Danakil Woestijn

Uniek ruig en mensonvriendelijk landschap in Ethiopië

De Danakil Woestijn in Ethiopië is bizar. Het is een van de droogste, maar ook heetste plekken op aarde. Het bestaat vooral uit vele vulkanische activiteiten en zoutformaties.

De Danakil zoals hij vaak wordt genoemd is ongekend mens onvriendelijk. Maar ook onwerkelijk prachtig. Het is hier altijd warm (of eigenlijk heet). Lees: met temperaturen overdag van boven de 50° C. Dit is een van de meest bijzondere plekken van Ethiopië. De Engelse naam is Danakil Desert of Danakil Depression, wat verwijst naar de lage ligging.

Excursie naar Danakil

Een trip naar de Danakil Woestijn is niet eenvoudig. Dit heeft meerdere redenen. Een daarvan is dat de plek best wel afgelegen is. Daarnaast is een gevaarlijke plek. Mede door de vulkanen in dit gebied zijn er diverse heetwaterbronnen. En zijn gevaarlijke gassen normaal. Maar als je je goed voorbereidt is er weinig aan de hand. Je vindt hier dan ook een woestijn, maar geen gewone.

De wonderlijke Danakil woestijn in Ethiopië.

De Danakil Woestijn is het laagste punt van Afrika. En ook één van de laagste in de wereld. Met onder meer het Assalmeer over de grens in Djibouti. Dat zo’n 155 meter onder het zeeniveau ligt. Het heeft en zoutgehalte van 35%, waardoor het op één na zoutste meer ter wereld is. Hier wordt massaal zout gewonnen door de lokale bevolking; de Afar. 

Het is een uniek landschap dat door het hete klimaat niet eenvoudig te bereizen is. Al krijg je er heel veel voor terug. Zoals de Erta Ale-vulkaan, maar nog zoveel meer.

Hoe kom ik hier?

Deze onwezenlijke wereld ligt in de Afar-driehoek, in het noordoosten van Ethiopië. Het is een afgelegen plek, maar zeker de moeite waard.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Ethiopië

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Ethiopië

Bekijk alle artikelen