Waarom moet ik hier heen?

Lalibela is beroemd vanwege 11 uit rotsen gehouwen kerken. Ze werden begin 13e eeuw gemaakt in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. Hier ronddwalen is een bijzondere belevenis.

Lalibela is een wonderlijke plek in Ethiopië. En in Afrika. Of zelfs in de wereld. Hier vind je talloze kerken die in de rotsen zijn gehouwen. En deze kerken worden nog volop gebruikt door gelovigen.

Een daarvan, de beroemde Bete Medhane Alem, is het grootste monolithische gebouw ter wereld. Waar je door heen kunt lopen, tussen de gelovigen door. Wat een ervaring op zich is. Ten eerste door de bijzondere lichtval. Ten tweede door de sfeer en alle geluiden om je heen.

In een kerk in Lalibela.
Binnen in een kerk in Lalibela. Corno van den Berg

De beste tips voor je bezoek aan Lalibela

Maak de heilige dag mee

Elke kerk heeft per maand zijn eigen heilige dag. Dan komen er honderden gelovigen naar de desbetreffende kerk en kun je binnenin een van de vele ceremonies meemaken. Overal kussen gelovigen de muur en de pilaren. Bij vertrek kussen ze een gouden kruis dat de priester vast heeft. Al met al een belevenis.

Ontdek de beroemde fresco’s

Een groot deel van de fresco’s in de diverse keren is weg, maar met name op de hogere delen in de kerken zijn de muurschilderingen van bijvoorbeeld de apostelen nog te zien.

Ga met een gids

Wie de kerken met een lokale gids bezoekt, zal merken dat het rijke verleden tot leven komt. Hij kan je uitleggen hoe vroeger alles hier is ontstaan. Alsook waarom er nog steeds zoveel gelovigen zijn.

Corno’s reistips:

Ethiopië; een vakantiebestemming die niet op iedereen zijn Bucket List terug komt. Een zeer divers land. Prachtige natuur en bijzondere historische culturele plekken zijn de ultieme combinatie voor een reiziger. Een rondreis door Ethiopië is een reis die je niet snel vergeet.

Verdwaal in de doolhoven en steegjes

je kunt met een gids de kerken bezoeken, maar ook zelf op pad. Beter is het om beiden te doen, de volgorde mag je zelf bepalen. Maar wie hier alleen ronddwaalt, verdwaalt al snel in de vele smalle straatjes tussen de rotsen, de vele deurtjes en mensen die hier werken of hun geloof beleiden.

Een van de kerken in Lalibela.
Een van de kerken in Lalibela. Corno van den Berg

Wandel door het dorp

Het dorpje is nog steeds erg klein. Het is moeilijk voor te stellen dat dit ooit de hoofdstad van het land was. Mensen begroeten je vaak en willen je schoenen poetsen of anderszins helpen voor wat kleingeld. Elke dag is er een markt, maar op zaterdag komen ook de mensen uit de omgeving naar Lalibela. Naast groenten, fruit en specerijen worden er allerlei soorten dieren als schapen, kippen en dergelijke verkocht. Wandel hier in een verlaten uurtje rond en zie hoe het dagelijkse leven in Lalibela zich afspeelt.

Sfeerbeeld in Lalibela.
Sfeerbeeld in Lalibela. Corno van den Berg

Ga zitten en zie het leven voorbij gaan
Restaurants en bars zijn in dit deel van de wereld anders. Maar op diverse plekken kun je gaan zitten en krijg je een koude frisdrank of biertje voorgeschoteld. Terwijl ondertussen het dagelijkse leven in Lalibela gewoon door gaat. Het is tevens een hele goede manier om de opgedane indrukken van de dag op je gemak te verwerken.

Maak de beroemde foto

Het is lastig om deze bijzondere bouwwerken op de foto te zetten. De UNESCO heeft bij talloze kerken een beschermend ijzeren dak boven de kerken geplaatst. Hierdoor neemt de erosie door regen af. Maar hierdoor is het lastig een mooie foto te maken. Het beste kun je kerk St. George nemen fotograferen in het vroege ochtendlicht of het zachte middaglicht. Dan pas kun je een ansichtkaart maken en zullen ze thuis ook begrijpen waarom Lalibela de reis waard was.

Een van de kerken in Lalibela.
Een van de kerken in Lalibela. Corno van den Berg

Ontdek de diverse kruisen

De makers van Lalibela hadden contact met talloze andere volkeren. Mede hierdoor kom je in de kerken diverse kruisen tegen. Zoals het Grieks kruis, Latijns kruis, het Maltezer kruis en meer. (uitleggen)

Zie het verschil in Tigray

Ook in het nabijgelegen Tigray zijn kerken uit rotsen gehakt. Maar deze zijn minder oud dan in Lalibela en ook minder fijn bewerkt. Maar ook hier zijn er veel te vinden, onder meer met fresco’s uit de 17e en 18e eeuw. Verken het gebied per 4×4 en stop bij enkele kerken om een kijkje te nemen. Tigray ligt ruim 300 kilometer ten noorden van Lalibela op de weg naar Aksum.

Een kerkwachter in Lalibela.
Een kerkwachter in Lalibela. Corno van den Berg

Wat is de beste tijd?

De beste tijd is met name de ochtend, dan zijn er minder toeristen en meer geestelijken. Loop ook even rond de kerken in het dorpje er omheen. Neem sowieso de tijd voor je bezoek, het is meer dan de moeite waard.

Kerken