Schloss Lichtenstein

Een van de mooiste kastelen in Europa, bovenop een rots

Schloss Lichtenstein is een beroemd kasteel in Duitsland. Het kasteel staat op een rots; dit is de steile noordwestzijde van de Schwäbische Alb. Waardoor het extra fraai ligt. De burcht is alleen via een brug te bereiken. Zodat het extra goed te bewaken is. Dit zijn de bezienswaardigheden van Schloss Lichtenstein.

Het kasteel ligt op een fraaie locatie. Waardoor het lijkt alsof je een sprookje in wandelt. Zeker bij mooi weer en een laag hangende zon is het indrukwekkend. En je krijgt er een fraai uitzicht bij.

Het imposante Schloss Lichtenstein staat op een hoogte van 817 meter. Je kijkt uit over de 250 meter lager gelegen vallei van de Echaz. Dit is een kleine zijrivier van de Neckar. Het is een heerlijk uitzicht. Het kasteel wordt omschreven als het sprookjeskasteel van Württemberg. En als je hier loopt begrijp je al snel waarom.

Slot Lichtenstein.

Het Schloss Lichtenstein is niet heel oud. Het werd rond 1840 gebouwd. Wat niet iedereen weet is dat het is geïnspireerd op de historische roman Lichtenstein van Willem Hauff uit 1826. daarin komt een kasteel op een steile rots voor. Het huidige slot lijkt sprekend op die uit het boek. Al is de toren een stuk breder.

Schloss Lichtenstein bezoeken

Het slot is in particuliere handen, waardoor je het alleen kan bezoeken met een rondleiding. Met een gids ga je langs de meeste vertrekken, de kanonnen en de vele verzamelobjecten in het kasteel. Zonder rondleiding kun je wel de binnenplaats bezoeken. En natuurlijk de omgeving. Waar de mooiste foto’s worden gemaakt. Je kunt ter plekke een entreebewijs kopen voor het kasteel, waar ook de rondleiding bij hoort.

Schloss Lichtenstein bij zonsondergang.

Overnachten bij het slot

Veel bezoekers blijven hier slechts enkele uren. Als je de andere toeristen niet wilt zien is het slim om in de buurt te verblijven. Er zijn diverse hotels, appartementen en hostels om uit te kiezen.

Dit zijn de leukste accommodaties bij Schloß Lichtenstein

Het oude kasteel

Als je hier rond loopt kun je ook de ruïnes van een ander kasteel bezoeken. Ongeveer 500 meter ten zuidoosten van het kasteel liggen de restanten van het middeleeuwse kasteel Alt-Lichtenstein. Deze is ook wel bekend als Alter Lichtenstein.

Foto’s maken

Je kunt hier bijna geen slechte foto’s maken. Met name in de vroege ochtend is het hier mooi, als het eerste ochtendlicht het kasteel beschijnt. Maar ook als de zon onder gaat kun je hier fraaie foto’s maken. Ook overdag is het bij mooi weer eenvoudig om goede foto’s te maken.

Vermijd de drukte

Het kan hier erg druk worden met toeristen. Met name in de weekenden en het hoogseizoen wordt dan de beleving wel een stuk minder. Maar in de vroege ochtend is het ook dan goed te doen. En is het licht vaak goed.

Waar ligt Schloss Lichtenstein?

Het kasteel ligt in het zuiden van Duitsland. Schloss Lichtenstein ligt in de Zwabische Jura. Dit is zo’n 100 kilometer ten zuiden van Stuttgart.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen