Waarom moet ik hier heen?

Het stadje Heidelberg is beroemd vanwege het historische centrum, met als absolute trots Schloss Heidelberg. De ruïne van rood Neckartäler zandsteen torent boven de stad en de rivier de Neckar uit.

Heidelberg is een bekende stad in Duitsland. En een bezoek meer dan waard. Deze stad ligt fraai aan de rivier de Neckar. Je kunt hier fraai wandelen, met name ook net buiten het stadje. Dan heb je elke keer een ander zicht op de stad en het kasteel.

Bezienswaardigheden Heidelberg:

Kasteel van Heidelberg

Het Kasteel van Heidelberg.
Het Kasteel van Heidelberg.

Het Kasteel van Heidelberg, of Schloss Heidelberg, zie je al van verre. Zowel in de stad als erbuiten. Het is gemaakt van Neckartäler zandsteen, waardoor het een rode kleur heeft. Het ligt zo’n 80 meter boven de vallei.

Het kasteel op de heuvel Königstuhl is nog steeds in een redelijke staat. Al wordt het gezien als een kasteelruïne. En je kunt het Kasteel van Heidelberg eenvoudig bezoeken. Je kunt het zelf ontdekken, maar ook met een gids een rondleiding volgen.

Wanneer het kasteel precies is gebouwd is onduidelijk. Al werd het kasteel in het jaar 1225 genoemd. Het kasteel kwam tot volle bloei tijdens de Duitse renaissance. Wat met name bij het Ottheinrichsbau te zien is. Dit is een van de paleizen van het kasteel en ongekend fraai. Dit deel stamt uit de 17e eeuw.

Het Kasteel van Heidelberg.
Het Kasteel van Heidelberg.

Al vind je hier ook diverse gotische gebouwen. Het kasteel is een bijzondere mix van torens, paleizen, musea en tuinen. Een van de meest bijzondere plekken is het apothekersmuseum. Ook zie je in het kasteel een immens wijnvat. Dat een capaciteit heeft van 220.000 liter. Het is een van de grootste ter wereld. De bewoners waren overduidelijk liefhebbers van wijn.

Tuin van Kasteel van Heidelberg

Het zicht op de stad vanaf Kasteel van Heidelberg.
Het zicht op de stad vanaf Kasteel van Heidelberg.

De Kasteeltuin Heidelberg is opvallend groot. Je kunt hier goed wandelen. In de tuin staan talloze kunstwerken. Deze zijn opvallend en volgens veel bezoekers eng en bizar. Maar de tuin is vooral de beste plek voor uitzicht op de stad en de omgeving. Er zijn diverse uitkijkpunten waar je even op je gemak kunt genieten.

Adres: Schlosshof 1

Meer informatie op de officiële website

Kabeltrein naar Königsstuhl

De kabeltrein in Heidelberg.
De kabeltrein in Heidelberg.

De Königsstuhl is de meest bekende heuvel van Heidelberg. Hij is 570 meter hoog. Die kun je wandelend nemen, maar er gaat ook een kabeltrein. Deze gaat opvallend langzaam de berg op. Hierdoor kun je wel goed om je heen kijken.

De eerste stop is het Kasteel van Heidelberg. De tweede stop is de top. Waar je een restaurant vind. En wat het begin is van diverse wandelroutes.

Filosofenweg

De Filosofenweg in Heidelberg.
De Filosofenweg in Heidelberg.

De Filosofenweg is een beroemd pad op de hellingen van de Heiligenberg. Hier liepen talloze bekende schrijvers, waaronder veel filosofen. Denk aan Goethe, maar ook bijvoorbeeld Mark Twain. Hij was vaak in de stad te vinden tijdens de romantische periode aan het einde van de 19e eeuw. Het pad zigzagt omhoog, wat redelijk steil is. Neem de tijd. Onderweg heb je een heerlijk uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.

De Oude Brug

De brug en torens van Heidelberg.
De brug en torens van Heidelberg.

Je zult snel de Oude Brug zien in Heidelberg. Deze voetgangersbrug over de Neckar stamt uit 1788 en is zeer populair bij fotografen. Je kunt eenvoudig over de brug lopen, maar ook de oevers zijn populair.

De officiële naam is Karl Theodor Brug. Aan het einde van de brug zie je twee imposante torens. Deze brugpoort stamt uit de 18e eeuw.

De beroemde aap van Heidelberg.
De beroemde aap van Heidelberg.

Ook zie je hier een bronzen aap, een kunstwerk dat stamt uit 1979. Maar hier zat al in 1481 een echte aap op de brug. Hij zou elke passant angst aan moeten jagen. En dat vanaf hier de Heidelbergers de baas zijn. Het is tegenwoordig een populaire plek voor selfies.

Heilige Geestkerk

De Heilige Geestkerk in Heidelberg is ook van rode zandsteen gemaakt. Waardoor hij anders is dan anders. De bouw van de kerk begon in 1398. Hier is letterlijk geschiedenis geschreven in de vorm van de Heidelbergse catechismus. Je kunt de toren beklimmen voor een bijzonder uitzicht over de stad.

Adres: Marktplatz

De oudste universiteit van Duitsland

De Grote Hal in de Universiteit van Heidelberg.
De Grote Hal in de Universiteit van Heidelberg.

De Ruprecht Karl Universiteit is de oudste universiteit van Duitsland. Via een rondleiding met een gids kun je de universiteit bezoeken. En loop je langs de meest prominente gebouwen. Het meest indrukwekkend is de Grote Hal.

Studentengevangenis

De historische studentengevangenis ligt middenin de Ruprecht Karl Universiteit. De gevangenis wordt in het Duits Studentenkarzer genoemd. Hij werd in de 17e eeuw opgericht om studenten te straffen. Iets wat in het verleden heel gewoon was in Duitsland.

De Studentengevangenis in de Universiteit van Heidelberg.
De Studentengevangenis in de Universiteit van Heidelberg.

Het bijzondere is dat veel studenten een paar nachten in de gevangenis als onderdeel van hun studentenleven zagen. je had pas echt gestudeerd als je in de studentengevangenis had gezeten. Veel cellen zijn voorzien van teksten, schilderijen en krabbels van gevangenen. Het is een bijzondere plek om te bezoeken.

Adres: Augustinergasse 2

Heidelberg bezoeken met auto en openbaar vervoer

Heidelberg ligt op zo’n 5 uur rijden van Utrecht. Het is via snelwegen eenvoudig te bereiken. Dit geldt ook voor de trein, die er ongeveer dezelfde tijd over doet. Het Hauptbahnhof ligt in het centrum, zodat je meteen in de stad uitstapt.

Corno’s reistips:

Duitsland is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar Duitsland te regelen.