Slot Neuschwanstein

Volgens velen het mooiste kasteel ter wereld. En het kasteel is inspiratie voor Disney

Slot Neuschwanstein is letterlijk zo mooi als een sprookje. Het kasteel ligt op een heuvel tussen bossen en wandelpaden in de regio Beieren in Duitsland. Een bezoek kan het gehele jaar, al zijn het voorjaar en de winter (soms met sneeuw) het beste.

Volgens velen is Slot Neuschwanstein het mooiste kasteel ooit gebouwd. Het diende tevens als basis voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Het verhaal achter het slot is bijzonder.

Wanneer werd Slot Neuschwanstein gebouwd?

Al eerder werden hier twee kleine burchten gebouwd op de rots. Maar aan het begin van de 19e eeuw waren het nog slechts ruïnes. Een van de torens was een uitkijkplatform voor de lokale bewoners. Koning Ludwig kwam hier veel in zijn jeugd. Wij kennen hem ook als Lodewijk II van Beieren. 

Het Neuschwanstein kasteel werd in opdracht van hem gebouwd. Hij wilde een ideaal middeleeuws ridderslot laten bouwen. Lodewijk reisde veel en zag diverse kastelen. Hij bezocht onder andere het eveneens bekende Slot Wartburg in Eisenach. Maar ook het Kasteel van Pierrefonds ten noorden van Parijs. Het idee voor zijn eigen kasteel begon te groeien in zijn hoofd. 

Neuschwanstein bij binnenkomst.

Lodewijk II maakte in 1869 een tekening in zijn dagboek. Waarin hij alle kastelen had geromantiseerd. Hij wilde een kasteel laten bouwen waarbij hij het drukke München wilde ontvluchten. En terug kon naar zijn jeugd. 

In die tijd had hij fantasieën over de ruige Middeleeuwen. De bouw begon in 1869 en was af in 1892. Het is dus eerder een sprookjeskasteel dan een burcht die werd gebouwd tegen aanvallen van vijanden. Opvallend genoeg werd Ludwig later krankzinnig verklaard. 

Neuschwanstein en Disney

Het middeleeuwse slot staat model voor een ander beroemd kasteel. Ja, dat van Doornroosje van Disney. Al heeft Disney dit zelf nooit echt toegegeven. Maar wie de films heeft gezien zal de gelijkenis direct zien. Om eerlijk te zijn is het een ode van Disney aan een van de mooiste kastelen op aarde. Je zult het zien als je hier bent.

Rondleiding Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein kun je alleen per rondleiding bezoeken. Daarvoor heb je een entreeticket nodig. Deze kun je online kopen, maar ook ter plekke. Al is het via het internet handiger, om te voorkomen dat het uitverkocht is bijvoorbeeld. 

Tijdens de rondleiding krijg je veel informatie van een lokale gids. Over de geschiedenis, over Lodewijk II, zijn gewoontes en zijn bijzondere ideeën. Alsook over Disney, de soms vreemde toeristen en nog veel meer. En om eerlijk te zijn is een bezoek aan het kasteel wel de manier om het te beleven.

Tips voor de beste foto’s van Slot Neuschwanstein

Het beste uitzicht op het slot heb je van de in 1850 gebouwde Marienbrücke. Ideaal voor foto’s. In de winter valt hier geregeld sneeuw. Hierdoor krijgt het slot en de omgeving een extra dimensie.

Zonsopgang in Slot Neuschwanstein.

Overnachten in de buurt van Slot Neuschwanstein

Veel toeristen verblijven hier slechts enkele uren, wat zonde is. Zeker voor foto's en video's is het einde van de dag of de vroege ochtend een perfect moment. In de buurt van het kasteel vind je talloze hotels, hostels en Bed & Breakfasts in alle prijsklassen. 

Bekijk de leukste accommodaties bij Slot Neuschwanstein 

Hoe vermijd ik de toeristen?

Neuschwanstein is de afgelopen jaren erg populair geworden. Met name door sociale media als Instagram en Facebook. Waardoor jouw beleving net even anders is. Dit kun je voorkomen. Zorg dat je hier vroeg in de ochtend bent. Dan zie je hier vaak nog de ochtendmist. Of juist in de namiddag, als de meeste toeristen zijn verdwenen. Dan zie je de magie van het kasteel Neuschwanstein. Neem de tijd, je zult er geen spijt van krijgen.

Locatie en meer informatie

Het wereldberoemde slot staat in het dorp Hohenschwangau, op enkele kilometers van de Oostenrijkse grens. Het kasteel ligt op ruim 7 uur rijden van Utrecht. Je moet parkeren in het stadje Hohenschwangau. Waarna je verder te voet moet. Maar dat is juist leuk, want dan zie je het kasteel steeds dichterbij komen.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen