Knossos

Wonderlijke overblijfselen uit het Minoïsche tijdperk

Knossos is een wonderlijke ruïnestad op Kreta in Griekenland. Gebouwd door de Minoërs, waarover opvallend weinig bekend is.  Wel is te zien dat hun beschaving ver ontwikkeld was. Het wereldberoemde Paleis is daarvan het beste voorbeeld. Het is maar liefst 4.000 jaar oud.

De Minoërs worden gezien als de voorouders van de Griekse beschaving. Zij leefden hier in de bronstijd in een opmerkelijke rijkdom. De stad werd al verlaten in het jaar 1000 voor Christus. Maar toch zijn er nog veel overblijfselen te zien uit het Minoïsche tijdperk, zoals het beroemde paleis en de troonzaal.

In dit deel van Griekenland waan je jezelf echt even in de tijd van toen, de sfeer is zeer authentiek. Door de grootte en complexiteit van het bouwwerken moet je wel opletten dat je niet verdwaald raakt. Je vindt Knossos net buiten de stad Heraklion op het eiland Kreta. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Knossos.

Koninginnenverblijf

De beroemde dolfijnen in Knossos.

Het Koninginnenverblijf is een ander bijzonder gebouw in Knossos. En beroemd vanwege zijn badkamer met kleurrijke fresco’s van dolfijnen, vissen en bloemen. Die in levendige kleuren als blauw, geel en rood zijn geschilderd. De dolfijnen hebben een soort masker over de ogen en snavel. Bijzonder zijn ook de pilaren onder de fresco, die rijkelijk versierd zijn.

Noordelijke Ingang

De Noordelijke Ingang is wereldberoemd. Hier is het meest bekende, en vaakst gefotografeerde, portiek van heel Knossos te zien. De pilaren hebben de kenmerkende rode, zwarte en grijze kleuren. Op de achterliggende muur is een kleurrijke fresco te zien, waarop onder meer een boom te zien is.

Parisienne

De Parisienne is één van de meest beroemde fresco’s van Knossos. Op de tekening is een jonge vrouw te zien, waarschijnlijk een priesteres. Op deze levendige schildering uit de 15e eeuw voor Christus is haar kleding, haardracht en make-up overduidelijk te zien. Jammer genoeg is het volledige tafereel niet duidelijk.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Troonzaal

De Troonzaal op Knossos.

De Troonzaal moet ooit het mooiste gebouw van Knossos zijn geweest. Al is daar nog weinig van over. De zitbanken langs de muren zijn wel goed bewaard gebleven. De eenvoudige troon van de koning verdwijnt bijna tussen de fresco’s met fantasiedieren als griffioenen. Mogelijk is dit de oudst bewaarde troon in Europa. Ook hier is de sfeer van vroeger te proeven.

Gang der Processies

De Gang der Processies bestaat uit een met fresco’s versierde gang, waaronder de Prins der Leliën. Hier is een uniek fresco te zien, dat mogelijk slaat op het ritueel slachtofferen van mensen. Al is niet iedereen hier van overtuigd.

Voorraadkamers

In de diverse voorraadkamers van Knossos is te zien hoe de Minoërs goederen opsloegen. Zo zijn er nog talloze terracotta potten te zien. Die veelal bewerkt zijn en er uit zien alsof ze nog dagelijks worden gebruikt.

Fourni

Net buiten Knossos hebben wetenschappers de begraafplaats Fourni ontdekt. Deze ligt op loopafstand van het dorpje Archanes net buiten Heraklion. De oudste graven zijn gedateerd op 2.600 v. Chr. In het dorp zijn de weinige resten van een Minoïsch paleis gevonden, dus is Archenes misschien wel op die Minoïsche stad gebouwd. Vooralsnog wil de overheid het dorp niet verplaatsen om de oude stad op te graven. Het lokale museum in het dorp toont de vondsten die bij de graven zijn gedaan.

Zuidelijk Huis

Het Zuidelijk Huis is gedeeltelijk gerestaureerd met taps toelopende zuilen, die oorspronkelijk van hout waren. Opmerkelijk zijn verder de fresco’s met levendige kleuren. Het huis, dat waarschijnlijk van een hogepriester was, werd al in 1908 bloot gelegd, maar pas in 1924 goed onderzocht. Het geeft een goed beeld van hoe de mensen hier ooit hebben gewoond. Het wordt vaak het toonbeeld van de intellectuele ontwikkeling van de Minoërs genoemd en is een absoluut bezoek waard.

De beroemde stieren van Knossos.

Graftombe

In de omgeving van Knossos is tevens een mysterieuze graftombe gevonden. Ontdekker en archeoloog Evans dacht dat deze van koning Minos was, maar het is nooit bewezen dat de beroemde koning hier begraven ligt. De meeste wetenschappers vermoeden dat op deze plek festiviteiten ter ere van de overleden koning werden gehouden. Overigens is de tombe niet toegankelijk voor het publiek, net als diverse andere gebouwen in de buurt. De tombe ligt zo’n 600 meter ten zuiden van het paleis.

Rocca al Mare (of Kastro Koules)

Het havenfort Rocca al Mare stamt uit de 16e eeuw. Het fort is nog steeds het aangezicht van de huidige stad. De Venetianen regeerden hier van 1204 tot 1669, waarna de Turken het roer overnamen. En van het fort een gevangenis maakten.

Beste tijd voor Knossos

Kreta is in de zomer heet en overladen met toeristen. De temperatuur, zeker op het platteland, kan oplopen tot ver boven de 30 graden.

De beste tijd voor wie graag rust wil is de winter, ook al is het voorjaar wat weer betreft het beste. De temperatuur is dan gematigd, maar gemiddeld een stuk warmer dan in Nederland.

Let op!

In de zomer wordt Knossos zo goed als overlopen. Hou met je bezoek vooral rekening met de weekeinden als het er erg druk wordt. En ga vroeg op pad, dan ben je veel toeristen voor. Je vindt Knossos net buiten de stad Heraklion op het eiland Kreta.

Meer artikelen over de Griekse eilanden