Waarom moet ik dit doen?

Falles d'Isil is een eeuwenoude traditie. Mannen lopen met een stuk brandend hout een steile berg af.  In het donker; om indruk te maken op vrouwen. Balancerend moet je naar beneden. Je kunt dit spektakel bekijken, maar per jaar mag ook een aantal toeristen meelopen.

Falles d’Isil is een opmerkelijk festival in het dorpje Isil, hoog in de Spaanse Pyreneeën. Het komt voort uit een eeuwenoude traditie. Vroeger kwamen jonge vrouwen en mannen in de bergen nauwelijks in contact met elkaar, daarom werd dit festival georganiseerd. Mannen lopen in het donker met een stuk brandend hout een berg af. Ze worden opgewacht door de vrijgezelle vrouwen.

Falles-de-isil-wandelen
Zo ziet het vanuit het dorp uit. Pirenia.com

Hoe ziet de excursie er uit?

Je klimt eerst de berg omhoog, vlak voordat het donker wordt. Met het stuk hout op je schouder… Dan wacht je met de groep bovenop de berg tot het donker. Wat in de Spaanse Pyreneeën al bijzonder is. Ondertussen wordt er muziek gemaakt, er wordt gedanst en wat sterke drank gedronken.

Falles-d-isil-pyrenees
Zingen en dansen bij het vuur voordat de tocht begint. Oriol Riart

Dan als het donker is, wordt het vuur op de berg aangestoken. Beneden in het dorp weten de wachtende vrouwen dat het gaat gebeuren. Je legt je boomstam in het vuur en wacht. Als alle boomstammen branden is het tijd. Let wel, het is pikkedonker, je hebt alleen het vuur van de persoon voor je. Vallend, glijdend en vooral balancerend ga je naar beneden.

Falles-d-isil-unesco
Het hout wordt aangestoken. Oriol Riart

Na ruim een uur kom je moe, bezweet, maar totaal voldaan beneden. Van enkele vrouwen krijg je wijn en wat te eten. Dan barst het feest los, waarbij je stuk hout op het grote vuur op het plein mag gooien.

Je kunt het bekijken, maar per jaar mag ook een aantal toeristen meelopen. Een meer dan bijzondere belevenis merkte ik toen ik meeliep. Er zijn meerdere van deze tochten, maar Falles d’Isil is de meest bekende.

Meer informatie: www.vallsdaneu.org