Santorini

Vulkaaneiland met witte dorpjes en blauwe koepelkerkjes

Santorini is al jaren bekend bij liefhebbers, maar recent heeft het eiland aan populariteit gewonnen door sociale media. Foto’s van de spierwitte dorpjes met her en der een blauw kerkje zijn extreem populair op Instagram en Facebook. Met name bij zonsondergang kun je de schoonheid van het eiland in Griekenland goed zien.

Het is een bijzonder fraai beeld. Door de vroegere vulkanische activiteit kun je hier wandelen langs loodrechte wanden. Waar witte dorpjes met blauwe koepelkerkjes op en in zijn gebouwd. Santorini heeft een opvallend divers landschap. Waardoor veel reizigers verrast worden.

Oia: Dit pittoreske dorp in het noorden van het eiland is wereldberoemd vanwege zijn betoverende zonsondergangen. De witte gebouwen met blauwe koepels langs de kliffen vormen een iconisch uitzicht.

Fira: De hoofdstad van Santorini, gelegen aan de westkant van het eiland, biedt een bruisende sfeer met winkels, restaurants en bars. De kabelbaan van Fira biedt een indrukwekkend uitzicht op de caldera.

Akrotiri: Een oude nederzetting die dateert uit de Minoïsche tijd. De opgravingen onthullen goed bewaarde ruïnes, waaronder huizen, straten en fresco's. Akrotiri wordt vaak vergeleken met het verwoeste Pompeii in Italië.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Rode Strand (Red Beach): Gelegen in de buurt van Akrotiri, staat dit strand bekend om zijn rode en zwarte vulkanische rotsen. Het is een unieke en schilderachtige locatie.

Zwarte Strand (Perissa en Perivolos): Deze stranden aan de zuidoostkust hebben fijn zwart vulkanisch zand en bieden een scala aan watersportactiviteiten, bars en restaurants.

Kamari: Een populaire badplaats met een lang zwart zandstrand, gelegen aan de oostkant van het eiland. Kamari biedt tal van voorzieningen en een levendige sfeer.

Wijnhuizen: Santorini staat bekend om zijn wijnen, vooral Assyrtiko. Bezoek een van de lokale wijnhuizen in dorpen zoals Megalochori en geniet van wijnproeverijen te midden van de wijngaarden.

Pyrgos: Een schilderachtig dorp met traditionele architectuur en een middeleeuws kasteel op de top van de heuvel. Het biedt een panoramisch uitzicht over het hele eiland.

Kamari Openluchtbioscoop: Een van de oudste openluchtbioscopen in Griekenland, gelegen in Kamari. Geniet van een film onder de sterrenhemel met de Egeïsche Zee als achtergrond.

Nea Kameni en Palea Kameni: Deze eilanden in de caldera zijn het resultaat van vulkanische activiteit. Je kunt boottochten maken om de vulkanische krater te verkennen en zelfs in de warme bronnen van Palea Kameni zwemmen.

Santorini is niet één eiland, maar zeven

Santorini staat bekend als één eiland, maar het zijn er eigenlijk zeven. Naast Santorini (dat ook bekend staat als Thera) zijn dit: Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en op iets meer dan 20 kilometer Christiani. Santorini is het grootst, maar het is zeer de moeite waard om hier ook de andere eilanden te ontdekken.

De laatste jaren zijn ook de andere eilanden populairder geworden. Maar niet zoals Santorini zelf, dat in het hoogseizoen eigenlijk te druk is. Met name de andere eilanden zijn dan ideaal om daar te vertoeven. Dus ga eiland hoppen als je meer rust en ruimte wilt.

Bij tochten over het eiland zijn rotspartijen te zien die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de metaalsoorten in de grond. Tevens heeft Santorini stranden met zwart, rood en bruin zand alsook stranden met kiezels.

Overnachten op Santorini

Dit eiland is perfect om een paar dagen te verblijven. Je vindt hier allerlei kleine hotels, goedkope hostels, leuke vakantiewoningen en handige appartementen. Zorg wel dat je op tijd boekt, zodat je nog veel keus hebt. Waarbij ook de prijzen vaak lager zijn.

Beste tijd voor Santorini

Meer artikelen over de Griekse eilanden