardoor je hier een unieke kijkje krijgt in de mensonterende technieken die werden gebruikt.

Semperoper

De Semperoper in Dresden.

De Semperoper Dresden was lang de hofopera en staatsopera van Saksen. De naam Semperoper verwijst naar de architect, Gottfried Semper. Maar de opera heet officieel Sächsische Staatsoper. Het is een imposant gebouw met een nog indrukwekkender akoestiek. Je kunt hier logischerwijs een uitvoering beleven, maar ook een rondleiding krijgen.

Fonteinen van Albertplatz

De Albertplatz is een groot knooppunt van wegen. Hier komen maar liefst 10 straten bij elkaar. Maar dit kruispunt is vooral bekend om zijn twee waterfonteinen. De Stille Wasser fontein uit 1887 laat een slang zien die vecht met monsters uit de zee. De Stürmische Wogen werd in 1894 gemaakt. Hier zie je een waternimf die wordt omringd met kikkers en slakken.

Overnachten in Dresden

De stad Dresden kent talloze leuke adresjes om de nacht door te brengen. Denk aan hotels, hostels en bed & breakfasts. De meesten liggen in of rond het centrum, zodat je eenvoudig te voet de stad in kunt.

Bekijk de leukste accommodaties in Dresden  

Mijn favoriet is UbernachteninDresden

Kerst in Dresden

Kerst vieren in Dresden.

Dresden kent een van de oudste kerstmarkten in Duitsland. En het is dan ook een van de mooiste steden om Kerst te vieren. De beste plek is de Striezelmarkt, waar je veel versierde dennenbomen ziet, gezellige stalletjes met vooral lokale lekkernijen. Ook zijn er theatershows, levende sprookjes en lekkere dranken.

Excursies om online te boeken

Dresden bezoeken

De stad Dresden ligt op zo'n 720 kilometer van Utrecht. Het is ongeveer 6,5 uur rijden over voornamelijk snelwegen. Met de trein reis je via Berlijn. De reistijd is minimaal 8 uur en 20 minuten.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen