Waarom moet ik hier heen?

De Pic du Midi is een van de meest majestueuze bergtoppen van de Pyreneeën. Beroemd voor de schoonheid van de omringende landschappen en zijn astronomisch observatorium. De magie van de plek is ook ’s nachts te ervaren, je kunt namelijk slapen onder de sterren.

Pic du Midi is één van de meest bijzondere plekken om te overnachten. Het ligt in de Pyreneeën, aan de kant van Frankrijk.

Slapen in het observatorium van Pic du Midi

Een deel van dit nog steeds werkende observatorium is omgebouwd zodat je er kunt overnachten. En dat is meer dan de moeite waard. De slaapkamers zijn niet groot, maar hebben verder wel alle voorzieningen. En je hebt een raam, waardoor je continu op de machtige Pyreneeën kunt kijken. En de sterrenhemel erboven. Zodat je eigenlijk helemaal niet wilt slapen…

Het uitzicht op Pic du Midi Bigorre.
Het uitzicht op Pic du Midi Bigorre. Picdumidi.com

Het weer is logischerwijs een belangrijke factor. Je kunt hier adembenemende zonsondergangen meemaken, maar ook totaal bewolkte zonsopgangen. En andersom.

Het observatorium zit op een hoogte van 2.877 meter, waardoor je hier vaak boven de wolken zit. Maar feitelijk geldt: Zodra het uitzicht mooi is kun je beter naar buiten gaan. Want het kan zo maar weer verdwijnen.

Je kunt overigens ook het observatorium bezoeken. Onder leiding van een gids krijg je uitleg over de telescopen, het lopende onderzoek en waarom juist hier het observatorium is gebouwd.

Maar als je zelf naar buiten kijkt, begrijp je het wel. Er is geen lichtvervuiling en je ziet geen mens in de buurt. Wel in de verte in de avond wat lichten van een dorp, maar meer niet.

Zowel de zonsondergang als de zonsopgang zijn hier vaak magisch mooi. Zorg dus dat je op tijd wakker bent voor de dageraad, het eerste licht voordat de zon op komt. En dan zie je een rode en gele gloed om horizon.Wwat ik zelf altijd een van de mooiste momenten van de dag vindt. Kleed je wel goed aan, want het kan hier goed fris zijn.

Hoe kom ik hier?

Pic du Midi is eenvoudig te bereiken. Je kunt met de kabelbaan omhoog (en ook weer naar beneden). Maar als alle andere toeristen weg zijn, kun jij blijven. Want je kunt hier slapen en dineren. Al is het eten simpel.

Dit observatorium waar je kunt overnachten is niet luxueus, op het uitzicht na. Dat is niet van deze wereld.

Meer informatie: picdumidi.com