blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Svaneti

Karakteristiek landschap van de Kaukasus

Svaneti is volgens velen de mooiste regio van Georgië. Pas in de afgelopen jaren is dit deel open gegaan voor toeristen. Je kunt de rijke cultuur van de bewoners eenvoudig ontdekken. In een omgeving waar je u tegen zegt. 

De Svaneti is een regio in de Kaukasus. Het is bijna volledig intact gebleven door langdurige isolatie. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van een berglandschap met middeleeuwse dorpen en torenhuizen. Deze regio staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Dit is het ruige deel van Georgië. Waar je heerlijk kunt wandelen. Ontdek de bezienswaardigheden van Svaneti. Dit deel was vroeger erg lastig te bereiken. Maar een verharde weg maakt het reizen nu makkelijker. 

De fraaie regio Svaneti.

Het karakteristieke landschap van Svaneti wordt gevormd door kleine dorpjes op berghellingen. En dat in een natuurlijke omgeving van kloven en bergvalleien. Met op de achtergrond sneeuw bedekte bergen. En de Enguri-rivier die door de vallei heen snijdt.

De torens van Svaneti

Hier leven de Svan, een etnische minderheid in Georgië. Het kenmerk van de dorpjes zijn de stenen torens uit de middeleeuwen. Dit zijn verdedigingstorens om het dorp te beschermen bij een aanval. Maar in de torens wonen ook mensen. Het zijn dus eigenlijk woontorens. Elk dorp heeft ze nog. Sommige kun je bezoeken, zodat je een fraai zicht op het dorp en de omgeving hebt.

Een verdedigingstoren in Svaneti.

Tower of Love

De meest bekende verdedigingstoren is de Tower of Love bij het dorp Kala op de weg tussen Mestia en Ushguli. Deze ligt fraai naast een rivier. Je kunt hem beklimmen voor een bijzonder uitzicht. Dit kan door middel van een kleine betaling.

Boven-Svaneti

Het meest ruige deel is Boven-Svaneti. De Engelse naam van dit deel is Upper Svaneti. Dit deel was het meest afgelegen en als er reizen naar Svaneti worden aangeboden wordt meestal Boven-Svaneti bedoeld. Maar check dit wel, want het zou zonde zijn als je dit deel niet bezoekt.

Mestia

Eten in een kleine bar in Vaneti.

De stad Mestia is voor veel reizigers de uitvalsbasis. Het is ook het enige stadje in de buurt. De afgelopen jaren zijn er veel restaurants, kleine hotels, pensions en guesthouses geopend. Bij guesthouses en restaurants kun je goed eten. Met name bij guesthouses krijg je het verse lokale eten, dat vaak van goede kwaliteit is. Vraag vooraf of de maaltijden bij de prijs is inbegrepen.

Ushguli

Ushguli in Svaneti.

Het fraaie Ushguli is een must. Het zijn eigenlijk vier dorpjes die dicht bij elkaar liggen: Chvibiani, Murkmeli, Jibiani en Chajashi. Het ligt op een hoogte van 2.100 meter. Het aanzicht van de dorpen met de torens is bijzonder fraai. De oudste toren in Ushguli stamt uit de 12e eeuw.

Een kerkje in Ushguli.

Chalaadi Gletsjer

Svaneti telt diverse gletsjers. De Chalaadi gletsjer is relatief eenvoudig te doen vanuit Mestia en Ushguli. Je kunt vanuit het stadje gaan lopen, maar ook een taxi pakken en dan bij de rivier beginnen. Na twee uur lopen zie je de gletsjer op duiken. Je kunt tot heel dicht het ijs lopen, maar er vallen geregeld stenen naar beneden. Zeker in de zomer als het warm is.

Wandelen langs de gletsjers in Svaneti.

Shkhara Gletsjer

De Shkhara Glacier ligt aan de voet van de beroemde Shkhara, een bergtop van maar liefst 5.193 meter. Je kunt vanuit Ushguli naar de voet van de gletsjer lopen. De afstand is 9 kilometer, waarbij je wel wat hoogteverschillen moet overwinnen. Maar daar krijg je een ongekend uitzicht voor terug.

Svaneti bezoeken

De regio ontsluit zich meer en meer voor toeristen. Als je Svaneti wilt bezoeken kun je dat beter nu doen dan in de toekomst. Dit deel van Europa is nu nog puur, maar dit zal (helaas) veranderen.

Beste reistijd

Geloof het of niet maar het stadje Mestia wordt in de zomer al opvallend druk. En op de populaire wandelroutes kom je dan al veel wandelaars tegen. 

Wat weer betreft is de zomer wel de beste tijd. Je krijgt dan veel warme, zonnige dagen en weinig regen. Maar het najaar is eigenlijk beter. Ook dan is het veelal droog met lekker weer. Wat perfect is om te wandelen. En het is veel rustiger. 

In het voorjaar kun je hier ook goed zijn. Al heb je dan we kans op een stevige bui. Dus bereid je goed voor. In de winter is het hier koud en ligt er veel sneeuw. Wat perfect is al je wilt wintersporten in dit fraaie landschap.