Gelati-klooster

Oud klooster met indrukwekkende mozaïeken

Het Gelati-klooster in Georgië behoort tot de mooiste ter wereld. In het verleden was het ja een van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Hier leefden de beste Georgische wetenschappers, theologen en filosofen. Daarnaast ligt het klooster in een fraai landschap. Als je hier loopt word je omringd door bergen.

Met de bouw van het Gelati-klooster in Georgië werd al in de 12e eeuw begonnen. En tot in de 17e eeuw keer op keer uitgebouwd. Je kunt het Gelati-klooster zelf ontdekken. Het is een goed bewaard gebleven complex met unieke mozaïeken en muurschilderingen.

Je kunt het Gelati Monastery eenvoudig zelf ontdekken. Let bij binnenkomst vooral op de vele mozaïeken op de muren en het plafond. Het interieur heeft ook diverse fresco’s. Het Gelati-klooster staat sinds 1994 op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

Daarnaast liggen hier diverse koningen begraven. Waaronder de beroemde Koning David II, die vooral bekend staat als David de Bouwer. Hij liet het klooster tijdens zijn tijd als koning bouwen in 1106.

Het interieur van het Gelati-klooster in Georgië.

Gelati-klooster bezoeken

Het Gelati-klooster kun je het beste met een gids bezoeken. Zodat je uitleg krijgt over het verleden van het klooster, de mannen die er leefden en hun baanbrekende werk. Maar ook om alle culturele rijkdommen te tonen. Deze gids kun je vooraf regelen.

Locatie

Het klooster ligt in het westen van Georgië. De afstand tot de hoofdstad Tibilisi is iets meer dan twee uur rijden. met het openbaar vervoer kan ook. op het laatste stuk na. Dan moet je een taxi nemen.