Pyreneeën

Ruig gebergte met eigen klimaat en bijzondere diersoorten

De Pyreneeën zijn een gebergte, gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje. Het gebergte is maar liefst 430 kilometer lang. Het is ontstaan door de botsing van het Iberische schiereiland en het Europese vasteland. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3.000 meter of meer. Er zijn diverse nationale parken in de Pyreneeën, met opvallend veel wilde dieren. Ook voor wintersport is dit een ideale plek.

De lokale naam is Pyrénées (Frans) en Pirineos (Spaans), terwijl het gebergte in het Engels The Pyrenees wordt genoemd. Maar hoe je het ook noemt, de Pyreneeën zijn ongekend ruig. En heerlijk om te beleven. En het is eenvoudig om het gebergte in beide landen te beleven. Daarom heb ik zowel de Franse Pyreneeën als de Spaanse Pyreneeën in dit artikel benoemd. Dit zijn de leukste attracties en dingen om te doen.

De Pyreneeën zijn uniek in Europa. Het gebergte is anders dan bijvoorbeeld de Alpen. Dat je op diverse manieren kunt beleven. Wandelingen hier zijn erg populair. En je hebt keuze genoeg.

UNESCO Werelderfgoed

Een deel van het gebied staat op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO. Dit gaat om twee nationale parken. Het Nationaal Park Pyrénées in Frankrijk en Nationaal park Ordesa y Monte Perdido in Spanje. Het is tevens een Biosfeerreservaat van UNESCO.

Bezienswaardigheden Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën liggen (voor een deel) in zes Franse departementen. Een groot deel is beschermd, met diverse regionale natuurparken. Waarvan het Parc naturel régional des Pyrénées Catalanes verreweg het grootst is. Andere parken zijn het Réserve naturelle nationale du Néouvielle, Réserve naturelle nationale de Mantet, Réserve naturelle régionale du massif du Pibeste-Aoulhet en het Réserve naturelle nationale de Py.

Nationaal Park Pyrénées

Het Nationaal Park Pyrénées is het enige Franse nationale park in het gebergte. Maar het is wel een parel. Het ligt tegen de Spaanse grens aan en is perfect voor wandelaars. Het is ongekend groot en heeft talloze ingangen. Ook kun je hier talloze bijzondere excursies doen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Pont d’Espagne bij Cauterets

Enkele plekken om te bezoeken zijn het bekende Pont d’Espagne bij Cauterets. Dit is voor veel wandelaars het vertrekpunt voor een bergwandeling. Waarbij je over een stenen brug loopt en meteen een waterval te zien krijgt. Dit punt ligt op een hoogte van zo’n 1.500 meter.

Overnachten in Cauterets

Het stadje Cauterets is een perfecte uitvalsbasis merkte ik toen ik er was. Ik heb er een paar nachten doorgebracht, alsook in berghutten. Je kunt online veel kleine hotels, vakantiewoningen en handige appartementen boeken in en rond het stadje. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakanties.
Bekijk de leukste accommodaties

Meer van Gaube

Het Meer van Gaube.

Het Meer van Gaube, ook wel bekend Lac de Gaube, is een bergmeer in de buurt van Cauterets. Het ligt op een hoogte van 1.725 meter en is opvallend blauwgroen van kleur. Dit komt door de vele mineralen in het water. Het meer ligt zeer fraai aan de voet van de berg Vignemale (3.298 meter). Het meer ligt op ongeveer een uur wandelen van Pont d’Espagne.

Vignemale

De Vignemale is de hoogste berg van de Franse Pyreneeën. Deze berg is 3.298 meter hoog. En zie je vanaf diverse plekken boven alles uit.

Pic du Midi de Bigorre

Pic du Midi de Bigorre is een berg met een observatorium. Dat je te voet maar ook met een 1781 meter lange kabelbaan kunt bezoeken. Deze berg ligt vlak bij de Col du Tourmalet, bekend van de Tour de France.
Lees mijn tips over Pic du Midi.

Cirque de Gavarnie met Gavarnie waterval

Cirque de Gavarnie met Gavarnie waterval

Cirque de Gavarnie is een beroemde kloof in de buurt van het dorp Gavarnie. Met als absolute trekpleister de waterval van Gavarnie. Deze is maar liefst 422 meter hoog, waarbij het water in twee of drie etages naar beneden valt. Het aantal etages hangt af van de toevoer van water. Dat voornamelijk uit het Spaanse deel stroomt. In de zomer is Gavarnie Falls door het vele smeltwater het meest imposant.

Pic du Midi d’Ossau

Pic du Midi d’Ossau is volgens velen een van de mooiste plekken in de Pyreneeën. Deze berg is 2.884 meter hoog en rijst boven de Vallée d’Ossau uit. Daarin ligt een meer en een rivier. In het meer kun je vaak de weerspiegeling van de berg zien.

Waterval van Ars

De Waterval van Ars is alleen te voet bereikbaar. Sterker nog, het is ongeveer drie en een half uur heen en terug lopen vanuit Aulus-les-Bains. Maar dan krijg je een grote waterval die in drie delen naar beneden valt. En hij is maar liefst 246 meter hoog.

Pyrénées Animal Park

In het Pyrénées Animal Park kun je bijna alle dieren zien die in het gebergte leven. Waaronder ook steenbokken en bergmarmotten. Maar ook de wolf, lynx, moeflon en bruine beren. Je vindt het dierenpark in Argelès-Gazost.

Bezienswaardigheden Spaanse Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën zijn hoger dan het Franse deel. En het is groter. Mede daarom vind je hier twee nationale parken. Dit zijn Nationaal park Ordesa y Monte Perdido en Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Ook vind je hier vier regionale parken. Met fraaie namen als Parque natural de la Sierra et des gorges de Guara, Parque natural Posets-Maladeta, Parque natural de l’Alt Pirineu en Parque natural de Cadi-Moixero.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Het Spaanse Nationale Park Ordesa y Monte Perdido werd al in 1918 officieel geopend. En het werd in 1982 fors uitgebreid. Het park kenmerkt zich door een grote diversiteit aan landschappen en dieren.
Bekijk de leukste accommodaties bij het nationaal park

Ordesa Vallei

De Ordsea Valley is een bekende gletsjervallei in Aragon. De vallei is zo’n 11 kilometer lang en erg populair bij wandelaars. Je hebt onder meer zicht op de Monte Perdido, met 3.355 meter de op twee na hoogste berg van de Pyreneeën. Een andere attractie zijn de steile wanden van de bergen.

Kloof van Roland

Kloof van Roland of Brèche de Roland.

Wandelaars houden van Brèche de Roland. Deze wonderlijke steile rotsen staan op een hoogte van 2.804 meter. En ze vormen een soort hanenkam in het landschap. Met ook een soort vinger die uit het landschap omhoog rijst. Je kunt deze rotsenpartij bereiken vanaf de Refuge des Sarradets.

Cañón de Añisclo

Cañón de Añisclo is een vrij steile kloof van kalksteen. Het is volgens wetenschappers de grootste kloof van kalksteen in Europa. De kloof is ontstaan door erosie, met name door de Bellós-rivier. Je vindt hier talloze watervallen en er zijn diverse wandelroutes. Je kunt deze plek bereiken vanuit Fanlo.

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is minder bekend. Het werd in 1958 opgericht om dit deel van het gebergte te beschermen. Het merendeel van het gebied ligt boven de 1.000 meter met pieken boven de 3.000 meter. Je kunt het park niet in met je eigen auto. Bij plaatsen als Espot of Boi kun een 4×4 taxi huren om je het park in te brengen. Het nationaal park ligt in Catalonië.
Bekijk de leukste accommodaties bij het nationaal park

Meer van Sant-Maurici

Sant-Maurici is een gletsjermeer op een hoogte van 1.912 meter. Het is het grootste meer in het park en zeer fotogeniek. Er zijn in totaal 200 meren in dit nationaal park. In de omgeving worden redelijk vaak gemzen gezien.

Val d’Aran

Val d’Aran is bekend bij de wintersporters. Kenners noemen dit het beste skigebied van de Pyreneeën. Maar ook in de zomer kun je hier goed terecht. Dit is een heerlijk wandelgebied met toppen boven de 3.000 meter. En je hoort hier het Aranees, een bijzonder dialect dat lijkt op het Occitaans uit het Franse deel.
Bekijk de leukste accommodaties in Val d'Aran

Planten en dieren in de Pyreneeën

Een Pyrenese gems is bijzonder.

Je kunt hier talloze soorten dieren ontmoeten. Waaronder maar liefst 32 soorten zoogdieren. Zoals de Europese bruine beer en de Pyrenese gems. Die alleen hier voor komt. Ook vind je hier meer dan 170 soorten vogels. Denk aan de lammergier met een spanwijdte van drie meter. In dit natuurgebied komen daarnaast meer dan 1.500 bloemen voor.

Meer artikelen over de Pyreneeën