blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Delos

Dit eiland is een openluchtmuseum, met de beroemde leeuwen

Tempels, altaren, beelden, je loopt er op Delos in Griekenland gewoon tussendoor. Met name de Leeuwen van Delos zijn wereldberoemd. Het gebied is uitzonderlijk uitgebreid en rijk en laat het beeld zien van een grote kosmopolitische haven. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van Delos.

Delos is een klein eiland in de Egeïsche Zee, ongeveer 3,2 kilometer ten westen van het eiland Mykonos. Het eiland staat bekend om zijn rijke archeologische en historische betekenis als een heilige plaats in de oudheid.

Griekse mythologie

Volgens de Griekse mythologie werd de Griekse god Apollo en zijn tweelingzus Artemis, de godin van de jacht, op dit kleine eiland geboren. Vanwege deze mythische betekenis werd Delos beschouwd als een heilige plaats. Ooit was het een welvarende handelshaven. Het eiland draagt sporen van opeenvolgende beschavingen. Wat nog overal te zien is, mede daarom is het uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.

Archeologische opgravingen

Delos staat bekend om zijn uitgebreide archeologische opgravingen. De opgravingen omvatten overblijfselen van oude tempels, theaters, woningen, beelden en andere structuren uit de Griekse, Hellenistische en Romeinse periodes.Van de 95 hectare archeologisch terrein is slechts 25 hectare blootgelegd. Wetenschappers zijn hier nog geregeld bezig om meer ontdekkingen te doen. Met wat geluk zie je ze aan het werk hier.

Tempel van Apollo

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Delos is de Tempel van Apollo, waar volgens de mythologie Apollo geboren zou zijn. De tempel is gebouwd in de 6e eeuw voor Christus en werd later gerenoveerd en uitgebreid.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Terras van de Leeuwen

Een indrukwekkend kenmerk van Delos is het Terras van de Leeuwen. Deze reusachtige marmeren leeuwenbeelden dateren uit de 7e eeuw voor Christus en waren oorspronkelijk een onderdeel van een lange rij langs de Heilige Weg

Heilige Weg

De Heilige Weg was de centrale as van Delos en verbond de haven met de belangrijkste religieuze en administratieve gebouwen. Langs deze weg bevonden zich verschillende monumenten en tempels.

Huis van Dionysus

Een van de goed bewaard gebleven huizen op Delos is het Huis van Dionysus, een voorbeeld van een goed bewaard gebleven Hellenistisch privéhuis.

Archeologish Museum van Delos

Het Archeologisch Museum op het eiland herbergt een uitgebreide collectie artefacten die zijn opgegraven tijdens de archeologische opgravingen. Dit omvat beelden, sieraden, aardewerk en andere objecten die de geschiedenis van Delos illustreren.

Hoe kom ik hier?

Delos is bereikbaar per boot vanuit Mykonos, en het bezoekerscentrum op het eiland biedt informatie over de geschiedenis en archeologie van de site. Het is belangrijk om te weten dat er geen permanente bewoners op Delos zijn om de archeologische overblijfselen te beschermen.

Meer artikelen over de Griekse eilanden