Waarom moet ik hier heen?

De Danakil-Woestijn is bizar. Het is een van de droogste, maar ook heetste plekken op aarde. Het bestaat vooral uit vele vulkanische activiteiten en zoutformaties.

De Danakil-Woestijn is ongekend mensonvriendelijk. Maar ook onwerkelijk prachtig. Het is hier altijd warm (of eigenlijk heet). Lees: met temperaturen overdag van boven de 50° C. Dit is een van de meest bijzondere plekken van Ethiopië. De Engelse naam is Danakil Desert of Danakil Depression, wat verwijst naar de lage ligging.

Excursie naar Danakil

Een trip naar de Danakil-woestijn is niet eenvoudig. Dit heeft meerdere redenen. Een daarvan is dat de plek best wel afgelegen is. Daarnaast is een gevaarlijke plek. Mede door de vulkanen in dit gebied zijn er diverse heetwaterbronnen. En zijn gevaarlijke gassen normaal. Maar als je je goed voorbereidt is er weinig aan de hand. Je vindt hier dan ook een woestijn, maar geen gewone.

De wonderlijke Danakil.
De wonderlijke Danakil.

De Danakil-Woestijn is het laagste punt van Afrika. En ook één van de laagste in de wereld. Met onder meer het Assalmeer over de grens in Djibouti. Dat zo’n 155 meter onder het zeeniveau ligt. Het heeft en zoutgehalte van 35%, waardoor het op één na zoutste meer ter wereld is. Hier wordt massaal zout gewonnen door de lokale bevolking; de Afar.

Het is een uniek landschap dat door het hete klimaat niet eenvoudig te bereizen is. Al krijg je er heel veel voor terug. Zoals de Erta Ale-vulkaan, maar nog zoveel meer.

Hoe kom ik hier?

De Danakil-Woestijn ligt in de Afar-driehoek, in het noordoosten van Ethiopië. Het is een afgelegen plek, maar zeker de moeite waard.

Corno’s reistips:

Ethiopië; een vakantiebestemming die niet op iedereen zijn Bucket List terug komt. Een zeer divers land. Prachtige natuur en bijzondere historische culturele plekken zijn de ultieme combinatie voor een reiziger. Een rondreis door Ethiopië is een reis die je niet snel vergeet.