Rothenburg ob der Tauber

Dit stadje in Beieren is nog compleet in middeleeuwse stijl

Rothenburg ob der Tauber in Duitsland is een plaatsje dat nog bijna compleet in de middeleeuwse stijl is gebouwd. Je waant je hier terug in de tijd. Het stadje in Beieren is onderdeel van de beroemde Romantische Straße, een bekende toeristische route langs talloze dorpjes, kastelen en natuurgebieden.

Je kunt hier heerlijk dwalen door de smalle straatjes en foto’s maken van de huizen. Om je reis goed voor te bereiden zijn dit de mooiste bezienswaardigheden van Rothenburg ob der Tauber. Met daarin ook enkele excursies die de moeite waard zijn om te doen. Neem de tijd voor je bezoek, er is genoeg te zien en te beleven.

Marktplein

De Marktplatz in Rothenburg ob der Tauber.

Het Marktplein is al eeuwenlang het centrale punt van de stad. Het Stadhuis is fraai. Het Rathaus kent een gotische bouw en stamt uit 1250. Een van de meest bekende vakwerkhuizen is het Fleisch und Tanzhaus uit 1270. Ook het Jagstheimer Haus behoort tot de mooiste huizen. Tegenwoordig heet het Marienapotheke. De Sint Joris fontein is gebruikt in de beroemde Disney film Belle And The Beast. Herken jij hem?

Stadsmuren

Wandelen over de stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber.

Het historische centrum van Rothenburg wordt nog geheel omringd door stenen stadsmuren. De imposante muur stamt uit de 14e eeuw. Een van de beste manieren om de stad goed te zien is vanaf de stadsmuren. Er zijn diverse ingangen om via een trap de muur te beklimmen. Je hebt een goed zicht op de stad. Zeker als je foto’s wilt maken dit een must.

Een van de torens in Rothenburg ob der Tauber.

Rödertor

De Röderpoort was een van de oude toegangswegen de stad in. En uit natuurlijk. Deze poort lijkt zo uit een sprookje te zijn gehaald. Eigenlijk zijn het twee poorten. Eentje was voor paard en wagens (en nu auto’s), de andere voor voetgangers. Je vindt dit juweeltje in het oosten van Rothenburg.

Mittelalterliches Kriminalmuseum

Het Mittelalterliches Kriminalmuseum in Rothenburg.

Het Mittelalterliches Kriminalmuseum betekent eigenlijk Middeleeuws misdaadmuseum. Dit museum is uniek in de wereld. Als je wilt weten hoe in de afgelopen duizend jaar de rechtspraak er uit zag is dit een must. En het is enorm veranderd in de afgelopen eeuwn.

Je zult merken dat er honderden jaren geleden heel anders over recht werd gedacht. Met onder meer de ongekende heksenjacht, maar ook martelwerktuigen om bijvoorbeeld bekentenissen af te dwingen. Je leert van alles over folteren, radbraken en meer. Indrukwekkend en wel een beetje eng.

Sint-Jakobskerk

De St Jakobskirche is de toonaangevende kerk in de stad. De bouw startte in de 13e eeuw, maar werd pas in 1485 voltooid. Je kunt de kerk bezoeken. Let dan vooral op de gebrandschilderde ramen.

Siebersturm

De Siebersturm zie je op bijna alle foto’s van Rothenburg. Hij ligt vlakbij het beroemde Plönplein in het zuiden van het stadje.

Het beroemde Plönplein in Rothenburg ob der Tauber.

Plönplein

Dit kleine plein is de meest gefotografeerde plek in Rothenburg. de reden is dat vanaf het plein naar twee straatje kijkt. Deze hebben beiden een toren: De Kobolzeller Tor en de Siebersturm. Met name aan het einde van de dag en vroeg op de dag is het hier fraai.

Weisser Turm

De Weisser Turm, of Witte toren in Rothenburg is een imposante vestingstoren. Deze toren geeft je tevens toegang tot de stadsmuren.

Rothenburg ob der Tauber bezoeken

Dit stadje is populair bij dagjesmensen uit eigen land. Maar ook buitenlandse toeristen bezoeken graag het middeleeuwse stadje. Waardoor het hier best druk kan worden. Met name in het hoogseizoen, en de weekenden is het dan niet echt leuk meer. 

Ga dus in het voorseizoen, of het najaar en het liefst op een werkdag. Dan kun je ook goed zien hoe het dagelijkse leven hier zijn gangetje gaat. 

Käthe Wohlfahrt

De Käthe Wohlfahrt is een winkel die het gehele jaar kerstversieringen verkoopt. En dat zijn geen prullaria, maar heuse kunstwerken. Een bezoek aan de winkel Käthe Wohlfahrt is een feest voor het oog. Zelfs in de zomer. Je vindt deze winkel aan de Herrngasse 1.

Overnachten in Rothenburg ob der Tauber

Het stadje biedt talloze locaties om te overnachten. Denk aan hotel, hostels, maar ook Bed & Breakfasts. De meeste accommodaties liggen in of rond het kleine centrum. Zodat je het eenvoudig te voet kunt ontdekken. Als je hier overnacht kun je vroeg in de ochtend op pad, voordat de groepen toeristen arriveren. Ook kun je Rothenburg ob der Tauber dan goed in de avond bezoeken.

Bekijk accommodaties in Rothenburg ob der Tauber

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen