Kazbegi

Eeuwenoude kloosters, ruige natuur en bergen

Kazbegi staat bekend om zijn bergen in Georgië. Het is een bijzonder ruig gebied dat van 1.400 meter tot 4.100 meter hoog is. Het natuurgebied biedt een bijzondere mix van wildernis, watervallen en eeuwenoude tempels en kerken. Waaronder beroemde kerken. Die allemaal in de meest fraaie omgevingen liggen.

Het bij ons nauwelijks bekende Kazbegi is opvallend bergachtig. Het ligt in noorden van Georgië en kent minimale voorzieningen. Al zijn er wel enkele stadjes en dorpen. Maar een reis naar het achterland van Kazbegi is een heus avontuur. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor Kazbegi.

Wandelen in Kazbegi.

Kazbegi National Park

Een groot deel van het gebied is beschermd in het Kazbegi National Park. Dit zijn vooral de bergen, rivieren en het achterland. Hier leven diverse zeldzame dieren als de Oost-Kaukasische toer, een soort berggeit. Ook de bruine beer komt hier nog voor. Al zie je die waarschijnlijk niet. Het nationaal park is perfect om te wandelen.

Gergeti kerk

De Gergeti kerk in Kazbegi.

De Gergeti kerk ligt op een heuvel voor bergen met sneeuw. Hij heet officieel Drievuldigheidskerk van Gergeti. Hij ligt op een hoogte van 2.170 meter recht tegenover de stad Stepantsminda, dat vroeger Kazbegi heette. De kerk stamt uit de 14e eeuw. Het bijgebouw is een eeuw later er aan toegevoegd. Je kunt de kerk bezoeken. Het beste kun je de kerk bij mooi weer bezoeken. Dan heb je ongekende vergezichten.

Het interieur van de Gergeti kerk in Kazbegi.

Wandelen in Kazbegi

Kazbegi is een paradijs voor wandelaars. Er zijn talloze korte en langere wandelroutes die je kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Gergeti kerk lopen in plaats van met de auto te gaan. Maar je hebt meer keuzes, zoals trekken naar de Gergeti Glacier.

Gergeti Glacier

De Gergeti gletsjer ligt op de zuidkant van de Kazbek. Hij is ruim 7 kilometer lang. De tong ligt op 2.700 meter hoogte. Je kunt vanuit het stadje Kazbegi naar de gletsjer wandelen, maar dit is een zeer pittige trekking. Je doet er zo’n 8 tot 10 uur over. En je moet ongeveer 1.600 meter klimmen. Maar volgens veel hikers is dit wel de mooiste van dit gebied.

Je kunt ook bij de Gergeti Kerk beginnen, dan is de wandeling een stuk korter en eenvoudiger. Maar nog steeds moet je veel klimmen en dalen. Hou er rekening mee dat je deze hike alleen van juni tot en met oktober kunt doen. Anders ligt er simpelweg teveel sneeuw.

Darial Gorge

De Darial Gorge, of Darjalkloof, is een weg door de bergen naar Rusland. De kloof is uitgesleten door de Terek rivier, die je hier nog steeds kunt zien. Het is een bijzonder landschap waar je met een auto door heen kunt rijden. De bergpas is op zijn hoogst 1.204 meter.

Georgian Military Highway

De weg naar de berg Kasbek in Kazbegi.

De weg vanuit Tbilisi naar Kazbegi wordt de Georgian Military Highway genoemd. Volgens veel reizigers is dit de mooiste weg van het land. Hij voert je langs de bergen met sneeuw en kleine dorpen.

Ananuri Fort

Het Ananuri Fort ligt op de route naar Kazbegi. En is een stop zeker waard. Dit kasteel uit de 17e eeuw ligt aan de oevers van een meer. Het fort heeft twee kerken, die meerdere oorlogen hebben doorstaan. Je kunt het Ananuri Fort bezoeken. Maar loop ook vooral rond het kasteel, zodat je kunt zien hoe mooi het ligt.