blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Falles d’Isil: Met brandend hout de berg af

Falles d'Isil is een uniek festival in de Spaanse Pyreneeën

Falles d’Isil is een opmerkelijk festival in het dorpje Isil, hoog in het Spaanse deel van de Pyreneeën. Deze activiteit komt voort uit een eeuwenoude traditie. Vroeger kwamen jonge vrouwen en mannen in de bergen nauwelijks in contact met elkaar, daarom werd dit festival georganiseerd. Mannen lopen in het donker met een stuk brandend hout een berg af. Ze worden opgewacht door de vrijgezelle vrouwen.

©Pirenia.com

Hoe ziet de excursie er uit?

Je klimt eerst de berg omhoog, vlak voordat het donker wordt. Met het stuk hout op je schouder… Dan wacht je met de groep bovenop de berg tot het donker. Wat in de Pyreneeën al bijzonder is. Ondertussen wordt er muziek gemaakt, er wordt gedanst en wat sterke drank gedronken.

Dan als het donker is, wordt het vuur op de berg aangestoken. Beneden in het dorp weten de wachtende vrouwen dat het gaat gebeuren. Je legt je boomstam in het vuur en wacht. Als alle boomstammen branden is het tijd. Let wel, het is pikkedonker, je hebt alleen het vuur van de persoon voor je. Vallend, glijdend en vooral balancerend ga je naar beneden.

Na ruim een uur kom je moe, bezweet, maar totaal voldaan beneden. Van enkele vrouwen krijg je wijn en wat te eten. Dan barst het feest los, waarbij je stuk hout op het grote vuur op het plein mag gooien.

Het hout wordt aangestoken. ©Oriol Riart

Je kunt het bekijken, maar per jaar mag ook een aantal toeristen meelopen. Een meer dan bijzondere belevenis merkte ik toen ik meeliep. Er zijn meerdere van deze tochten, maar Falles d’Isil is de meest bekende.
Meer informatie: www.vallsdaneu.org

Meer artikelen over de Pyreneeën